
Δεν έχει περάσει ακόμα ένας χρόνος από τότε που το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχασε τον θρόνο του από το Παρίσι, ως η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, και πλέον είναι πολύ κοντά στο να ανακτήσει το… στέμμα του
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Bloomberg, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση βασισμένη σε δολάρια των βασικών βρετανικών αγορών ανέρχεται τώρα στα 2,90 τρισεκατομμύρια δολάρια έναντι 2,93 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Γαλλίας. Το χάσμα μεταξύ των δύο μειώνεται σταθερά, κυρίως λόγω της διολίσθησης της αξίας της Γαλλίας από το περσινό ρεκόρ των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς βαθαίνει η οικονομική ζημιά στη βασική κινεζική αγορά.
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου χαλαρώνει τους κανόνες για να προσελκύσει πελάτες
Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, παρουσιάζει ενδείξεις ανοδικής επενδυτικής τάσης για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, με τους αναλυτές της HSBC Holdings Plc, της Barclays Plc και της JPMorgan Chase & Co. να προβλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη για μια αγορά που έχει πληγεί σημαντικά από το Brexit.
Πρόκειται σαφώς για μία αξιοσημείωτη αλλαγή στον τόνο από πέρυσι, όταν μια έρευνα επενδυτών της Bank of America Corp κατέταξε το Ηνωμένο Βασίλειο ως την «πιο αντιπαθητική αγορά παγκοσμίως».
Ο αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau, εκτιμά ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επί του παρόντος ένα «καλό μέρος για να κρυφτείς» και αναμένει ότι η έκθεση σε ενέργεια και η χαλάρωση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν «ουσιώδεις» εισροές επενδύσεων.
Οι καταλύτες της ανόδου
Λοιπόν, τι πάει καλά για το Ηνωμένο Βασίλειο; Σύμφωνα με το Bloomberg, o βασικός καταλύτης της ανόδου, είναι ότι οι μετοχές του επωφελούνται από ένα ράλι 30% στο πετρέλαιο τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεύτερον, ο πληθωρισμός τελικά μειώνεται, επιτρέποντας ενδεχομένως στην Τράπεζα της Αγγλίας να τερματίσει τον 22μηνο κύκλο αυστηροποίησης της πολιτικής της. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη λίρα έναντι του δολαρίου, ζωτικής σημασίας για έναν δείκτη γεμάτο με μετοχές εξαγωγέων.
«Το πλεονέκτημα της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι έχει μεγάλη στάθμιση σε ενεργειακές μετοχές, οι οποίες τα πήγαν σχετικά καλύτερα», δήλωσε η αναλυτής στρατηγικής της Liberum Capital Ltd, Susana Cruz. Ο τομέας της ενέργειας έχει στάθμιση 14% στον FTSE 100, ενώ τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence δείχνουν ότι οι αναλυτές αναμένουν ότι ο κλάδος θα δημιουργήσει το 20% των κερδών του δείκτη φέτος.
Μία από τις μετοχές blue chip πετρελαίου του FTSE, η Shell Plc, κυμαίνεται κοντά στα υψηλά πέντε ετών. Αυτή η αιχμή του 2018 συνέπεσε με την τιμή του πετρελαίου στα 75 δολάρια το βαρέλι. Τώρα, εάν οι προβλέψεις για πετρέλαιο 100 δολαρίων είναι σωστές, ο FTSE 100 θα μπορούσε να κινηθεί πολύ υψηλότερα.
Η εικόνα έρχεται σε αντίθεση με το Παρίσι, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. Η LVMH, η L’Oreal SA, η Hermes International και η Kering SA, που αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του δείκτη CAC 40 και οδήγησαν το ράλι νωρίτερα φέτος, πλέον υποχωρούν σημαντικά.


Latest News

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

«Γαλλικές» πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές
Στο επίκεντρο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και τα εταιρικά αποτελέσματα