Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, ενώ στο 2,4% για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας είχε ενισχυθεί κατά 3,5% ετησίως, ενώ στην ευρωζώνη ήταν στο 5,2%.

Πάντως, όπως προκύπτει και από τον παραπάνω πίνακα, στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος στην ευρωζώνη σε μηνιαίο επίπεδο της τάξης των 1,9 μονάδων.

Βρετανία: Ο πληθωρισμός «κόβει» χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού εκτιμάται στο 8,8% για τον Σεπτέμβριο (από 9,7% τον Αύγουστο). Στις υπηρεσίες, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4,7% από 5,5% τον Αύγουστο, στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,2% από 4,7% και στην ενέργεια στο -4,7%, από -3,3% τον Αύγουστο.

Από εκεί και πέρα, ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης που εξαιρεί το κόστος ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας χρονιάς. Ηταν χαμηλότερος από το 5,3% του Αυγούστου και πολύ λιγότερο από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 4,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημερινά στοιχεία ανακοινώθηκαν μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανεβάσει τα επιτόκια σε επίπεδα-ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, ήτοι στο 4%. Μάλιστα, τόσο η ίδια η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ όσο και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας έχουν αφήσει να εννοηθεί πως η πρόσφατη άνοδος των επιτοκίων θα μπορέσει να αποφέρει αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο σε ό,τι αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ευρωζώνη κάνουν λόγο για μέσο πληθωρισμό 5,6% φέτος αλλά και υποχώρηση στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Πάντως, στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να «πέσει» κάτω από το 2%.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου ενισχύει την αβεβαιότητα σχετικά με τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών.

Γερμανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο +4,3% έναντι +6,4% τον Αύγουστο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία για πολλούς θεωρείται η απαρχή του πληθωριστικού φαινομένου.

Γαλλία

Επιβράδυνε τον Σεπτέμβριο ο γαλλικός πληθωρισμός, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα και η γαλλική στατιστική αρχή για τον εναρμονισμένο δείκτη.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από άνοδο 5,7% τον Αύγουστο.

Ισπανία

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιταχύνθηκε για δεύτερο μήνα, καταδεικνύοντας τις επίμονες πιέσεις στις τιμές που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να εξαλείψει με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για υψηλότερα επιτόκια.

Το 3,2% του Σεπτεμβρίου οφείλεται στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία. Αυτό συγκρίνεται με το 2,4% ένα μήνα νωρίτερα και είναι λίγο πιο κάτω από τη μέση εκτίμηση του 3,3% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή