Τα 9,3 εκατ. ξεπέρασαν οι διανυκτερεύεις στην Ελλάδα το α΄ εξάμηνο στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με κρατήσεις μέσων των πλατφορμών Airbnb, Booking, Expedia Group ή TripAdvisor, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Airbnb: Πώς είδε η αγορά τα μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Ειδικότερα, κατά το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας χρονιάς οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω κράτησης από τις προαναφερθείσες πλατφόρμες καταγράφηκαν 9.308.584 διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος όγκος εξ αυτών παρατηρείται τον Μάιο και τον Ιούνιο, όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα. Βάσει των στοιχείων, τόσο σε επίπεδο εξαμήνου όσο και ανά μήνα, οι διανυκτερεύσεις έχουν διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2022, αλλά και το 2019 την τελευταία χρονιά πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφηκαν σχεδόν 237 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κράτηση μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2022 (199 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις- +18,8 %), με τις διανυκτερεύσεις να υπερβαίνουν κατά πολύ τα προ της πανδημίας επίπεδα (193 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2019- +22,6 %).

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2023, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης άγγιξαν τα 153 εκατομμύρια, με κρατήσεις μέσω των Airbnb, Booking, Expedia Group ή TripAdvisor, μια αύξηση 15,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Οι διανυκτερεύσεις συνεχίζουν να υπερβαίνουν τα προ της πανδημίας επίπεδα και να σημειώνουν νέα μηνιαία ρεκόρ: τον Απρίλιο, 46,7 εκατ. διανυκτερεύσεις, καταγράφοντας άνοδο 19,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Τον Μάιο, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 47,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (+22,6% σε σύγκριση με τον Μάιο 2022) και τον Ιούνιο, το σύνολο ανήλθε στα 58,7 εκατ. (+8,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022).

Οι Άλπεις ο πιο δημοφιλής χειμερινός προορισμός το α΄ τρίμηνο του 2023

Ενώ οι παραδοσιακοί παραθαλάσσιοι προορισμοί παραμένουν δημοφιλείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, άλλες περιοχές με πιο έντονη εποχικότητα εμφανίζονται στην πρώτη 20άδα κατά τους χειμερινούς μήνες του 2023. Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με κρατήσεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν οι Ροδανές Άλπεις στη Γαλλία (5,2 εκατ. διανυκτερεύσεις) και οι περιοχές των Κανάριων (5 εκατ.) και της Ανδαλουσίας (4,3 εκατ.) στην Ισπανία. Περιφέρειες που εξαρτώνται από τον χειμερινό τουρισμό, όπως το Τιρόλο στην Αυστρία (1,9 εκατομμύρια) εμφανίστηκαν επίσης ψηλά στον κατάλογο.

Στις 20 κορυφαίες περιφέρειες, η Γαλλία και η Ισπανία είχαν από πέντε περιφέρειες, η Ιταλία και η Πορτογαλία από τρεις, η Αυστρία δύο, ενώ η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν από μία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός