
Φέτος ο καιρός είναι σύμμαχος. Με ηλιόλουστες ημέρες και ιδανικές, φθινοπωρινές θερμοκρασίες το μεγαλύτερο πανηγύρι στον κόσμο θα συνεχίσει για μερικές ημέρες ακόμη να υποδέχεται τους επισκέπτες του.
Από τις 16 Σεπτεμβρίου εκατομμύρια επισκέπτες κατέκλεισαν τη βαυαρική πρωτεύουσα, οι περισσότεροι φορούν τις παραδοσιακές βαυαρικές στολές, «Ντίντερλ» για τις γυναίκες, δερμάτινο, κοντό παντελόνι για τους άντρες πωλούνται σωρηδόν γύρω από τον κεντρικό σταθμό, τελευταία και με εκπτώσεις.
Τετάρτη μεσημέρι, η κεντρική σκηνή της Paulaner είναι ήδη γεμάτη, η μπίρα ρέει άφθονη, συνοδεύει το ψητό χοιρινό, το κοτόπουλο στη σούβλα. Τα ποτήρια της μπίρας σηκώνονται κάθε φορά που η μπάντα θα παίξει το κάλεσμα «Άιν Πρόζιτ», ένα βαυαρέζικο «Γειά μας».
Ιδιαιτερότητα
Είναι η στιγμή που χιλιάδες επισκέπτες με το ποτήρι του λίτρου στο χέρι γίνονται ένα. Αυτή είναι η μυσταγωγική ιδιαιτερότητα του Οκτόμπερφεστ που ενώνει τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. «Άγνωστοι λίγο πριν, εδώ μέσα, γινόμαστε φίλοι, καθόμαστε όλοι στον ίδιο πάγκο, από τον απλό εργάτη μέχρι τον εκατομμυριούχο και πίνουμε την ίδια μπίρα», λέει στα ΝΕΑ ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Paulaner, Γιεργκ Μπίμπερνικ, και ζητά μία φρέσκια μπίρα για το επόμενο «Άιν Πρόζιτ».
Αλλά «φέτος είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την εξέλιξη του Οκτόμπερφεστ, είναι πολύ αυξημένος ο τζίρος στους εξωτερικούς χώρους», λέει ο Αντρέας Στάινφατ, διευθυντής του τμήματος γαστρονομίας και μάρκετινγκ της Paulaner.
Είναι μία από τις έξι μπιραρίες που παίρνουν μέρος κάθε χρόνο στο Οκτόμπερφεστ: Paulaner, Spaten, Loewenbräu, Augustiner, Hacker-Pschorr, Hoffbräu. Μόνον αυτές επιτρέπεται να πουλήσουν και να τροφοδοτήσουν με μπίρα τις 38 συνολικά σκηνές – μεταξύ αυτών 14 με χωρητικότητα μέχρι 10.000 θέσεις – που στήνονται από τον Ιούλιο στην «Tερέζιεν-βίζε» στο κέντρο του Μονάχου.
Καθοριστική η εντοπιότητα
Η εντοπιότητα είναι καθοριστική. Η μπίρα πρέπει να παρασκευάζεται με νερό γεωτρήσεων μέσα στο Μόναχο – ένα τρικ που αποκλείει άλλους ανταγωνιστές εκτός Μονάχου και δίνει το πανηγύρι τον απαράμιλλο τοπικό του χαρακτήρα.
Η Paulaner είναι η νεώτερη από τις έξι μπιραρίες στο Οκτόμπερφεστ. «Η βασική τάση είναι λιγότερο αλκοόλ, έχουμε στροφή στη μπίρα χωρίς αλκοόλ και γενικότερα στα μη αλκοολούχα ποτά», λέει ο Μπίμπερνικ.
Η Paulaner έπιασε έγκαιρα το μήνυμα των καιρών, έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής μπίρας και ποτών χωρίς αλκοόλ, όπως το Spezi, ένα μείγμα Cola και πορτοκαλάδας, που έχει ιδιαίτερη ζήτηση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Στις προκλήσεις της αγοράς, προστέθηκαν και οι συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν στέρησε μόνο τους Ρώσους τουρίστες από το Οκτόμπερφεστ του Μονάχου. Η Paulaner έχει σημαντική διεθνή παρουσία, αλλά όχι πλέον στη Ρωσία. «Αποφασίσαμε συνειδητά και εγκαταλείψαμε τη Ρωσία, μολονότι ήταν η μεγαλύτερη αγορά μας», λέει ο Μπίμπερνικ. Οι πωλήσεις της Paulaner στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 90%, «ενδεχομένως υπάρχουν κάποιοι που πουλούν Paulaner στη Ρωσία, αλλά εμείς βάλαμε τέλος στη αγορά της Ρωσίας», εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας. Η μπίρα δεν εντάσσεται στις κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά δεν θα ήταν διαφήμιση μισθοφόροι της ομάδας «Βάγκνερ» με μία Paulaner στο χέρι.
Φέτος, εξαιτίας της εθνικής γιορτής επανένωσης της Γερμανίας στις 3 Οκτωβρίου, το «Οκτόμπερφεστ» διαρκεί 18 μέρες. Αμφίβολο όμως, αν θα σπάσει το ρεκόρ κατανάλωσης του 2019 με 7,6 εκατομμύρια λίτρα μπίρα. Αρνητικός παράγοντας είναι ο πληθωρισμός. Στα 14,90 ευρώ το λίτρο έφτασε η τιμή της ειδικής μπίρας που προσφέρεται στο Οκτόμπερφεστ, με 5,9% – 6,3% αλκοόλ. Η ανεβασμένη τιμή μειώνει εμφανώς την κατανάλωση.
Η ποιότητα και η γεύση της μπίρας, όμως, πρέπει να είναι πάντα η ίδια – ανεξάρτητα από την παραγωγή των πρώτων υλών, που εξαρτάται από τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες από χρονιά σε χρονιά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κρίστιαν Ντάνκε, 1ο ζυθοποιό της Paulaner. «Το νερό δεν είναι θέμα, προέρχεται από γεωτρήσεις στο Μόναχο βάθους 200 μέτρων, η ποιότητα είναι εξαιρετική. Αλλά οι πρώτες ύλες, ο λυκίσκος από το Χόλενταου, (περιοχή βόρεια του Μονάχου με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως) και το κριθάρι επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή», λέει ο ζυθοποιός, «όχι τόσο στην ποιότητα, όσο στην ποσότητα της παραγωγής. Κυρίως για το ειδικό κριθάρι που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία, το οποίο δεν αντέχει τις μεγάλες διακυμάνσεις και εναλλαγές θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων».
Παραγωγοί κριθαριού, ζυθοποιίες και πανεπιστημιακοί ερευνητές πειραματίζονται εδώ και καιρό με διασταυρώσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ποικιλία κριθαριού ανθεκτική στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: in.gr


Latest News

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Δεν μπορεί να είναι υποψήφια το 2027
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία καθώς δικαστήριο καταδικάζει τη Λεπέν σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τετραετή φυλάκιση – «Μπλόκο» στην υποψηφιότητα για την προεδρία

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος η Λεπέν
Η πρόταση της εισαγγελίας για τη Μαρίν Λεπέν περιλαμβάνει τη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για πέντε χρόνια – Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου

Πυρά από την Ενωση Δικαστών - Εισαγγελέων για 13ο και 14ο μισθό
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για πρωτοφανή δείγμα έλλειψης σεβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης που αρνείται ακόμα και τον διάλογο

Με άδεια επί πληρωμή η επίσκεψη Ευρωπαίων στη Βρετανία - Οι νέοι κανόνες
Το ταξίδι προς τη Βρετανία αλλάζει για τους Ευρωπαίους, καθώς από την Τετάρτη θα απαιτείται η έκδοση ειδικής ηλεκτρονικής άδειας - Οι εξαιρέσεις σε Χίθροου και Μάντσεστερ

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Ψηφιακά όπλα για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο φέρνει η συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών

Greece Launches New Unemployment Benefit
This system calculates the benefit amount under both the current and new frameworks, ensuring recipients receive either the same or a higher amount under the pilot scheme.

Τι θα ισχύει για τις ώρες κοινής ησυχίας από την 1η Απριλίου
Οι νέες ώρες κοινής ησυχίας που τίθενται σε ισχύ εν όψει του καλοκαιριού θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου – Τα έξι σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες