
Η πρώτη φάση του ευρωπαϊκού και πρώτου στον κόσμο Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα είναι πραγματικότητα.
Σήμερα 1η Οκτωβρίου 2023 εγκαινιάστηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή δασμών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε εισαγόμενο χάλυβα, τσιμέντο και άλλα προϊόντα, στην προσπάθειά της να εμποδίσει τα περισσότερα ρυπογόνα ξένα προϊόντα να υπονομεύσουν την πράσινη μετάβασή της.
Κομισιόν: Πράσινο φως για τους μεταβατικούς κανόνες του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα
Η απόφαση αυτή, που πρακτικά δεν θα έχει ισχύ μέχρι το 2026, δηλαδή δεν θα εισπράττονται ακόμη τα τέλη εκπομπών, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με πιο πρόσφατη της Κίνας –για αυτονόητους λόγους- η οποία, μέσω του κορυφαίου απεσταλμένου της για το κλίμα, προέτρεψε τις χώρες να μην καταφεύγουν σε «μονομερή μέτρα».
Σήμερα, ωστόσο, σηματοδοτείται η έναρξη της αρχικής φάσης του Μηχανισμού Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM), καθώς οι εισαγωγείς της ΕΕ θα πρέπει να αναφέρουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που ενσωματώνονται κατά την παραγωγή εισαγόμενων ποσοτήτων σιδήρου και χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου, ηλεκτρικής ενέργειας, λιπασμάτων και υδρογόνου.
Οι εισαγωγείς θα πρέπει από το 2026 να αγοράζουν πιστοποιητικά για να καλύπτουν αυτές τις εκπομπές CO2, προκειμένου οι ξένες βιομηχανίες να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν τις άδειες από την αγορά άνθρακα για τη ρύπανση που προκαλούν.
Όπως έχει δηλώσει ο ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, στόχος είναι να ενθαρρυνθεί μια παγκόσμια στροφή σε πιο πράσινη παραγωγή και να αποτραπεί η μετεγκατάσταση των ευρωπαίων κατασκευαστών σε χώρες με λιγότερο απαιτητικά περιβαλλοντικά πρότυπα.
Σκοπός είναι επίσης να τους προστατεύσει από έναν άνισο ανταγωνισμό ξένων επιχειρήσεων, την ώρα που επενδύουν για να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990.
Εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και την Ουκρανία δήλωσαν στο Reuters ότι αναμένουν μικρό αρχικό αντίκτυπο κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η συνοριακή εισφορά είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς αντιμετωπίζει εξίσου ξένες και εγχώριες επιχειρήσεις και επιτρέπει εκπτώσεις από τα συνοριακά τέλη για τυχόν τιμές άνθρακα που έχουν ήδη καταβληθεί στο εξωτερικό.
Ο CBAM δεν έχει να κάνει με την προστασία του εμπορίου. Έχει να κάνει με την προστασία της φιλοδοξίας της ΕΕ για το κλίμα – και την επιδίωξη να αυξήσει τον αντίστοιχο στόχο για το κλίμα παγκοσμίως, απάντησε ο Τζεντιλόνι σε ερώτηση του Reuters.
Η ευρωπαϊκή ένωση βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα Eurofer, η οποία ήταν στην πρώτη γραμμή εκείνων στην Ευρώπη που αναζητούσαν δασμούς στα σύνορα, είπε ότι η αρχική φάση θα δοκιμάσει πόσο στεγανή είναι η CBAM στην αποφυγή της μετατόπισης της βιομηχανικής παραγωγής στο εξωτερικό σε χώρες με λιγότερο φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων