Με καθυστέρηση ήρθε η αντίδραση των αγοραστών σήμερα στο Xρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έκλεισαν τον χειρότερο μέχρι τώρα μήνα του έτους με κέρδη στην τελευταία συνεδρίαση, αλλά χωρίς να μπορούν να αλλάξουν την «κατακόκκινη» εικόνα που επιδείνωσε και τα τεχνικά δεδομένα των περισσοτέρων τίτλων.
«Μαγνήτης» για τους επενδυτές η ΙΡΟ της Optima Bank – Υπερκαλύφθηκε 3 φορές η προσφορά
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 1.209,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.193,25 μονάδων (-0,01%) και 1.211,47 μονάδων (+1,52%). Ο τζίρος ανήλθε στα 73,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,05 εκατ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 2.933,52 μονάδες, ενώ στο +1,97% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.985,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,53% στις 918,16 μονάδες.
Μία ακόμη πτωτική εβδομάδα για την αγορά, η οποία ανέβασε τις απώλειες του μήνα. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,81%, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 7,64%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -13,64%.
Ανάδρομος Σεπτέμβριος
Και οι πέντε εβδομάδες του Σεπτεμβρίου έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τετραμήνου επαναλαμβάνοντας το μοτίβο διακύμανσης του περυσινού Σεπτεμβρίου, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα 9 διs. ευρώ που χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του ΧΑ τιμολόγησαν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην χώρας μας, την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη και την αναβλητικότητα που παρατηρήθηκε σε εγχειρήματα εξαγορών στα οποία υπήρχε έντονη παρουσία βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.
Παρόλα αυτά ο μήνας δεν πήγε χαμένος: Η χώρα ανέκτησε το επενδυτικό αξιόχρεο, το xρηματιστήριο είδε μετά από πολλά χρόνια την ολοκλήρωση δημόσιας προσφοράς μετοχών τράπεζας στην Κύρια Αγορά του ΧΑ με σημαντική μάλιστα υπερκάλυψη και το ΤΧΣ εκκίνησε την διαδικασία αποεπένδυσης από τις ελληνικές tράπεζες. Την ερχόμενη Παρασκευή 6 Οκτωβρίου φαίνεται ότι η υπόθεση ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση τράπεζας της χώρας θα τελειώσει δίνοντας την σκυτάλη στην Εθνική Τράπεζα για την οποία βάση προγραμματισμού το ΤΧΣ θα επιδιώξει την πώληση του 20% συνδυασμένα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.
Παράλληλα τον Σεπτέμβριο έτρεξε ο κύριος όγκος σε πλήθος δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου με τις εισηγμένες να εμφανίζουν καθαρή κερδοφορία 4,72 δισ. ευρώ για τις 110 εταιρίες (70%) που είχαν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής. Ειδικά στο θέμα των κερδών των εισηγμένων η επίδοση είναι άκρως ικανοποιητική αφού τα φετινά μεγέθη χαρακτηρίζονται από λιγότερα έκτακτα αποτελέσματα ή έχουν επιβαρυνθεί από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντές.
Στα άλλα επιμέρους στοιχεία ο κύκλος εργασιών είναι μειωμένος κατά 3% ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 9,4% με σημαντική ωστόσο αρνητική επίδραση από τον κλάδο διύλησης (+12% χωρίς ΕΛΠΕ και ΜΟΗ). Η ολοκλήρωση της αποτύπωσης του εξαμήνου καθώς και η προοπτική που επικοινώνησαν οι εισηγμένες εταιρίες για την συνέχεια της χρήσης θα διαμορφώσει κλίμα και ενδεχομένως κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον στις προσεχείς συνεδριάσεις σε ένα σχετικά άνυδρο από πλευράς νέων ημερολόγιο.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να φυλλοροεί υποχωρώντας σε κλείσιμο ακόμα και κάτω από τις 1200 μονάδες. Στα ημερήσια διαγράμματα οι ταλαντωτές εφάπτονται πλέον στα σημεία των υποτιμημένων ζωνών, ενώ οι εβδομαδιαίες και μηνιαίες τιμές τους έχουν εμφανίσει σοβαρή αποκλιμάκωση από τις ακραίες υπερτιμήσεις που είχαν παρατηρηθεί από τα μέσα Αυγούστου.
Παρόλα αυτά οι πρόσφατες αντιδράσεις που έχει δώσει η αγορά δείχνουν ιδιαίτερα αδύναμες, χωρίς διάρκεια και ένταση συναλλαγών με αποτέλεσμα χωρίς ιδιαίτερα υψηλό τζίρο η αγορά να ολισθαίνει προς την περιοχή του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Ακόμα σήμα εισόδου δεν έχει δοθεί, η στήριξη των τιμών έχει σαν επίπεδο αναφοράς τις 1.162 μονάδες του εκθετικού μέσου των 200 ημερών ενώ ανοδικά οι 1.220 μονάδες έχουν αποκρούσει τους αγοραστές τρεις φορές και θα χρειαστούν καλύτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις για να υπερβούν το εν λόγω επίπεδο.
Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε με σχετικά χαμηλό τζίρο και ως εκ τούτου χρήζει προσοχής πριν την εξαγωγή συμπερασμάτων για αντίστροφή της εικόνας αφού κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και στην συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ έκλεισε με άλμα 4,21%, με τον Τιτάνα και τη Jumbo να κερδίζουν 3,87%και 3,26% αντίστοιχα. Άνω του 2% τα κέρδη σε Aegean, Λάμδα, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ και άνω του 1% σε ΟΤΕ, Coca Cola, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.
Πιο μετριοπαθής η άνοδος σε Βιοχάλκο, Motor Oil, Alpha Bank, Cenergy, Eurobank και Εθνική, με τη ΔΕΗ και τον Ελλάκτωρα να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Αρνητικά έκλεισαν, αλλά με περιορισμένες απώλειες, οι Σαράντης, Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Quest. Η ΕΥΔΑΠ έχασε 1,06%.
Latest News
Στην παγκόσμια «αίθουσα αναμονής» και το ΧΑ
Και το ΧΑ περιμένει την κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης