Έντονη νευρικότητα και αρκετές αλλαγές προσήμων εμφάνισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες χρειάστηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία για να καταφέρουν να αντιδράσουν, έστω και περιορισμένα, από τα χαμηλά 6μηνου.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,3%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να κερδίζει 3,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 7.601 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,70% στις 15.323 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,63% στις 7.116 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της εταιρείας παραγωγής chip Ams-Osram με έδρα την Αυστρία υποχώρησαν 29% μετά την ανακοίνωση ενός σχεδίου μείωσης του χρέους της. Η εταιρεία ελπίζει να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου, νέων εταιρικών ομολόγων και με την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων της στους ημιαγωγούς.

Οι ευρωπαϊκές αγορές προσπάθησαν να ανακάμψουν από τα χαμηλά 6 μηνών στα οποία έχουν βρεθεί, με τους επενδυτές όμως να αναζητούν στηρίξεις εν μέσω αυξημένων φόβων για την επίδραση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής στην οικονομία, αλλά του αυξημένου κόστους ενέργειας, μετά και τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Βέβαια, σήμερα ο ενεργειακός κλάδος έδωσε στηρίξεις, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,9% καθώς οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο μετά την πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες από τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Μάκρο

τα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ήτοι σε υψηλά έξι μηνών. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) τον ίδιο μήνα σημείωσε άνοδο 3,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος δείκτης σημείωσε άνοδο 0,6% σε μηνιαία βάση.

Την ίδια ώρα, ήπια πτώση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στο -17,8, ενώ στην ΕΕ, από το -17,1 του Αυγούστου στο -18,7.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ευρωζώνη και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να μειώνεται τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στις 93,3 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στις 92,8, αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΔΕΙ) αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε μηνιαία βάση, στις 102,7 στη ζώνη του ευρώ και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στις 102,4 στην ΕΕ.

Τέλος, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το 6,1% που καταγράφηκε τον Αύγουστο και κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σημείωσε άνοδο 0,3%. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε άλμα 4,3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ σε μηνιαία βάση το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 4,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές