Σε συμφωνία με ενώσεις βιομηχανιών και με σούπερ μάρκετ της χώρας προχωράει η ιταλική κυβέρνηση με στόχο την μείωση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης το τελευταίο τρίμηνο του έτους, κυρίως του τομέα των τροφίμων.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με τις υπογραφές ενώσεων διανομέων, αν και τον τελευταίο λόγο έχουν μεμονωμένοι λιανοπωλητές σύμφωνα με το Reuters.

Ιταλία: Η αγωνία για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία μειώθηκε από τα υψηλά στα οποία είχε φτάσει τους προηγούμενους μήνες, αλλά παραμένει πονοκέφαλος για τον κυβερνώντα συνασπισμό του οποίου ηγείται η Τζόρτζια Μελόνι, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις συχνά κατηγορούνται ότι μετακυλίουν περισσότερα από την άμεση αύξηση του κόστους παραγωγής στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι τιμές πρόκειται να μειωθούν από 1ης Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του έτους κατά μέσο όρο κατά 10%.

Παρουσιάζοντας το λεγόμενο «σύμφωνο κατά του πληθωρισμού», η Μελόνι δήλωσε «πολύ αισιόδοξη» για το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για την παράτασή του πέρα ​​από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν και οι μικροί έμποροι λιανικής θα πρέπει να καθορίσουν ένα καλάθι βασικών τροφίμων και μη τροφίμων στα οποία ισχύουν χαμηλότερες τιμές, με είδη πρώτης ανάγκης να περιλαμβάνουν επίσης προϊόντα φροντίδας παιδιών και προσωπικής φροντίδας.

Οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν για τρεις μήνες, μέχρι το τέλος του χρόνου, και υπολογίζεται ότι κάθε νοικοκυριό της χώρας θα εξοικονομήσει συνολικά μέχρι 150 ευρώ. Σε μειωμένη τιμή θα πωλούνται, μεταξύ άλλων, το κρέας, το γάλα, η ζάχαρη, τα αυγά, το αλεύρι, το ρύζι, αλλά και φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα φέρουν ειδικό αυτοκόλλητο, με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Στα σούπερ μάρκετ που αποφάσισαν να στηρίξουν την όλη πρωτοβουλία, συμπεριλαμβάνονται οι αλυσίδες Pam, Conad, Tigre, Esselunga, Carrefour, Familia και  Lidl.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή