Να βελτιώσει, έστω και την ύστατη συνεδρίαση, την εικόνα του Σεπτεμβρίου, επιχειρεί σήμερα το  Χρηματιστήριο Αθηνών,, το οποίο χωρίς όμως μεγάλες συναλλαγές κινείται για να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.203,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.918,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,99% στις 922,41 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε καθοδικό τούνελ

«Κόκκινος» Σεπτέμβρης

Ο Σεπτέμβριος δεν ήταν όπως τον περίμεναν πολλοί. Ειδικά αυτοί που αγόρασαν στην προηγούμενη διόρθωση (του πρώτου 20ημέρου του Αυγούστου), περιμένοντας μια έκρηξη των αποτιμήσεων με την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας. Αντ’ αυτού, υπομένουν διψήφια ποσοστά πτώσης στους περισσότερους τίτλους, με την αγορά να βρίσκεται σε τεχνική, προς ώρας, διόρθωση, η οποία πάντα συνοδεύει ένα πολύμηνο ράλι ανόδου.

Πλέον έχει αναιρέσει όλη την κίνηση που έγινε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με την αγορά επί της ουσίας να έχει απογοητεύσει αρκετά χαρτοφυλάκια που προφανώς δεν είχαν την πρότερη εμπειρία των προθέσεων των θεσμικών σε μια αγορά που λειτουργεί σε μια αναβαθμισμένη οικονομία, αλλά ούσα στο κλαμπ των αναδυόμενων η ίδια. Οι ξένοι θεσμικοί δεν συνωστίστηκαν στις πόρτες της Λ. Αθηνών λοιπόν, με τα margin να κλείνουν όπως όπως προκαλώντας κάποιες κινήσεις από πωλητές που κινήθηκαν καθαρά βραχυπρόθεσμα.

Το timing συνέπεσε και με την αρνητική εικόνα των διεθνών αγορών, με ένα περιβάλλον που ναρκοθετείται καθημερινά από διάφορες εστίες αβεβαιότητας, όπως η άνοδος του πετρελαίου, τα «γεράκια» των κεντρικών τραπεζών και οι πολιτικοί αριβισμοί της αμερικανικής ελίτ. Αυτό που μένει να δούμε πλέον είναι αν μπορεί το ΧΑ να επανέλθει στα υψηλά του έτους, ειδικά από τον Νοέμβριο, όταν και πολλοί διαχειριστές θα αρχίσουν να κλείνουν το 2023 θέλοντας να δικαιωθούν για τις ελληνικές επιλογές τους.

Στο ταμπλό

Χωρίς να δίνονται μεγάλες εντολές, η πλειονότητα των τίτλων κινείται σε θετικά εδάφη, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα τους. Με 867 τεμάχια όγκου, η Βιοχάλκο κερδίζει 1,90%, με τις Πειραιώς, Aegean, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Alpha bank, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Quest και Τιτάν να την ακολουθούν με κέρδη επίσης άνω του 1% αλλά με λίγα τεμάχια.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Cenergy, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, με τον Σαράντη να μην έχει μεταβολή και τις Motor Oil και Autohellas να είναι στο -0,25% και -0,92% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών