Πρωτόγνωρα είναι μέτρα με τα οποία η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επιχειρεί μια «γενική κινητοποίηση», όπως αναφέρει, για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού στη Γαλλία, ο οποίος τελευταία έφθασε σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, σημειώνουμε: Κατάσχεση τηλεφώνου για όσους παρενοχλούν, αλλαγή σχολείου για τους θύτες και όχι για τα θύματα (όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα), απαγορεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα, συστηματική παραπομπή στον εισαγγελέα των σοβαρότερων υποθέσεων, δημιουργία ειδικών ομάδων παρακολούθησης. Ακόμη, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού καθιερώνονται «μαθήματα ενσυναίσθησης», ώστε να εμπεδώνεται η έννοια της συμπόνιας προς τους συμμαθητές.

Βάζοντας φρένο στον σχολικό τραμπουκισμό

Αυτοκτονίες μετά τον εκφοβισμό

Θύματα του σχολικού εκφοβισμού στη Γαλλία ήταν φέτος η 13χρονη Λίντσεϊ, ο 13χρονος Λουκάς, ο 15χρονος Νικολά. Προτίμησαν να αυτοκτονήσουν, προκαλώντας σοκ στη γαλλική κοινή γνώμη. Ο θάνατος του Νικολά, στις αρχές της σχολικής χρονιάς, έφερε στην επιφάνεια την απάντηση της σχολικής επιθεώρησης της περιοχής των Βερσαλλιών, όπου ζούσε ο νεαρός, στις επιστολές των γονιών του που ενημέρωναν και ζητούσαν βοήθεια για να δοθεί ένα τέλος στον εκφοβισμό.

Η επιθεώρηση όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των γονιών, αλλά και τους απείλησε με καταγγελία για δυσφήμηση του σχολείου. «Πρόκειται για απάντηση– ντροπή», έξανέστη ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος έθεσε πλέον την αντιμετώπιση του «μπούλινγκ» στο επίκεντρο της πολιτικής του.

Σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Νικολά είδε ότι στην απάντηση που στάλθηκε στους γονείς του δεν γινόταν καμία αναφορά στο μπούλιγκ και πίστεψε ότι τελικά ο ίδιος είχε γίνει υπαίτιος για πιθανές κυρώσεις στους γονείς.

Deutsche Welle

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα