«Μήνας πληρωμής» ήταν ο Σεπτέμβριος για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν άντεξε την πίεση των πωλητών και κατέγραψε τον χειρότερο μήνα του έτους μέχρι στιγμής. Και οι πέντε εβδομάδες του έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τετραμήνου και εξανεμίζοντας 9 δισ. από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Πτωτικός κύκλος
Το κλίμα τροφοδοτήθηκε με αρνητισμό μάλιστα όταν η αγορά την επομένη της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αντί να πατούσε «γκάζι» άνοιγε ένα έντονο πτωτικό κύκλο. Έναν κύκλο που δεν έσπαγε ούτε και με τις υποστηρικτικές αναβαθμίσεις της “αυστηρής” Moody’s, τόσο σε οικονομία όσο και σε τράπεζες, ούτε και με τις αναβαθμίσεις – προάγγελους των τραπεζών της Fitch. Έτσι, αυτοί που αγόρασαν στην προηγούμενη διόρθωση (του πρώτου 20ημέρου του Αυγούστου), περιμένοντας μια έκρηξη των αποτιμήσεων με την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι υπομένοντας διψήφια ποσοστά πτώσης στους περισσότερους τίτλους.
Απογοήτευση
Πλέον το ΧΑ έχει αναιρέσει όλη την κίνηση που έγινε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με την αγορά επί της ουσίας να έχει απογοητεύσει αρκετά χαρτοφυλάκια που προφανώς δεν είχαν την πρότερη εμπειρία των προθέσεων των θεσμικών σε μια αγορά που λειτουργεί σε μια αναβαθμισμένη οικονομία, αλλά ούσα στο κλαμπ των αναδυόμενων η ίδια. Οι ξένοι θεσμικοί δεν συνωστίστηκαν στις πόρτες της Λ. Αθηνών λοιπόν, με τα margin να κλείνουν όπως όπως προκαλώντας κάποιες κινήσεις από πωλητές που κινήθηκαν καθαρά βραχυπρόθεσμα.
Ο γενικός δείκτης και ο FTSE 25
Βέβαια, στο -7,8% του γενικού δείκτη και του FTSE 25 υπάρχει και ο αντίλογος: το +30% για τον έναν και το +40% για τον άλλο του 2023, που είναι διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις για όποιον έστω τοποθετήθηκε τους προηγούμενους μήνες. Και μπορεί όλοι οι υποκλάδοι να έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη, με εκείνους των πρώτων υλών (-23,15%) και των τραπεζών (-13,64%) να έχουν τις χειρότερες αποδόσεις, αλλά κανείς δεν βρίσκεται σε αρνητικά εδάφη από την αρχή του έτους, πλην εκείνον των τηλεπικοινωνιών (λόγω ΟΤΕ).
Οι μεγάλοι χαμένοι
Διψήφια ποσοστά πτώσης είχαν 11 τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, από τους 22 συνολικά που έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη, με τις απώλειες μάλιστα της Βιοχάλκο και της Aegean να ξεπερνούν ακόμη και το 20%, με 24,4% και 20,5% αντίστοιχα. Βέβαια, η δεύτερη, εξακολουθεί να σημειώνει απίστευτες επιδόσεις από την αρχή του έτους, «περιορίζοντας» τα κέρδη της στο… 98,5%.
Από τις τράπεζες, τη χειρότερη συμπεριφορά την είχε η Alpha Bank με πτώση 19,1%, ενώ και η υποχώρηση της Εθνικής άγγιξε το 15% και της Πειραιώς το 12%. Καλύτερη η συμπεριφορά της Eurobank, με πτώση 8,8%. Καλύτερη επίδοση, αν και αρνητική, από εκείνη της αγοράς είχαν όμως οι ΓΕΚ Τέρνα (-2,2%), Coca Cola (-2,6%), Τιτάν (-3,7%), αλλά και οι Σαράντης, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Cenergy και Autohellas με απώλειες 5%-8%.
Στα «μεσαία», ισχυρή ήταν η πτώση στα Πλαστικά Θράκης (-21,9%), αλλά και στην EpsilonNet (-17,4%), η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών μετά και την καθοδική διόρθωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2022. Στο -35,9% και η Αλουμύλ τον Σεπτέμβριο, καθώς και αυτή απασχόλησε την κοινότητα της Λ. Αθηνών με τις δηλώσεις του Μυλωνά.
Μόνο τρεις «μεγάλοι» του ΧΑ άντεξαν το sell off του Σεπτεμβρίου
Βέβαια, των πιέσεων του Σεπτεμβρίου, ήταν και τρεις τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης που «διεσώθησαν», ο ένας μάλιστα ήταν… έκπληξη. Η Motor Oil και ο ΟΠΑΠ έκλεισαν τον μήνα με κέρδη 1,9% και 1,8% αντίστοιχα, ενώ και ο ΟΤΕ έκλεισε με κέρδη 0,1%. Και μπορεί τα κέρδη του ΟΤΕ να είναι οριακά, αλλά σε συνάρτηση με την κακή απόδοση της μετοχής από την αρχή του έτους, δηλαδή στο διάστημα που το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό «πέταγε», προκαλεί έστω και μια ανακούφιση στους αρκετούς εγκλωβισμένους από τη ζώνη των 14-15 ευρώ.
Η Ιντεάλ ήταν αυτή που διεσώθη στον mid cap, αφού έκλεισε το μήνα με κέρδη 5,2%, διευρύνοντας στο 51% την απόδοση από την αρχή του έτους, ενώ οριακά θετικό ήταν και το πρόσημο σε ΚΡΙ – ΚΡΙ και ΟΛΠ. Νάκας και Δομική Κρήτης ήταν οι μόνες με θετικό πρόσημο στον small cap τον Σεπτέμβριο, δηλαδή με 5,9% και 4,1%, με όλες τις υπόλοιπες της κατηγορίας σε αρνητικά εδάφη.
Latest News
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα