Οι τιμές του πετρελαίου περιόρισαν τα κέρδη τους, αφού νωρίτερα ανέβηκαν κατά 1 δολάριο εν όψει των σχολίων του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να προσφέρουν πληροφορίες για τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent Δεκεμβρίου σημείωναν άνοδο 36 σεντς στα 92,56 δολάρια , αφού προηγουμένως είχαν σημειώσει άνοδο άνω του 1 δολάριου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent Νοεμβρίου είχαν διαμορφωθεί 7 σεντς χαμηλότερα στα 95,31 δολάρια το βαρέλι κατά τη λήξη του συμβολαίου την Παρασκευή.

Ομόλογα ΗΠΑ: Κοντά στο υψηλό 15ετίας η απόδοση του 10ετούς

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά, με άνοδο μόλις 12 σεντς στα 90,91 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν το τρίτο τρίμηνο με κέρδη που αγγίξαν το 30%, λόγω των προβλέψεων για μεγάλο έλλειμμα προσφοράς αργού το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρέτειναν τις πρόσθετες περικοπές προσφοράς έως το τέλος του έτους.

Οι επενδυτές αναμένουν τη Δευτέρα τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ για να εκτιμήσουν την πορεία των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Οι αυξήσεις για την τιθάσευση του πληθωρισμού μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Με το βλέμμα στο ΟΠΕΚ+

Ο  ΟΠΕΚ+, αναμένεται να μην τροποποιήσει την τρέχουσα πολιτική του για την παραγωγή πετρελαίου στη σημαντική συνεδρίαση της Τετάρτης, δήλωσαν τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ στο Reuters.

«Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν την εβδομάδα σε μια ισχυρή νότα εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά, χωρίς να αναμένεται καμία αλλαγή πολιτικής από τον ΟΠΕΚ+, ενώ η αποφυγή της αναστολής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο έδωσε κάποια ανακούφιση», εξηγεί ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading.

Μιλώντας σε εκδήλωση τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais τόνισε ότι η ομάδα εξακολουθεί να βλέπει «τη ζήτηση πετρελαίου αρκετά ανθεκτική φέτος, όπως και πέρυσι».

Έρευνα του Reuters  έδειξε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, με αιχμή την αύξηση στη Νιγηρία και το Ιράν, παρά τις περικοπές της Σαουδικής Αραβίας.

Ενισχύοντας την προσφορά αργού η Τουρκία θα επανεκκινήσει αυτή την εβδομάδα τις εργασίες του αγωγού από το Ιράκ που έχει ανασταλεί για περίπου έξι μήνες, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει την πρόσθετη εθελοντική μείωση της προσφοράς της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd), ανέφεραν αναλυτές της ING.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities