![Ναγκόρνο Καραμπάχ: Δεν υπάρχουν καταστροφές σε πολιτικές ή γεωργικές υποδομές λέει ο ΟΗΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/2023-10-02T165300Z_2083851049_RC28K3ATFMGP_RTRMADP_5_ARMENIA-AZERBAIJAN-SATELLITE.jpg)
Δεν διαπιστώνεται να έχουν σημειωθεί ζημιές σε πολιτικές υποδομές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως σε νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια ή σε χώρους πολιτισμού και λατρείας, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ από την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που επισκέφθηκε την Κυριακή την περιοχή.
«Οι συνάδελφοί μας έμειναν κατάπληκτοι με το πόσο ξαφνικά οι ντόπιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και την οδύνη που πρέπει να τους προκάλεσε αυτή η εμπειρία. Δεν κατέγραψαν κάποια αναφορά, είτε από τον τοπικό πληθυσμό είτε από άλλους, περί βίας εις βάρος πολιτών μετά την κατάπαυση του πυρός. Η ομάδα του ΟΗΕ δεν είδε καταστροφή γεωργικών υποδομών ή νεκρά ζώα», πρόσθεσε.
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Ο αγώνας των προσφύγων για επιβίωση
Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πήγαν στην πρωτεύουσα του Καραμπάχ, την οποία οι Αρμένιοι αποκαλούν Στεπανακέρτ και οι Αζέροι Χανκέντι. Βρέθηκαν εκεί λίγες ημέρες αφότου οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον θύλακα αυτόν, γεγονός που οδήγησε στην έξοδο τουλάχιστον 100.000 Αρμενίων.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/10/2023-10-02T160810Z_2116120851_RC2AK3AF3UKC_RTRMADP_5_ARMENIA-AZERBAIJAN.jpg)
Mια κατεστραμμένη πινακίδα εισόδου στην πόλη Στεπανακέρτ, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγαν οι αζέρικες ένοπλες δυνάμεις και την μαζική έξοδο των Αρμενίων από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ., Οκτώβριος 2, 2023. REUTERS/Aziz Karimov
Η αποστολή του ΟΗΕ είχε ως στόχο να αποτιμήσει την κατάσταση και να καταγράψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες τόσο εκείνων που έχουν παραμείνει στον θύλακα όσο και εκείνων που φεύγουν. Εκπρόσωποι της κοινότητας των Αρμενίων ανέφεραν στα μέλη της αποστολής ότι στο Καραμπάχ εκτιμάται ότι έχουν απομείνει από 50 έως 1.000 Αρμένιοι.
Στο Στεπανακέρτ δεν υπήρχαν ανοιχτά καταστήματα. Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζονταν να επαναλειτουργήσουν ορισμένες υπηρεσίες υγείας και κοινής ωφέλειας, σημείωσε ο Ντουζαρίκ.
Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, κάτι που το Μπακού διαψεύδει, επιμένοντας ότι οι Αρμένιοι του θύλακα είναι καλοδεχούμενοι και μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή αυτή. Το Μπακού επιμένει ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην ίδια την Αρμενία.
Νωρίτερα σήμερα, η Αρμενία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν για τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα εκδηλωθεί επίθεση και στην ίδια την Αρμενία, εκτός και αν η Δύση λάβει σθεναρά μέτρα.
Συμβούλιο της Ευρώπης: Το Μπακού να σεβαστεί το δικαίωμα των Αρμενίων να επιστρέψουν σπίτια τους
Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε νωρίτερα σήμερα το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί το δικαίωμα όσων έφυγαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ να επιστρέψουν στις εστίες τους.
«Καλώ την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να εγγυηθεί την ασφάλεια των Αρμενίων που παραμένουν στην περιοχή του Καραμπάχ, το δικαίωμά τους στην ίση μεταχείριση και στην προστασία απέναντι στη βία, τον εκφοβισμό και το μίσος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι τραυματίες ή όσοι χρειάζονται νοσηλεία, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα παιδιά, πρέπει να προστατευθούν ιδιαίτερα. Οι αρχές πρέπει να φροντίσουν ώστε τα δικαιώματα εκείνων που έφυγαν θα γίνουν πλήρως σεβαστά, όπως το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».
Η κυρία Μιγιάτοβιτς, που σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα την Αρμενία, αναφέρθηκε στην αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή χαρακτηρίζοντας «κρίσιμης σημασίας» την ελεύθερη πρόσβαση των διεθνών και ανθρωπιστικών αποστολών, «σε όλες τις ζώνες και όλα τα άτομα» που πλήττονται από την κρίση.
Πηγή: in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Καιρός: Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/3807966-600x412.jpg)
Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη
Κρύος θα είναι γενικά ο καιρός την Τετάρτη, με κατά τόπους βροχές και χιόνια σε μικρό μέρος της χώρας
![Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/voylip-2-600x400.jpg)
Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα έχει οδηγήσει στην 4η κατά σειρά ψηφοφορία που για να εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει ο επικρατέστερος υποψήφιος να λάβει 151 θετικές ψήφους
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ