
Η κοκαΐνη αναμένεται να εκθρονίσει το πετρέλαιο ως το βασικό εξαγώγιμο είδος της Κολομβίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, η αλλαγή αυτή έρχεται καθώς ο Πρόεδρος της χώρας Γκουστάβο Πέτρο διατηρεί μια επιεική πολιτική έναντι της βιομηχανίας καλλιέργειας κόκας που χρονολογείται από το 2013, όταν η βιομηχανία κοκαΐνης απέφερε μόλις 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές.
Το διάστημα που μεσολάβησε, και η βιομηχανία κοκαΐνης της Κολομβίας απέφερε περίπου 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές, λίγο πιο χαμηλά από τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου που διαμορφώθηκαν σε 19,1 δισ. δολάρια.
Κολομβία: Η κοκαΐνη πλήττει την παραγωγή πετρελαίου
Με τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας να μειώνονται κατά 30% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και τη βιομηχανία κοκαΐνης να εξακολουθεί να αναπτύσσεται σταθερά, το Bloomberg εκτιμά ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που τα έσοδα της Κολομβίας από την κοκαΐνη θα ξεπεράσουν τα έσοδα από το πετρέλαιο.
Στα ύψη η παραγωγή
Η Κολομβία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ναρκωτικών στον κόσμο, έχει δει την παραγωγή κοκαΐνης να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991. Η χώρα παρήγαγε 1.738 τόνους ναρκωτικών το 2022, με συνολική αξία 193 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Από καθαρά οικονομική σκοπιά, η υψηλότερη παραγωγή και εξαγωγές κοκαΐνης στήριξαν τη βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα, την εγχώρια ζήτηση και τους εξωτερικούς λογαριασμούς», δήλωσε ο οικονομολόγος του Bloomberg, Φέλπι Χερνάντεθ.
Αντί να επιχειρεί να εξαλείψει τις φάρμες κόκας, όπως έκανε στο παρελθόν, η κολομβιανή κυβέρνηση στοχεύει εξαγωγείς και εργαστήρια που μετατρέπουν τα φύλλα της κόκας σε κοκαΐνη. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών για τους θάμνους κόκας τα τελευταία χρόνια, με 230.028 εκτάρια του φυτού να καλλιεργούνται το 2022.
Καθώς ο πόλεμος των ναρκωτικών της χώρας μετατοπίζεται από τους καλλιεργητές στους παραγωγούς, οι καλλιεργητές γίνονται όλο πιο αποτελεσματικοί.
«Περισσότεροι θάμνοι φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Οι παραγωγοί επενδύουν επίσης στην άρδευση και τα λιπάσματα για να ενισχύσουν την παραγωγή και την παραγωγικότητα», είπε ο Χερνάντεζ. «Η μέση απόδοση των καλλιεργειών αυξήθηκε σταθερά από 4,3 τόνους φύλλων κόκας ανά εκτάριο το 2013 σε 7,0 τόνους το 2020». Ο ίδιος εκτιμά ότι η παράνομη επιχείρηση κοκαΐνης της Κολομβίας αντιπροσώπευε το 5,3% του ΑΕΠ της χώρας πέρυσι.


Latest News

Δήλωση-βόμβα Λάτνικ - Ίσως επανέλθουν σε έναν μήνα οι δασμοί στα smartphones
«Χρειαζόμαστε τα φάρμακά μας και χρειαζόμαστε ημιαγωγούς και τα ηλεκτρονικά μας να κατασκευαστούν στην Αμερική», είπε ο Λάτνικ

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ

Με το όπλο επ' ώμου η ΕΚΤ - Έρχεται η «Μεγάλη Πέμπτη» για επιτόκια
Σε νέα μείωση των επιτοκίων στις 17 Απριλίου από την ΕΚΤ ποντάρουν οι αγορές - Οι εκτιμήσεις Στουρνάρα

Χρειάζεται κάθε εταιρεία ένα... βουνό μετρητών όπως αυτό του Μπάφετ; - Ανάλυση Economist
Το 2024, ο βιομηχανικός όμιλος του Μπάφετ, Berkshire Hathaway, πούλησε μετοχές συνολικής αξίας 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Δασμοί Τραμπ: Τα πιο περιζήτητα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ – Από… ανεμιστήρες μέχρι κούκλες Barbie
Οι δασμοί Τραμπ έχουν το τίμημά τους σε όσους Αμερικανούς ελπίζουν να αγοράσουν παιχνίδια που θα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές

Ινδία: Οι πελάτες λιανικής και οι ταξιδιώτες πιο εκτεθειμένοι στους δασμούς Τραμπ
Ποιοι είναι οι πιο εκτεθειμένοι, στις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ, κλάδοι της Ινδίας που ενδέχεται να καταφύγουν σε περικοπές κόστους

Οι δύο κορυφαίες χαλυβουργίες της Ν. Κορέας συνασπίζονται για νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ
Η συνεργασία θα αντιπροσωπεύει μια εταιρική σχέση ορόσημο με στόχο την αντιμετώπιση των αμερικανικών δασμών 25% στον χάλυβα

Η εκδίκηση του... φραπέ - Οι τιμές ανεβαίνουν, οι παραγωγοί πλουτίζουν;
Το πλήγμα στη Robusta, οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ, η ζήτηση για στιγμιαίο καφέ και οι δασμοί Τραμπ - Ο ρόλος των καλλιεργητών

Δασμοί Τραμπ: Το καμπανάκι από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις γίνονται πιο επιφυλακτικοί εν όψει των δασμών

Έρχεται «πόνος» από τους δασμούς Τραμπ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Το ανυπέρβλητο εμπόδιο
Αναπτυσσόμενες οικονομίες με μισθούς λίγων δολαρίων την ημέρα, καλούνται να γεφυρώσουν το εμπορικό χάσμα με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη