Διευθυντές μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου είχαν συζητήσεις με αφεντικά της βαριάς βιομηχανίας την Κυριακή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια σταθερή δέσμευση για μείωση των εκπομπών άνθρακα ενόψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον επόμενο μήνα.

Η σύνοδος κορυφής COP28 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.

«Βάζοντας την αλεπού στο κοτέτσι»: Ένας «πετρελαιάς» κρατά τα ηνία της COP28

Θεωρείται ως μια κρίσιμη ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη με τις μέχρι στιγμής αναφορές να δείχνουν ότι οι χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για να τηρήσουν τις υποσχέσεις για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

«Αυτό που κάναμε σήμερα είναι κάτι εντελώς άνευ προηγουμένου στη διαδικασία COP, για να συγκεντρώσουμε τόσο την πλευρά της ζήτησης όσο και της προσφοράς αναφορικά με τις εκπομπές», δήλωσε στο Reuters ο Αντνάν Αμίν, διευθύνων σύμβουλος της COP28.

Ο Αμίν είπε ότι ο στόχος ήταν να πειστούν οι σημαντικοί παράγοντες της βιομηχανίας να αναλάβουν δεσμεύσεις για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία πριν από την COP28», τόνισε.

Προσφορά και ζήτηση

Στις συζητήσεις αυτές συμμετείχαν διευθύνοντες σύμβουλοι από περισσότερες από 50 εταιρείες από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – από την πλευρά της προσφοράς – και τις βιομηχανίες αλουμινίου, χάλυβα και τσιμέντου – από την πλευρά της ζήτησης ενέργειας.

Στη συνάντηση, που συγκλήθηκε από τον πρόεδρο της COP28, Sultan al-Jaber, παρευρέθηκε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι. Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν μεταξύ άλλων η εμπορευματοποίηση του υδρογόνου, η κλιμάκωση των τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα, η εξάλειψη του μεθανίου και η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πρόεδρος της διάσκεψης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Jaber, δήλωσε ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή.

Προέτρεψε την ενεργειακή βιομηχανία να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως ή πριν από το 2050 και να επιταχύνει μια δέσμευση σε ολόκληρη τη βιομηχανία για επίτευξη σχεδόν μηδενικών εκπομπών μεθανίου έως το 2030.

Διχασμός

Εν όψει της COP28, οι χώρες παραμένουν διχασμένες μεταξύ εκείνων που απαιτούν μια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη και των εθνών που επιμένουν στη διατήρηση του ρόλου του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

«Εάν η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου υπογράψει συμφωνίες για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και τη μείωση του μεθανίου, αυτό είναι μια τεράστια συμβολή στη συζήτηση», είπε ο Αμίν.

«Θα είναι η πρώτη COP που θα μπορούμε να μετρήσουμε τον άνθρακα που βγάζουμε από το τραπέζι».

Ο Jaber, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα των ΗΑΕ ADNOC, ήταν μια αμφιλεγόμενη επιλογή για να ηγηθεί της συνόδου κορυφής για το κλίμα, επειδή η χώρα του είναι μέλος του ΟΠΕΚ και σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου