Τα ηνία του κορυφαίου οικονομικού κέντρου στον κόσμο διατηρεί η Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον δείκτη Global Financial Centres που ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη το Λονδίνο παραμένει στη δεύτερη θέσει και εξακολουθεί να κερδίζει κάποιο έδαφος, ωστόσο δέχεται ισχυρές πιέσεις πλέον από τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.
Η αμερικανική μεγαλούπολη κρατά την πρώτη θέση, από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν εκθρόνισε το Λονδίνο, με βαθμολογία 763 βαθμών, η οποία βασίζεται σε έρευνες 147 παραγόντων που καλύπτουν 121 πόλεις που παρέχονται από τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ και των Ηνωμένων Εθνών.
Η Αθήνα βρίσκεται στην 96η θέση, έχοντας ανέβει σε βαθμολογία στις 621 μονάδες από 607, ωστόσο έπεσε κατά 12 θέσεις, κατά στην προηγούμενη κατάταξη ήταν στην 84η θέση.
Κλείνει η ψαλίδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, το Λονδίνο έχει κλείσει ελαφρώς την ψαλίδα με τη Νέα Υόρκη, φτάνοντας στις 744 μονάδες, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει ανακούφιση, δεδομένου των ανησυχιών για την ανταγωνιστικότητα μετά το Brexit, αφού εταιρείες υψηλού προφίλ, όπως η βρετανική σχεδιάστρια τσιπ Arm Holdings, αποφάσισε να εισαχθεί στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, η λονδρέζικη πρωτεύουσα «νιώθει ήδη την ανάσα» της Σιγκαπούρης η οποία βρίσκεται τώρα μόλις δύο βαθμούς πίσω από το Λονδίνο στους 742 βαθμούς, και μόνο έναν βαθμό μπροστά από το Χονγκ Κονγκ που φιγουράρει στην τέταρτη θέση. Ως εκ τούτου η μάχη για τη δεύτερη θέση αναμένεται σκληρή.
Ο δείκτης καταρτίζεται κάθε έξι μήνες από το think tank Z/Yen με έδρα το Λονδίνο και το China Development Institute.
«Τα αμερικανικά κέντρα είχαν καλές επιδόσεις, με πέντε αμερικανικά κέντρα στο top 10, αντανακλώντας τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας», ανέφερε η έρευνα, προσθέτοντας ότι η Νέα Υόρκη διατήρησε το προβάδισμά της σε ξεχωριστές κατατάξεις fintech, ακολουθούμενη από το Λονδίνο που ξεπέρασε το Σαν Φρανσίσκο.
Latest News
Αύξηση 2,4% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Πέρυσι κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 243.796 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 238.117 το έτος 2023
«Σπίτι μου ΙΙ»: 35 ερωταπαντήσεις για το πρόγραμμα – Αναλυτικός οδηγός
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή των αιτήσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις ειδικές περιπτώσεις του «Σπίτι μου ΙΙ»
Άγγιξαν τα 2 δισ. οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα το 2024 - Τι αναμένεται το 2025
H φιλοξενία ενίσχυσε τη θέση της ως ο πιο ελκυστικός επενδυτικός κλάδος στα εμπορικά ακίνητα με αύξηση 100%
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη