
Λίγοι θυμούνται ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2019, στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης των φόρων, ήταν η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, από το 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ.
Η απόφαση αυτή δεν αφορούσε μόνο τους μισθωτούς, που ούτως ή άλλως είχαν αφορολόγητο και δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να κρύψουν τίποτα.
Αλλά για «ανεξήγητους» λόγους η απόφαση αφορούσε και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που μπορεί αφορολόγητο να μην έχουν, αλλά εκ του αποτελέσματος μπορούν να κρύψουν τα πάντα.
Αυτά έγιναν τότε.
Το 2019. Η οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται, με ρυθμούς που είχαμε χρόνια να δούμε, αλλά τα φορολογικά έσοδα από τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών δεν αυξάνονταν.
Προεκλογικά το 2023, η κυβέρνηση άρχισε να μιλάει για τη φοροδιαφυγή με αφορμή μια δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ότι χάνεται φορολογητέα ύλη άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η συζήτηση ωστόσο δεν έγινε ποτέ συγκεκριμένη για προφανείς προεκλογικούς λόγους. Από διαρροές είχε προκύψει τότε η σύνταξη μιας μελέτης για το θέμα, που είχε παραγγελθεί από το ΙΟΒΕ και είχε παραδοθεί ως απόρρητο κείμενο στην κυβέρνηση.
Το κείμενο αυτό ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας, όπως και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα. Πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες και την αρχική ματαίωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δινόταν ως σιγουράκι ότι θα γίνουν εκεί οι ανακοινώσεις.
Τελικά η ομιλία που έγινε με μία εβδομάδα καθυστέρηση περιείχε κάποια επιπλέον εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά τίποτα συγκεκριμένο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στην εξειδίκευση ωστόσο όσων είπε ο Πρωθυπουργός στις 19 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης είχε προαναγγείλει νέο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Προχθές σε μια συνέντευξή του, ο υφυπουργός Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης επανέλαβε περίπου το ίδιο, απαντώντας θετικά σε ερώτηση εάν θα αναλάβει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος αύξησης του φορολογικού βάρους των ελεύθερων επαγγελματιών.
Η δήλωση πυροδότησε τη διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι η συζήτηση (να αυξηθεί η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών) απέχει πλήρως από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, για να ακολουθήσει ξανά ο Θεοχάρης που άλλα δήλωσε στον Real fm ως προσπάθεια αναδίπλωσης και άλλα έγραψε στο δελτίο Τύπου απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης. Επί της ουσίας ήθελε να πει ορθά-κοφτά, προφανώς υπό την πίεση του Μαξίμου, ότι «δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών».
Το θέμα είναι ότι αν ισχύουν τα τελευταία, τότε γιατί άνοιξαν το θέμα με τους φόρους που – δεν – πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Το 60% δηλώνει εισοδήματα κάτω από τον βασικό μισθό. Υπάρχουν κλάδοι που δηλώνουν 300 και 400 ευρώ τον μήνα μέσο εισόδημα και ζουν «ζωή και κότα».
Λέγεται ότι θα τους κόψουν τα επιδόματα προσθέτοντας και το κριτήριο του τζίρου στους δικαιούχους. Σωστό μέτρο, αλλά θα γίνει; Λέγεται ακόμα ότι θα τους εκμηδενίσουν τη δυνατότητα να δηλώνουν έξοδα, που μειώνουν σε πολλές περιπτώσεις πλασματικά το φορολογητέο εισόδημα.
Και αυτό ωστόσο μπορεί να παρακαμφθεί, απλά εισπράττοντας «μαύρη» την αμοιβή τους. Γενικά δείχνει να επικρατεί «τρικυμία» και πολλές φωνές εντός της κυβέρνησης για το θέμα. Και όπου το ευνομούμενο κράτος δεν μιλάει με μια φωνή, όσοι παρανομούν το εκμεταλλεύονται και όσοι το πληρώνουν νιώθουν περισσότερο κορόιδα


Latest News

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.

Επενδυτική τοξικότητα
Οι ευκαιρίες στην εποχή μας, που τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα, είναι για αυτούς που διαθέτουν ισχυρά αντανακλαστικά και πολίτες ενημερωμένους