
Ούτε θετικές εκπλήξεις, αλλά και ούτε το συνολικό λογαριασμό των φυσικών καταστροφών πρόκειται να έχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, το οποίο η κυβέρνηση καταθέτει τη Δευτέρα.
Για εφέτος, και για το επόμενο έτος, παραμένουν οι προκλήσεις, που σχετίζονται με την πορεία των ενεργειακών τιμων και των διεθνών εξελίξεων στις αγορές.
Γραφείο Προϋπολογισμού: Εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το 2023 αλλά…
Βασικό είναι επίσης και το συνολικο κόστος από τις μέχρι τώρα πλημμύρες και φωτιές, και οι τυχόν επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας (εξαγωγές κλπ). Αναμένεται να αποτυπωθούν μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή, και ενδότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμό που ψηφιζεται περί τα τέλη Νοεμβρίου. Ένα μέρος του μεγέθουςίσως καταγράφει στο προσχέδιο , ειδικά στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και στη συνέχεια να προσαρμοστεί. Να σημειωθεί ότι σε αυτά πρέπει να υπολογιστούν και οι ζημιές από τις φωτιές.
Σύμφωνα με έκθεση της Distrelec που βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), η Ελλάδα, μόνο από τις φωτιές, έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, με εκτιμώμενο κόστος 1,66 δισ. ευρώ και περισσότερα από 1,6 εκατ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη μέχρι τις 30 Αυγούστου.Ο προϋπολογισμός στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόνο για τα έργα αποκατάστασης ζημιών, από φυσικές καταστροφές, ξεπέρασε τα 2,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022.
Ζωνάρι από το 2024- πλαφόν σε δαπάνες
Πάντως, οριζόντιες επιδοτήσεις και μέτρα μη στοχευμένα, από το νέο ετος, « κόβονται». Εξάλλου, από το 2024 η Κομισιόν θα προχωρά στον έλεγχο των καθαρών πρωτογενών δαπανών θέτοντας για την Ελλάδα ως στόχο να μην ξεπεράσει η αύξηση αυτή το 2,6%.
Εν μέσω, λοιπόν, θεομηνιών και ενόψει του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού ζωναριού, το οικονομικό επιτελείο καταθέτει το σχέδιο του 2024, χωρίς αποκλίσεις από το στόχο για τα πλεονάσματα. Αν και ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος παραμένει υψηλός εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν. Η ανάπτυξη για το 2024 προβλέπεται στο 3% και το πλεόνασμα το 2,1%. Το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει στα 68,78 δισ. ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στέλνουν σήμα πως το προσχέδιο, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα για το 2024, πιστοποιεί ότι παρά τις φυσικές καταστροφές και τα “απόνερα” της ενεργειακής κρίσης ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αν και οι προκλήσεις είναι πολλαπλές, λόγω των φυσικών φαινομένων, προς ώρας, πάντως, οι εκτιμήσεις δεν χτυπάνε καμπανάκια για εφετος και δεν θεωρεί ότι κινδυνεύει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ.
Τα θετικά μέτρα και οι στόχοι
Ως προς τα μέτρα, το προσχέδιο πρόκειται να ενσωματώνει όσα έχουν εξαγγείλει η κυβέρνηση, κόστους στα 1,1 δισ. ευρώ. Αφορά, μεταξύ άλλων, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που εφαρμόζεται από 1η Ιανουαριου, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Επίσης από το 2024 θα τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, μέσω του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Βασικός είναι ο στόχος για άνοδο των φορολογικών εσόδων και το 2024,βασιζόμενο στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ.
Μέχρι να αποσαφηνιστούν οι νέοι κανόνες στην Ευρώπη και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, η Ελλάδα κινείται σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023- 2026. Σύμφωνα με το κατατεθέν πρόγραμμα στην Κομισιόν, προβλέπεται για το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Η άνοδος του ΑΕΠ εκτιμάται στο 3%, από 2,3% εκτιμηση για εφέτος. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα υποχωρήσει το 2024 στο 150,8% του ΑΕΠ. Πτωτική η πορεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,4%, από 4% το 2023.
Εως τώρα, για το 2023, και σύμφωνα με την εκτέλεση του 8μηνου, τα δημόσια έσοδα από φόρους κατά τον μήνα Αύγουστο να υπερβαίνουν κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ τις προβλέψεις. Τα συνολικά στο οκτάμηνο η υπέρβαση φτάνει στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα υπερέσοδα όμως φαίνεται πως καλύπτουν τις έκτακτες ανάγκες πληρωμών και μετά τις φυσικές καταστροφές.


Latest News

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε με τον αναπτυξιακό τις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές
«Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη βιομηχανία, να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική παραγωγή και να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» προσέθεσε

Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα - Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα
Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Νέα δεδομένα για το bonus δόμησης - Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας
Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας που κάνει χρήση των μπόνους δόμησης και απορρίπτεται από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμη

Σε ισχύ το νέο επίδομα ανεργίας - Ο αλγόριθμος, οι δικαιούχοι και οι αλλαγές σε 10 ερωταπαντήσεις
Από σήμερα πραγματοποιείται η προεπιλογή δυνητικών δικαιούχων για το νέο επίδομα ανεργίας μέσω ειδικού αλγόριθμου

Ξεκινούν οι αιτήσεις παρόχων πιστοποίησης σε νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων
Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ανέργων της ΔΥΠΑ αφορά σε 5 περιοχές

«Τέλος χρόνου» για 6.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των ανέργων

Παπαθανάσης: Η συνοχή της Ευρώπης είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της
Οι στόχοι της Συνοχής και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να βρίσκονται στον πυρήνα της νέας αρχιτεκτονικής Συνοχής μετά το 2027, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα κατά 15,6% το Δεκέμβριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/DSC9655-2-1024x569-1-600x333.jpg)
Πόσο αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες - Οι top περιοχές [πίνακες]
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, στη Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία

Παπαθανάσης: Με ΣΔΙΤ οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 255 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ
Πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία για τις συναλλαγές τουΦεβρουαρίου 2025, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ