Η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε σήμερα τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως συμμετέχει στην εκστρατεία πίεσης σε βάρος της υπό αμερικανική ηγεσία και ότι «μαγείρεψε» απόφαση για τα προγράμματά της με σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πολιτικών εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς τον «μίσθαρνο όργανο» της Ουάσιγκτον.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας Πυρηνικής Ενέργειας επέκρινε με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα απόφαση που υιοθετήθηκε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΔΟΑΕ, και αξιώνει η Βόρεια Κορέα να περιστείλει τα πυρηνικά της προγράμματα.
Στο κείμενο, η απόφαση χαρακτηρίζεται «αποτέλεσμα συνωμοσίας» των ΗΠΑ και συμμάχων τους, ενώ επαναλαμβάνεται η θέση της Βόρειας Κορέας πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «μη αντιστρέψιμο».
«Φάρσα των εχθρικών δυνάμεων»
Αυτή η «φάρσα» των «εχθρικών δυνάμεων» δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να «αποκαλύπτει τις δόλιες προθέσεις τους να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ενέργειές τους που απειλούν σοβαρά το διεθνές σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» και «να δικαιολογήσουν την εχθρική πολιτική τους» έναντι της Πιονγκγιάνγκ, προστίθεται στο δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, που δεν κατονομάζεται, κατηγόρησε εξάλλου προσωπικά τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ, τον Ραφαέλ Γκρόσι, πως «ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ατμόσφαιρας πίεσης» της Βόρειας Κορέας, «διαδίδοντας το μύθευμα» ότι επίκειται άμεσα νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου από πλευράς Πιονγκγιάνγκ.
Ο κ. Γκρόσι προειδοποίησε το 2022 πως είναι ενδεχόμενο η απομονωμένη χώρα να αρχίσει ξανά δοκιμές πυρηνικών όπλων, που ανεστάλησαν το 2017.
«Αν ο ΔΟΑΕ θέλει να αποφεύγει τις διεθνείς επικρίσεις» πως ενεργεί «σαν μίσθαρνο όργανο των ΗΠΑ», καλά θα κάνει «να αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, που αναφέρθηκε σε αυτήν που χαρακτήρισε διάδοση των πυρηνικών όπλων από μέρους των ΗΠΑ και στη ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό ραδιενεργών υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Ο ΔΟΑΕ δεν έχει καμιά πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα αφότου η Πιονγκγιάνγκ έδιωξε τους επιθεωρητές της το 2009 και κατόπιν ξανάρχισε δοκιμές πυρηνικών όπλων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία