![«Διαιρεμένη» βλέπουν τη Γερμανία οι 6 στους 10](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/berlin-flag-germany-768x470-1.jpg)
«Είμαστε ο λαός» («Wir sind das Volk») ήταν το ιστορικό σύνθημα, με το οποίο κατέβαιναν στους δρόμους οι Ανατολικογερμανοί στις μαζικές «διαδηλώσεις της Δευτέρας» την περίοδο 1989/90, δρομολογώντας την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και την πτώση του Τείχους. Γρήγορα το σύνθημα έγινε «Είμαστε ένας λαός». Η Επανένωση της Γερμανίας το 1990, που έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου, συνοδευόταν από τεράστιες προσδοκίες και άφθονες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας για «ανθηρά τοπία» στη Σαξονία, το Βρανδεμβούργο, τη Θουριγγία και τα άλλα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Αλλά η ενσωμάτωση δύο τόσο διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών συστημάτων αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια μετά την Επανένωση. Τα παλαιά συνθήματα δεν ξεχάστηκαν, αλλά αμφισβητήθηκαν και ενίοτε έδωσαν αφορμή για κριτική και πικρό χιούμορ.Ένα από τα ανεκδοτάκια της εποχής: «Είμαστε ένας λαός» είπε ο Ανατολικογερμανός στον Δυτικογερμανό και εκείνος του απάντησε «Κι εμείς το ίδιο».
Πού πάνε οι Γερμανοί όταν μεταναστεύουν;
Διαφορές σε μισθούς και συντάξεις
Εν έτει 2023 πολλά προβλήματα έχουν επιλυθεί, πολλές δυσκολίες έχουν ξεπεραστεί. Παρά ταύτα η υποκειμενική αίσθηση της διαίρεσης και της διαφορετικότητας φαίνεται ότι παραμένει. Σε έρευνα του Ινστιτούτου Forsa για τον όμιλο RTL που δημοσίευσε το περιοδικό Stern ακριβώς μία εβδομάδα πριν την επέτειο της Επανένωσης το 60% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι αυτά που χωρίζουν Δυτικογερμανούς και Ανατολικογερμανούς είναι περισσότερα από αυτά που τους ενώνουν. Μόλις το 37% εκφράζει την αντίθετη άποψη, ενώ το 3% δεν παίρνει θέση.
Παρατηρώντας ορισμένα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, διαπιστώνουμε ότι μεταξύ αυτών που εξακολουθούν να βλέπουν μία «διαιρεμένη» χώρα, ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά των ίδιων των Ανατολικογερμανών (75%), καθώς και των συνταξιούχων (69%). Και αυτό παρότι η σημερινή κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι εξισώνονται, για πρώτη φορά, οι συντάξεις στα ανατολικά και στα δυτικά κρατίδια της Γερμανίας.
Όμως το μισθολογικό χάσμα διατηρείται. Σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2022 η διαφορά στους μισθούς όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε, φτάνοντας τις 13.015 ευρώ (μεικτά) ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι για την ίδια δουλειά ένας Δυτικογερμανός αμείβεται με 13.015 ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο Ανατολικογερμανό. Το 2022 η διαφορά ήταν 12.173 ευρώ, ενώ το 2021 έφτανε τα 11.967 ευρώ.
«Υποεκπροσώπηση» στις ακαδημαϊκές ελίτ
Υπάρχουν όμως και άλλα παράπονα: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τριών ανατολικογερμανικών πανεπιστημίων (Λειψία, Ιένα, Τσίταου) οι Ανατολικογερμανοί εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στις «ελίτ» του κρατικού μηχανισμού. Το ποσοστό τους σε επιτελικές θέσεις ευθύνης δεν ξεπερνά το 12,2%, παρότι το ποσοστό των Ανατολικογερμανών στον συνολικό πληθυσμό φτάνει το 20%. Κάτι περισσότερο από αντιπροσωπευτική είναι βέβαια η εκπροσώπηση των Ανατολικογερμανών στην πολιτική (20,9%). Όχι όμως στα συνδικάτα (3,2%), στο δικαστικό σώμα (2,1%) ή ακόμη και στα μέσα ενημέρωσης (8,1%).
Deutsche Welle
Γιάννης Παπαδημητρίου
(dpa, epd, Stern)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![John Deere: Σημαντική πτώση στις πωλήσεις αγροτικού εξοπλισμού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/John-DEERE--600x328.png)
Πτώση 35% στις πωλήσεις τριμήνου της John Deere
Σε αναμονή οι αμερικανοί αγρότες με τους δασμούς Τραμπ - Δεν αγοράζουν τρακτέρ και ρίχνουν τις πωλήσεις της John Deere
![Ferrero: Κακομαθαίνει τις… αγορές με επενδύσεις και εξαγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/giovanni-ferrero-600x600.png)
Γιατί η Ferrero... κακομαθαίνει τις αγορές
Ο όμιλος Ferrero προχώρησε σε συνολικές επενδύσεις κεφαλαίου ύψους 811 εκατ. ευρώ κατά την οικονομική χρήση 2022-2023
![Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε το διάταγμα για αμοιβαίους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/USA-TRUMP-TARIFFS-600x400.jpg)
Υπέγραψε το διάταγμα για αμοιβαίους δασμούς ο Τραμπ - Όσα βάζει στο στόχαστρο
Ο υποψήφιος του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσουν κάθε χώρα μία προς μία
![Κρασί και βούτυρο από την Ευρώπη… ρέουν άφθονα προς τις ΗΠΑ εν όψει δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/wine-600x499.jpg)
Oι ΗΠΑ κατακλύζονται από... ιρλανδικό βούτυρο και γαλλικά κρασιά ελέω Τραμπ
Γαλλικό κρασί και ιρλανδικό βούτυρο αποστέλλονται στις ΗΠΑ σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες υπό τον φόβο επιβολής δασμών
![Eurostat: Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατα 1,1 % στη ζώνη του ευρώ το Δεκέμβριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/iStock-1733214249-600x338.jpg)
Eurostat: Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατα 1,1 % στη ζώνη του ευρώ το Δεκέμβριο
Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,7% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, λέει η eurostat
![ΗΠΑ: Σε υψηλό πενταετίας το ανεξόφλητο τους καταναλωτικό χρέους που είναι σε καθυστέρηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/debt-7664057_1280-600x429.png)
Όλο και πιο δυσβάστακτο το χρέος για τα αμερικανικά νοικοκυριά - Η έρευνα της Fed Νέας Υόρκης
Στα 18,04 τρισ. δολάρια εκτοξεύτηκε το συνολικό χρέος των Αμερικανικών νοικοκυριών
![Δασμοί Τραμπ: Το εμπορικό έλλειμμα θα σώσει το Λονδίνο;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Keir-Starmer-600x543.jpg)
Ερωτηματικό για την κυβέρνηση Στάρμερ οι δασμοί Τραμπ- Το Λονδίνο ελπίζει σε μια εξαίρεση [γραφήματα]
Η Βρετανία ελπίζει ότι θα αποφύγει τους δασμούς Τραμπ - Το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Βρετανίας με τις ΗΠΑ παρουσίασε έλλειμμα 164 εκατ. λιρών (195 εκατ. ευρώ) το τέταρτο τρίμηνο του 2024
![Orange: Βήματα για ευρωπαϊκή κυριαρχία αλλά και συνεργασία με τη Starlink](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_orange_Heydeman_Christel-600x352.png)
Θέλουμε ανεξαρτησία στους δορυφόρους αλλα συνεργαζόμαστε και με τη Starlink, λέει η CEO της Orange
Η Orange παρουσίασε για το 2024, έσοδα 40,2 δισ. ευρω και καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ - Εφτασε πλέον τα 160 εκατ. πελάτες σε Αφρική και Μέση Ανατολή
![Shein – Temu: Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων – Ο ρόλος Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_temu_shein-600x352.png)
Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων Shein και Temu - Ο ρόλος Τραμπ
Τι συνέβη με το ψυχολογικό όριο των Αμερικανών στις online αγορές - Η κατάργηση του de minimis για Shein - Temu
![Unilever: Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Captureεξω1-600x444.png)
Η Ben & Jerry’s μπαίνει σε τρία... χρηματιστήρια - Το σχέδιο της Unilever
Δεν κάλυψε τις προσδοκίες σε πωλήσεις η Unilever - Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s