Οι δυτικές εταιρείες κάνουν αργά βήματα προς την «μείωση ρίσκου» της Κίνας
Οι περισσότερες στρατηγικές επικεντρώνονται σε τρόπους απομόνωσης των εργασιών τους στην Κίνα αντί να τις μειώσουν
Οι δυτικές εταιρείες απομονώνουν σιγά σιγά τις δραστηριότητές τους στην Κίνα λόγω των αυξανόμενων εντάσεων για το εμπόριο και τη γεωπολιτική μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης, καθώς οι κυβερνήσεις ζητούν αυξημένη «μείωση κινδύνου (de-risking)».
Η ιδέα, η οποία ως διπλωματικό τσιτάτο φέτος έχει αντικαταστήσει τη ριζική «αποσύνδεση», είναι ένα σημάδι ότι η Δύση επιδιώκει μια λιγότερο ανταγωνιστική προσέγγιση στη διαχείριση των σχέσεων με την Κίνα. Αλλά οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει σαφείς στρατηγικές για να του δώσουν ουσία, λένε οι αναλυτές.
Ενώ ένας μικρός αριθμός εταιρειών, όπως η αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών Hasbro, έχουν ανακοινώσει σχέδια να σταματήσουν εντελώς την παραγωγή στην Κίνα, η συντριπτική πλειονότητα εξακολουθoύν να σταθμίζουν τις επιλογές τους, οι οποίες κυμαίνονται από μερικές αποεπενδύσεις έως αναβολές αποφάσεων δαπανών και τρόπους για να καταστήσουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα απρόσβλητες από διαταραχές, εξυπηρετώντας μόνο την κινεζική αγορά.
«Η Ευρώπη εξακολουθεί να σκέφτεται τι είναι το de-risking και πώς να το εφαρμόσει στην πράξη», δήλωσε η Αγκάτ Ντεμαρέ, ανώτερη συνεργάτης στον τομέα της πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους έγιναν πολύ περισσότερες συζητήσεις από τον ιδιωτικό τομέα για στρατηγικές τοπικής προσαρμογής ως μια μορφή αποφυγής κινδύνου, αλλά χρειάζονται αρκετά χρόνια για να καρποφορήσουν οι επενδύσεις».
Τα lockdown της πανδημίας του Πεκίνου και η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν εντείνει την αίσθηση του επείγοντος καθώς οι δυτικοί ηγέτες ανησυχούν για την κυριαρχία της Κίνας στις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού, την πιθανότητα σύγκρουσης για την Ταϊβάν και την εμπορική εχθρότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Τη Δευτέρα, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις συναντά Κινέζους αξιωματούχους για να συζητήσουν το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα και την έρευνα της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Υπάρχουν ενδείξεις μακροπρόθεσμων μεταβολών στην παραγωγή. Μια έκθεση φέτος από το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα διαπίστωσε ότι το 11% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ήδη ανακατανείμει επενδύσεις εκτός Κίνας, ενώ το 22% είχε αποφασίσει ή σκέφτεται μια τέτοια αλλαγή. Για πρώτη φορά από το 2016, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σχεδίαζαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα φέτος.
Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα διαπίστωσε φέτος ότι το 12% των αμερικανικών ομίλων που συμμετείχαν στην έρευνα σκέφτηκαν να μετεγκαταστήσουν τις προμήθειες τους εκτός Κίνας, ενώ ένα άλλο 12 τοις εκατό το κάνει ήδη.
«Οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν εναλλακτική λύση στην Κίνα», δήλωσε ο Τρέι Μακάρβερ στην εταιρεία συμβούλων Trivium China, αλλά «πρέπει να βρουν στρατηγικές για να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλότερου κινδύνου».
Η Apple και η Intel έχουν προγραμματίσει μελλοντικές επενδύσεις σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας ή της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ διατηρούν τα εργοστάσιά τους στην Κίνα, σε μια στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου που είναι γνωστή ως «Κίνα συν ένα».
Αλλά η πιο μελετημένη στρατηγική είναι η «Κίνα για την Κίνα» (China for China), σύμφωνα με την οποία οι δραστηριότητες της Κίνας αναδιοργανώνονται έτσι ώστε να παράγουν αγαθά μόνο για εγχώρια κατανάλωση.
Η αγγλο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca καταρτίζει σχέδια για την ανάπτυξη του βραχίονα της για την Κίνα και την εισαγωγή της στο Χονγκ Κονγκ, εν μέρει για να την απομονώσει έναντι των ρυθμιστικών κινήσεων κατά ξένων εταιρειών. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές προμήθειες σημαίνουν ότι οι κρατικοί φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται τα νοσοκομεία, πρέπει όλο και περισσότερο να αγοράζουν από κινεζικές μάρκες.
Το «China for China» περιλαμβάνει επίσης τον εντοπισμό των αλυσίδων εφοδιασμού. Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Merck δήλωσε τον Μάιο ότι θα επεκτείνει τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού της για να μειώσει την εξάρτηση από πρώτες ύλες εκτός Κίνας, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι ευάλωτες σε κυρώσεις.
Η γερμανική ένωση κατασκευαστών μηχανών VDMA ανακάλυψε ότι πάνω από το ένα τρίτο των μελών της αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας με «ουδέτερα» προϊόντα χωρίς κινεζικά ή αμερικανικά εξαρτήματα.
Η Volkswagen, η οποία βασίζεται στην Κίνα για τα μισά περίπου κέρδη της, ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στη χώρα το περασμένο έτος. Η κίνηση θα δώσει «περισσότερη αυτονομία και εξουσίες λήψης αποφάσεων εντός της Κίνας από ποτέ», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου που εδρεύει στο Πεκίνο, Ραλφ Μπραντστέτερ. Η κινεζική επιχείρηση «γίνονταν σταδιακά μια δεύτερη έδρα» για τον παγκόσμιο όμιλο, πρόσθεσε πρόσφατα.
Ενώ οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Ιαπωνία έχουν επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής τσιπ υψηλής τεχνολογίας σε κινεζικούς ομίλους, ορισμένοι Κινέζοι πελάτες θέλουν προϊόντα χωρίς εξαρτήματα ξένης κατασκευής προκειμένου να προστατευτούν στο μέλλον έναντι περαιτέρω μέτρων, σύμφωνα με στελέχη.
Η γαλλο-ιταλική εταιρεία κατασκευής τσιπ STMicroelectronics το 2021 διαχώρισε τις κινεζικές λειτουργίες πωλήσεων και μάρκετινγκ από το υπόλοιπο τμήμα της Ασίας-Ειρηνικού, μαζί με τις δομές μισθοδοσίας, διαχείρισης προσωπικού και αναφορών, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την εταιρεία.
Η απόφαση στόχευε εν μέρει στο να διευκολύνει την εταιρεία να ακρωτηριάσει τον κινεζικό της βραχίονα αν χρειαστεί, είπαν. Η αναδιοργάνωση έχει σχεδιαστεί «για να εξισορροπήσει καλύτερα την εστίαση και την υποστήριξή μας στους πελάτες», δήλωσε η STMicroelectronics.
Η εστίαση στις τοπικές προσλήψεις είχε ήδη ξεκινήσει από το διάστημα της πανδημίας, καθώς η πολιτική του Πεκίνου για μηδενικό Covid εμπόδισε τις πολυεθνικές να στείλουν στελέχη από το εξωτερικό στις κινεζικές επιχειρήσεις τους. Για ορισμένα ξένα στελέχη που βρίσκονταν στην Κίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το να κάνουν τη ζωή τους εκεί έχει γίνει επίσης πιο δύσκολο.
«Η ξενοφοβία είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 30 χρόνων που βρίσκομαι στην Κίνα», είπε ένας Ευρωπαίος, στέλεχος τεχνολογίας, ο οποίος σχεδιάζει να φύγει. «Βλέπω συνεχώς αυτό το συναίσθημα στις ειδήσεις, στα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν μιλάω με ανθρώπους και πελάτες. Δεν μπορώ να κλείσω τα αυτιά μου σε αυτό».
Συμβουλευτικές εταιρείες όπως η McKinsey και η Boston Consulting Group είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που διαχωρίζουν τα κινεζικά τους συστήματα πληροφορικής. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ολοένα και πιο αυστηρών νόμων κατά της κατασκοπείας και της προστασίας δεδομένων που σημαίνει ότι οι εταιρείες απαιτούν ρυθμιστική έγκριση για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων εκτός Κίνας.
«Ο «κίνδυνος» προέρχεται από πολλές κατευθύνσεις, είπε ο Σαμ Σαξ, ειδικός στην παγκόσμια πολιτική στον κυβερνοχώρο στο Κέντρο Κίνας Paul Tsai της Νομικής Σχολής του Yale. Σημείωσε «αβεβαιότητες στο νέο καθεστώς δεδομένων του Πεκίνου, αλλά και ως απάντηση στις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας καθώς και στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για την κρίση στην Ταϊβάν». Προκειμένου να συμμορφωθούν με την κινεζική νομοθεσία, καθώς και τις ανησυχίες των κεντρικών γραφείων για κλοπή δεδομένων, οι εταιρείες έχουν στραφεί στη δημιουργία συστημάτων πληροφορικής ειδικά για την Κίνα, πράγμα που συχνά σημαίνει ότι οι διαφορετικές ομάδες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια πλατφόρμα για να συνεργαστούν διασυνοριακά.
«Η Κίνα αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως μια ειδική αγορά, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας δεδομένων, της εξαγωγής δεδομένων και της έκθεσης των στελεχών που επισκέπτονται — συμπεριλαμβανομένων των συσκευών που παίρνουν μαζί τους», δήλωσε ο επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας BDA China Ντάνκαν Κλαρκ.
«Αν η Κίνα είναι σιλό», πρόσθεσε το στέλεχος τεχνολογίας από την Ευρώπη, «είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξεις ποιες πληροφορίες εισέρχονται και τι εξέρχονται: χρειάζεσαι απλώς μερικές πόρτες στο σιλό για να το ελέγξεις».
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της