Πολύ κακή συμεπριφορά στο ταμπλό, για άλλη μια φορά. Το αισιόδοξο πρωινό θετικό άνοιγμα εγκλωβίζει χαρτοφυλάκια που ενδεχομένως θα πιέσουν υπέρμετρα, όταν έρθει η ώρα.

Και προφανώς, το μόνο που μας χωρίζει από κατάρρευση είναι οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, που εξασφαλίζουν ότι τα αρνητικά πρόσημα έρχονται εξαιτίας της έλλειψης αγοραστικής διάθεσης, παρά της τάσης για ρευστοποιήσεις.

Δεν παύει όμως να είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι συνεχίζουμε με 9 πτωτικές εβδομάδες στις τελευταίες 10, εκ των οποίων οι 5 είναι συνεχόμενες. Και το κλείσιμο της Δευτέρας ήρθε στα χαμηλά της συνεδρίασης.

Και όπως έχουμε ξαναπεί, δεν κάνει καλό να πηγάινουμε κόντρα στην κραταιά τάση, όποια κι αν είναι αυτή.

Και στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε σε αρνητικό έδαφος, με τη ζώνη των 1180-85 του ΓΔ και 870 του ΔΤΡ να στέκουν τα τελευταία οχυρά.

Τo κακό κλίμα έρχεται από τις διεθνείς αγορές, με τη Wall Street να κατέγραψε 4 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ενώ και οι φόβοι για επιδείνωση του πληθωρισμού επανέρχονται, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στη νομισματική πολιτική της Fed.

Δεν έχει νόημα να αναλωθούμε σε επιμέρους συμπεριφορές μετοχών. Τα περισσότερα χαρτιά έχουν οριακά κρατήσει την ανοδικότητα των τελευταίων 12 μηνών, ενώ πάντα θα κοιτάμε εκείνα που είτε υπεραπέδωσαν στην άνοδο, είτε και ανθίστανται στα πτωτικά σκέλη, όπως το υφιστάμενο.

Ενδεικτικά, βάσει λόγου θετικής απόδοσης στο έτος και απομείωσης από την κορυφή του Ιουλίου-Αυγούστου, παρατηρούμε τις CENER, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, TITC, ΟΠΑΠ και ΜΟΗ από 25άρη , με απομείωση μικρότερη του 10-12%, και ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΕΚ, ΕΝΤΕΡ και ΟΛΠ από μεσαία κεφ/ση.

Και βέβαια, η επενδυτική απόφαση έρχεται πάντα σε συνάρτηση με τους επενδυτικούς στόχους του καθενός, τον χρονικό ορίζοντα, την ανοχή στον κίνδυνο (βλ. μεταβλητότητα και εμπορευσιμότητα) και άλλους παράγοντες που άπτονται προσωπικών προτιμήσεων. Η λέξη-κλειδί, πάντως, είναι η διασπορά σε πλείονες τίτλους.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής