
Στο κρίσιμο ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων παραμένει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το κλίμα να παραμένει αρνητικό, τις δεικτοβαρείς να δέχονται ισχυρές πιέσεις και τους αγοραστές να μην «συγκινούνται» ούτε μετά τις τελευταίες διορθώσεις των αποτιμήσεων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,67% στις 1.196,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,72% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.909,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,53% στις 927,08 μονάδες.
Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Κινούμενη άμμος
Η αγορά έχει προσπαθήσει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες να εκδηλώσει κάποια αντίδραση, η οποία όμως όχι μόνο έπεσε στο κενό, αλλά πυροδότησε κύματα πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική αρκετών χαρτοφυλακίων ότι κάθε άνοδος είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων. Χωρίς όμως προφανή λόγο, ουσιαστικό, γιατί αφορμές πάντα υπάρχουν, η αγορά έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση να έχει αλλάξει το «σενάριο» σε πτωτικό.
Για να μπορέσει να δώσει το μήνυμα ότι η διόρθωση έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει ο γενικός δείκτης να διαπεράσει ανοδικά τις 1.240 μονάδες, με αυξημένο μάλιστα τζίρο και ικανή διάχυση σε αρκετούς από τους τίτλους – πρωταγωνιστές. Ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και στο κλείσιμο της εβδομάδας, αφού προϋποθέτει κέρδη τουλάχιστον 3% και πλέον, με την αγορά να μην δείχνει διαθέσεις να αναλάβει τέτοια ρίσκα σε ένα περίπλοκο περιβάλλον.
Το περίπλοκο περιβάλλον, ειδικά σε διεθνές επίπεδο, αποτυπώνεται και στην πορεία των ομολόγων, με τις αποδόσεις των «μεγάλων» τίτλων να βρίσκονται σε πολυετή υψηλά. Μια εικόνα που εμφανίζεται σε περιόδους επενδυτικής αβεβαιότητας, καθώς δεν είναι λίγα τα κεφάλαια που αναζητούν καταφύγια στους τίτλους σταθερού εισοδήματος. Ενδεικτικά, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς είναι σε υψηλά 16 ετών και του γερμανικού σε υψηλά 12 ετών, συμπαρασύροντας υψηλότερα και τις αποδόσεις των «μικρότερων» ομολόγων, όπως το ελληνικό (4,36%).
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola με το -1,95% ασκεί σοβαρές πιέσεις στην αγορά, με τις Autohellas, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Aegean και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%, «σβήνοντας» τις ελπίδες μιας αντίδρασης.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι Cenergy, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Motor Oil, Eurobank, ΔΕΗ και Λάμδα, ενώ μικρά κέρδη καταγράφουν οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Σαράντης.


Latest News

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται