Η στροφή στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική από το νέο οικονομικό δίδυμο που έχει αναλάβει τα ηνία της Τουρκίας, φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Ο αμερικανικός οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s (S&P) επιβεβαίωσε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στο Β και αναθεώρησε την προοπτική της από «αρνητική» σε «σταθερή».

Ο οίκος ανέφερε ότι η σταθερή προοπτική αντανακλά «ισορροπημένους κινδύνους» για την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας μετά την επιστροφή στις ρυθμίσεις της ορθόδοξης νομισματικής πολιτικής καθώς η Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια.

Το οικονομικό στοίχημα της Τουρκίας – Ο νέος τσάρος που «κέρδισε» τον Ερντογάν

Ισορροπημένοι κίνδυνοι

«Σε μια προσπάθεια να αποπληθωρίσει και να αποδολαριοποιήσει την οικονομία, η Κεντρική Τράπεζα, υπό τη νέα ηγεσία, αύξησε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 21,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο, στο 30%. Για να αντισταθμίσει τη δημοσιονομική επιδείνωση, το Υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε έμμεσους  φόρους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης.

«Πιστεύουμε ότι έως το 2026, απουσία ανανεωμένης πολιτικής αβεβαιότητας, η νέα ομάδα μπορεί να εξισορροπήσει την οικονομία της Τουρκίας μακριά από την κατανάλωση που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό χρέος και προς πιο ισορροπημένους εξωτερικούς και δημοσιονομικούς λογαριασμούς, καθώς και πιο αποδεκτά επίπεδα πληθωρισμού. Οι κίνδυνοι για αυτήν την προσαρμογή — τόσο πολιτικοί και οικονομικά — είναι ισορροπημένοι», ανέφερε.

Ο διεθνής οίκος ανέφερε επίσης ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές της Τουρκίας σε θετικές εάν «βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία των πολιτικών του νομισματικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ ενισχύεται η θέση του ισοζυγίου πληρωμών της Τουρκίας, ιδιαίτερα τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της CBRT (Κεντρικής Τράπεζας).

Προβλέπει επίσης ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Τουρκίας θα επιβραδυνθεί στο 3,5%, πριν εξασθενήσει στο 2,3% το 2024.

Erdoganomics

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια υιοθέτησε μια ανορθόδοξη νομισματική, αλλά και δημοσιονομική πολιτική, ασκώντας πιέσεις σε υπουργούς Οικονομικών και διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, τους οποίους δεν δίσταζε να απομακρύνει σε περίπτωση διαφωνίας.

Τα λεγόμενα erdoganοmics είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά σε τριψήφια ποσοστά, τη μαζική φυγή ξένων κεφαλαίων, και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Η αλλαγή

Ωστόσο, μετά τις εκλογές διόρισε ένα «δυτικό οικονομικό δίδυμο» με επικεφαλής τον Σιμσέκ και τη νέα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, προκειμένου να ηγηθούν μιας ευρείας αναμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής.

Ο Σιμσέκ, πρώην οικονομολόγος της Merrill Lynch που πρόσφατα επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη για να προσελκύσει διαχειριστές κεφαλαίων, είπε ότι οι πολιτικές θα επικεντρωθούν στη μείωση του πληθωρισμού, στην ανοικοδόμηση των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και στον περιορισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Οι υψηλότερες εξαγωγές και οι επενδύσεις θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ανάπτυξης, τόνισε προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εξαρτηθεί λιγότερο από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες ενισχύουν τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή