Σε κρίσιμη φάση μπαίνει το project της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί τα blocks για έρευνες έχουν στα χέρια τους τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 και προχωρούν στην αξιολόγηση και περαιτέρω ερμηνεία τους.
Οι επενδυτές σε Ιόνιο και Κρήτη
Πηγές της αγοράς θέλουν τις εταιρείες Energean, Helleniq Energy και ExxonMobil που έχουν μισθώσει τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης να σταθμίζουν τα δεδομένα στο προσεχές χρονικό διάστημα και να λαμβάνουν τις σχετικές επενδυτικές αποφάσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Σημειωτέον ότι οι παραχωρήσεις είναι: «Μπλοκ 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας» που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy, «Ιόνιο» η οποία έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy, «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», την οποία εκμεταλλεύεται επίσης η Helleniq Energy και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.
Φυσικό αέριο: Στα 40 ευρώ και πάλι οι τιμές
Οι πετρελαϊκές, όπως προαναφέρθηκε, έχουν προχωρήσει σε ανάλυση των πρώτων σεισμικών δεδομένων 2D και 3D που ελήφθησαν από τα ειδικά σεισμογραφικά σκάφη και αναμένεται τους επόμενους μήνες να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Η παραχώρηση στα Ιωάννινα
Η πλέον ώριμη περιοχή για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα είναι το χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων. Ο αρχικός προγραμματισμός έδειχνε ως χρόνο γεώτρησης το 2024. Το συγκεκριμένο χερσαίο block έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Energean. Σύμφωνα με πληροφορίες για να προχωρήσει η εταιρεία στην πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση θα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων.
Πηγές αναφέρουν πως η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι και αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση. Η Energean απέστειλε τη μελέτη προς έγκριση τον περασμένο Ιούλιο.
Ωστόσο, ακόμη κι αν άναβε το «πράσινο» φως σήμερα η εταιρεία θα πρέπει να αποσπάσει την απόφαση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για την παράταση της συγκεκριμένης ερευνητικής φάσης στα «Ιωάννινα». Ο χρόνος που μπορεί να δώσει η ΕΔΕΥΕΠ είναι 12 μήνες.
Προσώρας, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι έτοιμη για να υποδεχτεί γεωτρύπανο, εντούτοις η εταιρεία λόγω της αναμονής της έκδοσης της ΑΕΠΟ δεν είναι σε θέση να υπολογίσει με σαφήνεια τον χρόνο εκτέλεσης της γεώτρησης.
Η δομή ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία
Πάντως, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που έχει στα χέρια της η Energean για το θαλάσσιο «μπλοκ 2» δείχνουν ότι υπάρχει γεωλογική δομή η οποία είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και πριν εκκινήσουν οι οποίες ενέργειες για την επόμενη φάση των ερευνών θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες διπλωματικές συνεννοήσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Διεθνής κινητικότητα
Αξίζει να τονιστεί πως η χρονική συγκυρία για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι μοναδική.
Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη κινητικότητα από τις πετρελαϊκές και τις ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Τόσο στη Μ. Βρετανία, όσο και στην Ιταλία είναι σε εξέλιξη διαδικασίες εκχώρησης αδειών παραχώρησης για την έρευνα κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία