
Ταχύτερα αλλά μικρότερα θα λαμβάνουν στο εξής το εφάπαξ οι ασφαλισμένοι.
Από την 1η Οκτωβρίου 2023 και εφεξής την αίτηση απονομής εφάπαξ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ασφαλισμένοι σε 20 πρώην Τομείς Πρόνοιας) και αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι σε 6 πρώην Τομείς Πρόνοιας) θα την υποβάλλουν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά.
e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία και η ηλεκτρονική αίτηση απονομής Εφάπαξ
Μικρότερες είναι και οι νέες συντάξεις που εκδίδει ο ΕΦΚΑ τόσο για τους μισθωτούς όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, αφορά μισθωτούς εργαζόμενους σε επιχειρήσεις μετάλλου, λιπασμάτων, τσιμέντων, εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχοϋπαλλήλους, λιμενεργάτες, υπαλλήλους πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΡΤ), υπαλλήλους τραπεζών, εφημεριδοπώλες, ναυτικούς (κατώτερα πληρώματα και αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού), μηχανικούς, υγειονομικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές και εργολήπτες δημοσίων έργων.
Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση Απονομής Εφάπαξ» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr είτε μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr ) και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι => Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης & Εφάπαξ Παροχής.
Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που δεν απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά για την πλειονότητα των δικαιούχων, απαλλάσσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες και την υποχρέωση μετάβασης στις κατά τόπους υπηρεσίες του Φορέα δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερομένους που επισκέπτονται κατ’ έτος τον e-ΕΦΚΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.
Ενδεικτικά, για την υποβολή αιτήσεων απονομής εφάπαξ (πλην Δημοσίου) προσήλθαν στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2023 περισσότεροι από 14.000 ασφαλισμένοι.

Για τις περιπτώσεις που, βάσει διατάξεων, ζητούνται δικαιολογητικά, αυτά καθορίζονται στο έντυπο υποβολής της αίτησης και αποστέλλονται μόνο ηλεκτρονικά σε ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) που υποδεικνύεται στο ίδιο έντυπο. Εφόσον χρειαστεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία που απαιτούνται. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταχθούν στην ανωτέρω διαδικασία και οι λοιποί πρώην Τομείς που δεν καλύπτονται από τη νέα υπηρεσία.
Τονίζεται ότι τα εφάπαξ που καταβάλλονται είναι «ψαλιδισμένα». Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου άλλαξε επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ (Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας), με τη μείωση να αγγίζει το 23%. Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης/1/2014 και μετά, καθώς με τον Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.
Νέες συντάξεις
Μικρότερες είναι και οι νέες συντάξεις που εκδίδει ο ΕΦΚΑ τόσο για τους μισθωτούς όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην περίπτωση των μισθωτών έχει «βοηθήσει» ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος άλλαξε επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκύπτει ότι οι ίδιοι επιλέγουν να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές, με αποτέλεσμα να εισπράττουν μικρότερες – αναλογικά – συντάξεις.
Όσον αφορά τους μισθωτούς, τις σοβαρές επιπτώσεις στο ύψος των νέων συντάξεων που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλος – μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων – αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τον περασμένο Ιούλιο. Χαρακτηριστικό των μειώσεων στις νέες συντάξεις των μισθωτών είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης κινείται στο 50% για 40 έτη ασφάλισης και μόλις 37,31% για την 35ετία (συν την εθνική σύνταξη).
Έτσι πέραν των 22 περικοπών, οι συντάξεις πλέον είναι μειωμένες κατά 20% κατά μέσο όρο σε σχέση με το καθεστώς προ του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος του 2016).
Τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τον Ιούλιο είναι αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν πως σχεδόν ένας στους δύο συνταξιούχους έχει μηνιαίο εισόδημα από 355 έως 838 ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειονότητα λαμβάνει κάτω από 1.000 ευρώ. Σε σύνολο 2.480.000 συνταξιούχων, οι 1.201.302 λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 900 ευρώ.


Latest News

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Οι πληρωμές με POS «εξαφάνισαν» από την αγορά μετρητά 5,79 δισ. ευρώ
Οι 30 κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση χρήσης μετρητών το 2024 λόγω POS – Tι δείχνει η ανάλυση της ΑΑΔΕ

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών