![Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ψαλίδι 3,6 δισ. στις δαπάνες για επιδοτήσεις ρεύματος και επίδομα θέρμανσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/revma-1-768x462-1-1.jpg)
Μεγάλο ψαλίδι ύψους 3,6 δισ. ευρώ στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις βάζει η κυβέρνηση.
Όπως προκύπτει από τη σύγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024 συγκριτικά με τον προϋπολογισμό του 2023, η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικά χαμηλότερες κατά 76% δαπάνες για τις επιδοτήσεις ρεύματος και θέρμανσης. Και για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των οικονομικών ενισχύσεων προέρχεται από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του πλαφόν στη χονδρεμπορική ρεύματος.
Η μείωση των δαπανών βέβαια, αποδίδεται, όπως εξηγεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024 η κυβέρνηση στην «αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας το 2023».
Ενισχύσεις για ενεργειακή κρίση
Με βάση τον προϋπολογισμό του 2023 το σύνολο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης του 2022 ανήλθε στα 10,6 δισ. ευρώ. Από αυτά βέβαια τα 4,8 δισ. ευρώ προήλθαν από τα κρατικά ταμεία. Τα 5,9 δισ. ευρώ προήλθαν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Δηλαδή από το πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος που πουλάνε οι ηλεκτροπαραγωγοί.
Συνολικά, τα 10,6 δισ. ευρώ δεν διατέθηκαν μόνο για τις επιδοτήσεις ρεύματος και θέρμανσης αλλά είχαν διατεθεί π.χ. και για τις επιδοτήσεις του κόστους λιπασμάτων, ζωοτροφών, έξτρα ενισχύσεις σε συνταξιούχους, σε ανασφάλιστους, δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ, επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης κλπ.
Άρα το δημοσιονομικό κόστος ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ, αν αφαιρεθούν τα 5,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, το κόστος για την υλοποίηση των παρεμβάσεων για την πληθωριστική κρίση του 2023 ανέρχεται σε 2,540 δισ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα ύψους 1,047 δισ. ευρώ, οι οποίες όμως καλύπτονται εξολοκλήρου από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Δηλαδή το δημοσιονομικό κόστος καλύπτεται.
Περιλαμβάνεται επίσης δημοσιονομική παρέμβαση ύψους 789 εκατ. ευρώ για market pass, δαπάνη 280 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2023 – 2024 και επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών ύψους 76 εκατ. ευρώ.
Το ψαλίδι
Καθαρά για επιδοτήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης) η δαπάνη ανέρχεται στα 2,190 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν αφαιρεθεί το 1,045 δισ. ευρώ που καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας), τότε το δημοσιονομικό κόστος περιορίζεται στο 1,145 δισ. ευρώ.
Αν συγκριθεί με το δημοσιονομικό κόστος του προϋπολογισμού του 2023 που ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει το ψαλίδι των 3,6 δισ. ευρώ ή δραστικός περιορισμός κατά 76%.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια