
Να δοθεί αναλογικά στην αντλία το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριουχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Ειδικότερα, η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Η ΠΟΠΕΚ, ως άμεσος εμπλεκόμενος της αγοράς καυσίμων, αφουγκράζεται τον παλμό και τις ανάγκες των καταναλωτών, καθώς και την αίσθηση ανακούφισης που σημειώθηκε την προηγούμενή χειμερινή περίοδο, με την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατευθείαν στην αντλία, χωρίς να μεσολαβεί στάδιο αναμονής και οικονομικής αδυναμίας λόγω του περιορισμένου εισοδήματος των πολιτών.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα σκαριά εκπτώσεις από τις εταιρείες πετρελαιοειδών
Η δίκαιη πρόταση – θέση της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΠΕΚ) αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι η εξής.
Το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η Κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θεωρούμε ορθό και δίκαιο να δοθεί αναλογικά στην αντλία, όπου αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 24 λεπτά ανά λίτρο. Παρακάτω η τεκμηρίωση της πρότασής μας.
Έτσι, η τιμή στην αντλία θα μειωθεί, ελαφρύνοντας άμεσα τον καταναλωτή, ενώ η ενδεχόμενη, με τα σημερινά δεδομένα, τιμή έναρξης σε επίπεδα 1,50 ευρώ ανά λίτρο θα διαμορφωθεί σε 1,26 ευρώ ανά λίτρο.
Ο καταναλωτής θα πληρώνει άμεσα λιγότερα χρήματα, χωρίς την κουραστική αναμονή της προσδοκώμενης επιστροφής κάποιου ποσού.
Καμία απώλεια δεν θα έχουν οι πραγματικοί δικαιούχοι, τουναντίον όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν μεγαλύτερο όφελος.
Η μειωμένη τιμή στην αντλία θα έχει θετικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, όπως επίσης και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Είναι ευρέως γνωστό ότι επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν όχι μόνο εκείνοι που πραγματικά έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά και εκείνοι οι οποίοι αποκρύπτουν εισοδήματα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η Κυβέρνηση.
Εφαρμόζοντας λοιπόν την έκπτωση στην αντλία, θα εκλείψει και η μεγάλη γραφειοκρατία της επιδότησης, συμπεριλαμβανομένου και του αποτυχημένου συστήματος “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση εργασιακού κόστους και δυσχερειών όπως τήρηση εφαρμογής χρονοδιαγραμμάτων, παρατάσεις υποβολών αιτήσεων, ζητήματα καταχώρισης που απαιτούν διευκρινίσεις κλπ. ενώ, παράλληλα θα εκλείψουν τα παράπονα των καταναλωτών, που για κάποιο λάθος δεν έλαβαν την επιδότηση.
Μην αμελείται το γεγονός ότι ο ευαίσθητος πληθυσμός – δικαιούχοι της τρίτης ηλικίας αδυνατούν να εναρμονιστούν με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Πρέπει να μεριμνήσουμε και να ζυγίζουμε όλες τις παραμέτρους.
Οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης για το ΑΓΑΘΟ της θέρμανσης πληρώνουν αυξημένο ΕΦΚ και ΦΠΑ έναντι των άλλων πηγών θέρμανσης δηλαδή φορολογούνται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Συνεπώς πρέπει να απολαμβάνουν και αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη.
Δεν πρέπει να παραγκωνίζουμε ή να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές είναι αναίτια υψηλές εξαιτίας κερδοσκοπικών επιρροών.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Πολιτεία δεν έχει να επιβαρυνθεί τίποτα επιπλέον από την προϋπολογισθείσα δαπάνη.
Δηλαδή, εύκολα, άμεσα και δίκαια.
Τέλος προτρέπουμε τους καταναλωτές να μην πέφτουν θύματα των δήθεν φτηνών τιμών που είναι προϊόν παράνομων καυσίμων και καλούμε όλους με σύνεση να ενημερώνουν τους πολίτες και να μην δημιουργούν κλίμα φόβου. Τα καύσιμα είναι αναίτια ακριβά και πιθανόν (όπως θα θέλαμε όλοι) οι τιμές να αποκλιμακωθούν.


Latest News

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας