![Τεχνητή νοημοσύνη: Εργαλείο ανάπτυξης και αντιμετώπισης του κλιματικού κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/shutterstock_1733453738-e1696178441751.jpg)
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές τεχνολογίες του 21ου αιώνα, με τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων η AI μπορεί να συμβάλει με τους εξής τρόπους:
Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι οικονομίες που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο
Αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας: Η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση διαδικασιών, την αυτοματοποίηση εργασιών και την εξοικονόμηση πόρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους και αύξηση των κερδών για τις επιχειρήσεις.
Ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών: Η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κερδίσουν νέους πελάτες και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών: Η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αυτοματοποιημένων συστημάτων εξυπηρέτησης πελατών που μπορούν να παρέχουν γρήγορη και αποτελεσματική υποστήριξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ικανοποίησης των πελατών και της πιστότητάς τους.
Στον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή η AI μπορεί να συμβάλει με πολλούς τρόπους
Αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας: Η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας: Η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών πόρων: Η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των φυσικών πόρων, όπως το νερό και το έδαφος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Πιθανοί κίνδυνοι
Η AI μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως:
Αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας: Η ανάπτυξη και η χρήση της AI απαιτεί σημαντική κατανάλωση ενέργειας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αύξηση της παραγωγής αποβλήτων: Η παραγωγή και η διάθεση των συστημάτων AI μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων αποβλήτων.
Διαμόρφωση της αγοράς εργασίας: Η αυτοματοποίηση εργασιών με τη χρήση AI μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
Πηγή Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης