Αναμφίβολα το μεγάλο θέμα από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μέχρι και τουλάχιστον σήμερα, είναι το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ.
ΟΑΚΑ: «Λουκέτο» λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα
Για όσους δεν ενημερώθηκαν για το γεγονός, να σας πω συνοπτικά πως η διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις καθώς περιήλθε στα χέρια της η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με την οποία τα στέγαστρα του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν πληρούν, με απλά λόγια, την απαιτούμενη στατική επάρκεια
Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης έχει αναγγείλει για σήμερα συνέντευξη Τύπου για να δώσει εξηγήσεις, ενώ ήδη έχει παρέμβει Εισαγγελέας στην υπόθεση.
ΤΑΙΠΕΔ
Τι δουλειά έχει το ΤΑΙΠΕΔ στο ΟΑΚΑ; Σίγουρα όχι για να προπονήσει τους υπαλλήλους του.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει στο οργανόγραμμα του την Ειδική Μονάδα Ωρίμανσης Έργων, η οποία κι έχει αναλάβει με νόμο τη διενέργεια των διαγωνισμών για έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Και η «Ανακαίνιση του ΟΑΚΑ» έχει ενταχθεί με χρηματοδότηση 56,4 εκ. ευρώ. Ένας από τους επτά διαγωνισμούς που πρόκειται να γίνουν ήταν και η ανάθεση του έργου της εκτεταμένης επιθεώρησης των στεγάστρων του ΟΑΚΑ».
Πόρισμα
Κι επειδή, ο κ. Βρούτσης διαβίβασε τη μελέτη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για να τσεκάρει τα ευρήματά της, μαθαίνω πως αντίστοιχο διπλοτσεκάρισμα έγινε πριν τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού και από αλλού.
Όπως μαθαίνω, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης έδωσε επίσης την ίδια μελέτη του αναδόχου του έργου και σε σύμβουλο του Ταμείου για το θέμα. Πρόκειται για εταιρεία, η οποία δεν βρήκε κάποιο σφάλμα στην έκθεση.
Υπερταμείο
Μαζί με την υπόθεση του ΟΑΚΑ, έψαξα λίγο και τη σχέση του οργανισμού με το Υπερταμείο.
Η αλήθεια είναι πως βλέποντας τα δελτία ειδήσεων και διαβάζοντας και τις ιστοσελίδες έχει μείνει η εντύπωση πως το ΟΑΚΑ έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου. Και για να μην σας το παίζω έξυπνος, ακόμη κι εγώ είχα μείνει με αυτήν την αίσθηση.
Κι όμως. Το ΟΑΚΑ ποτέ δεν μεταβιβάστηκε στο Υπερταμείο. Το 2016 η τότε ηγεσία του υπ. Οικονομικών, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης με νομοθετική ρύθμιση προέβλεπαν μαζί με άλλες ΔΕΚΟ τη μεταφορά του. Ήταν στα πλαίσια της συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές της.
Από μετάθεση σε μετάθεση
Η τρόικα σε όλες τις εκθέσεις της από τότε εγκαλούσε την ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση της μεταβίβασης.
Και κάθε φορά η ελληνική πλευρά μετέθετε το χρονοδιάγραμμα. Πότε στο τέλος του 2018, πότε στο τέλος του 2020 κ.ο.κ…
Τελικά το ΟΑΚΑ μένει εκεί που είναι… Τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Αθλητισμού.
Και γιατί δεν πήγε ποτέ στο Υπερταμείο; Όπως μου έλεγε αρμόδιος παράγοντας: «Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία τέτοια πολιτική βούληση…»
—-
Παλιά
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Ρώτησα παράγοντα από την θεσμική εκπροσώπηση της αγοράς σχετικά με την ρύθμιση, που εισηγήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και προ ημερών ψηφίστηκε από τη Βουλή και αφορά στην μείωση των τιμών κατά 5%. Αν εκτιμά πως θα έχει επιτυχή εφαρμογή. Αφού μου είπε διάφορα, που δεν είναι του παρόντος, μου διηγήθηκε μία ιστορία από τα παλιά.
Ιστορία
Είμαστε στην εποχή που πρωθυπουργός της χώρας είναι ο κ. Κώστας Σημίτης, έχουμε «αποκτήσει» το ευρώ και μαζί μ΄αυτό την ακρίβεια του. Τις περίφημες «στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω». Το σοκ στην κοινωνία είναι μεγάλο. Η ακρίβεια – όπως καλή ώρα – πρώτο θέμα στους τηλεοπτικούς δέκτες κάθε βράδυ. Το πολιτικό κόστος για την τότε κυβέρνηση επίσης μεγάλο. Υπουργός Ανάπτυξης τότε ο – μακαρίτης – Ακης Τσοχατζόπουλος και υφυπουργός ο κ. Κίμωνας Κουλούρης, που πριν λίγους μήνες είχε αντικαταστήσει τον κ. Χρήστο Θεοδώρου.
Ο κ. Κίμων Κουλούρης
Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ στην πλατεία Κάνιγγος είχαν πλέον μονοθεματικό ρεπορτάζ. Επιχειρηματίες πήγαιναν και έρχονταν στο παλιό κτίριο που δεσπόζει στην πλατεία. Ο κ. Κουλούρης άνθρωπος πρακτικός όπως ήταν, ήξερε ότι οι επίσημες συζητήσεις που γίνονταν δεν επρόκειτο να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Σύμβουλος του τότε ο – επίσης μακαρίτης – δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος.
Man to man
Αποφάσισε, λοιπόν, να τους «παίξει» τους επιχειρηματίες «man to man». Διαλέγει μία ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων που τα προιόντα τους είχαν κεντρικό ρόλο στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, και αποφασίζει να επικοινωνήσει μαζί τους προσωπικά. «Σπύρο, Σπύρο σε παρακαλώ στους επόμενους τρεις μήνες μην κάνεις καμία ανατίμηση, σε παρακαλώ. Εντάξει;». «Εντάξει» του έλεγε από την άλλη άκρη της γραμμής ο μάνατζερ του πολυεθνικού ομίλου. Κι αφού δεσμευόταν στον υφυπουργό πως μπορούσε να πάρει το λόγο του πίσω.
Προσωπικά
Έτσι με προσωπική επικοινωνία είχε κατορθώσει να δεσμεύσει κάμποσους ανθρώπους από την αγορά και να περάσει τον «κάβο» των τελευταίων μηνών του χρόνου. Και κατέληξε ο συνομιλητής μου «έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές» κι όχι με επίσημες συζητήσεις….
—-
Πετρέλαιο θέρμανσης
Στο υπουργείο Οικονομικών (ναι αυτό που βρίσκεται στην Καραγεώργη Σερβίας) δεν δέχονται με τίποτα να αποδεχθούν την πρόταση φορέων αλλά και καταναλωτικών οργανώσεων για επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν πως φέτος η τιμή στην οποία θα ξεκινήσει η διάθεση του θα είναι απαγορευτική για το μέσο νοικοκυριό.
Όπως μου λένε χαρακτηριστικά, η ηγεσία του υπουργείου μοιάζει με τον Οδυσσέα όταν βούλωσε τα αυτιά του με κεριά για να μη ξεμυαλιστεί από τις Σειρήνες…
Το τίμημα και το δίλημμα…
Όπως λένε αρμοδίως το τίμημα να μας δώσουν όλοι οι επενδυτικοί οίκοι την πολυπόθητη βαθμίδα είναι σημαντικότερο από το να δαπανηθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό και να μπούμε σε περιπέτειες. Δεν ξέρουμε βέβαια τι θα συμβεί αν η πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή δημιουργήσει το φαινόμενο να μειωθεί απότομα η ζήτηση και τότε οι απώλειες φορολογικών εσόδων θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε σύγκριση με μία επιδότηση της τάξεως των 10 – 15 λεπτών στο λίτρο. Επίσης, δεν ξέρουμε και τι θα κάνουν τα διυλιστήρια. Πέρυσι είχαν βοηθήσει και αυτά στην αποκλιμάκωση της ήδη υψηλής τιμής. Οψόμεθα.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»