![Μπάουμαν- Fed: Πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/Bowman.jpeg)
Υπέρ των πολλαπλών αυξήσεων των επιτοκίων εφόσον χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% τάχθηκε ξανά η διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μισέλ Μπάουμαν.
«Συνεχίζω να αναμένω ότι θα χρειαστούν πιθανώς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% εγκαίρως», τόνισε σε δηλώσεις της προς τους τραπεζίτες στο Banff του Καναδά. «Βλέπω τον συνεχιζόμενο κίνδυνο ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να αντιστρέψουν κάποια από την πρόοδο που έχουμε δει στον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες.»
Fed-ΕΚΤ: Στην τελική ευθεία του 2023
Οι δηλώσεις της Μπάουμαν έρχονται μετά τα στοιχεία για τον Αύγουστο που έδειξαν έδειξαν επιβράδυνση των αυξήσων των τιμών από το 2020. Ο δομικός δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, η «αγαπημένη» μέτρηση του πληθωρισμού από την Fed, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. O βασικός δείκτης του κόστους των υπηρεσιών που παρακολουθείται στενά από τη Fed σημείωσε επίσης τη μικρότερη μηνιαία πρόοδο από το 2020.
Speech by Governor Bowman on the economy and bank regulation: https://t.co/PEa984mq3d
— Federal Reserve (@federalreserve) October 2, 2023
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβίου σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών, ενώ στις τριμηναίες προβλέψεις τους έδωσαν σήμα για μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2023.
Η Μπάουμαν, όπως αναφέρει τo Bloomberg, δύο μέρες μετά την απόφαση της Fed υποστήριξε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% «εγκαίρως». Ξαναεπανήλθε σήμερα καθώς δεν είναι πεπεισμένη ότι οι ενδείξεις του πληθωρισμού για τον Αύγουστο δείχνουν μια βιώσιμη αποπληθωριστική τάση. Τα σχόλια της υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να υποστηρίζει την υψηλότερη πρόβλεψη επιτοκίου για το 2024, όταν ένας αξιωματούχος προέβλεψε ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα κυμαινόταν μεταξύ 6% και 6,25%.
Υποστήριξε ότι «η πρόοδος στον πληθωρισμό είναι πιθανό να είναι αργή, δεδομένου του τρέχοντος επιπέδου περιορισμού της νομισματικής πολιτικής». Πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής για να μειωθεί ο πληθωρισμός με βιώσιμο και έγκαιρο τρόπο».
Επανεξέταση των πτωχεύσεων των περιφερειακών τραπεζών
Επανέλαβε την έκκληση για μια ανεξάρτητη, από τρίτους επανεξέταση των φετινών πτωχεύσεων των περιφερειακών τραπεζών. Σημείωσε ότι ενώ οι εσωτερικές αναθεωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον γενικό επιθεωρητή της Fed, έριξαν κάποιο φως στο τι συνέβη με τη Silicon Valley Bank και άλλες ήταν περιορισμένες στο πεδίο εφαρμογής τους.
Προειδοποίησε ότι οι εποπτικές πρακτικές έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν, υιοθετώντας πλέον μια πιο «σκληρή προσέγγιση» και βασιζόμενη περισσότερο σε τακτικές καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων call reports, οι οποίες περιγράφουν λεπτομερώς τα οικονομικά στοιχεία μιας τράπεζας, χωρίς άμεση αλληλεπίδραση με την τράπεζα. Ενώ κάποιες αλλαγές στους τραπεζικούς κανονισμούς προτάθηκαν νωρίτερα φέτος, τίποτα δεν έχει εγκριθεί επίσημα και η διαδικασία γενικά διαρκεί μήνες ή χρόνια.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
![Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
![Μεξικό: Η πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Claudia-Sheinbaum-1-600x400.jpg)
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
![ΕΕ: Προτιμούμε τις διαπραγματεύσεις απο τα αντίποινα στους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/usa-europe-kivotia-600x300.jpg)
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
![Meta: Απολύει όσους έχουν «χαμηλές επιδόσεις» και τους στιγματίζει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_zuckerberg_sad-600x352.png)
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.
![Commerzbank: Περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Commerzbank-1-600x400.jpg)
Χιλιάδες απολύσεις στην Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
Η Commerzbank σχεδιάζει να περικόψει 3.000-4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων