Γαλακτοκομικά, σνακ, αναψυκτικά, είδη προσωπικής φροντίδας, καθαριστικά σπιτιού και απορρυπαντικά είναι οι «μπροστάρηδες» της ακρίβειας στο 7μηνο εφέτος, με τις αυξήσεις να φθάνουν έως και 14,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα της Circana (πρώην IRI), την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου τα νοικοκυριά πλήρωσαν στα σούπερ μάρκετ 5,152 δισ. ευρώ από 4,692 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, δηλαδή 9,8% επιπλέον, ωστόσο σε όγκο τα προϊόντα που αγόρασαν ήταν μόλις 0,6% περισσότερα.

Πότε θα δούμε τα καρτελάκια με «Μόνιμη Μείωση Τιμής»

Από τα 5,152 δισ. ευρώ του φετινού «λογαριασμού», στη διαμόρφωση του οποίου συνέβαλλα και οι αυξημένες τουριστικές ροές, το 1,35 δισ. ευρώ αφορά σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που πλέον καταλαμβάνουν το 26,2% της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Lidl Hellas.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των προϊόντων με ετικέτα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τα επώνυμα. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική ετικέτα, με ώθηση και από το «καλάθι του νοικοκυριού», «τρέχει» με ρυθμό 13,3% ενώ τα επώνυμα με ρυθμό 8,6% και το μεγαλύτερο μερίδιο το κατέχουν στις κατηγορίες των τροφίμων.

Όσον αφορά στις προσφορές, το δεύτερο «καταφύγιο» των καταναλωτών εν μέσω άγριας ακρίβειας, στην κατηγορία των τροφίμων το 25,1% πωλείται μέσω κάποιας προωθητικής ενέργειας, στις κατηγορίες των προϊόντων ατομικής υγιεινής και ομορφιάς το ποσοστό αυτό είναι 28,2% και στα είδη νοικοκυριού το 25,3%. Στο ίδιο διάστημα οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 9,2%.

Τι «έκοψαν» οι καταναλωτές

Οι κατηγορίες των σνακ, των γαλακτοκομικών, των μη αλκοολούχων ποτών, των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και των αλκοολούχων ποτών είχαν θετικό πρόσημο μεταβολής του όγκου των πωλήσεών τους, κατά 4,7%, 0,3%, 3,5%, 1,5% και 1,9% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση, 3,8%, καταγράφεται στα υλικά μαγειρικής, ακολουθούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα με -3,4%, τα απορρυπαντικά και καθαριστικά (-2,1%), τα συσκευασμένα τρόφιμα (-1,3%), τα είδη προσωπικής φροντίδας (-0,3%) και τα άλλα είδη νοικοκυριού (-0,3%).

Τουριστική «ένεση»

Μετά τη «βουτιά» του πρώτου φετινού τριμήνου, οι πωλήσεις σε όγκο σταδιακά βελτιώνονται με αποκορύφωμα τον Ιούλιο, καθώς «μπήκαν» στα ταμεία και τα τουριστικά έσοδα. Κάτι που αποτυπώνεται και από τον ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφουν οι περιφερειακές αγορές ανά την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, η περιοχή της Κρήτης αναδεικνύεται μακράν η καλύτερη περιφερειακή αγορά της χώρας με ρυθμό ανάπτυξης 17,7%, ενώ δεύτερη σημαντικότερη περιοχή σε αύξηση πωλήσεων είναι η Πελοπόννησος με 11,4%, ακολουθεί η Βόρεια Ελλάδα με 10,1%, η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Ελλάδα και η Αττική με 8,8%.

Τα μικρά καταστήματα, αλλά και τα σούπερ μάρκετ με πολύ μεγάλες επιφάνειες συνέχισαν να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων, με 15,7% και 14,3%, αντίστοιχα. Ακολουθούν τα καταστήματα από 400 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. με αύξηση 10,2% και τα καταστήματα από 1.000 έως και 2.500 τ.μ. με ρυθμό 6,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία