Στα όρια του sell off κινήθηκε σήμερα η Wall Street, στη σκιά της νέα ανόδου των αποδόσεων των 10ετών τίτλων σε υψηλά 16 ετών, οι οποίες επανέφεραν τις ανησυχίες ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα παγώσουν την αγορά κατοικίας και θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,29% στις 33.003 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,37% στις 4.229 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,87% στις 13.059 μονάδες.Μετά τον Russell 2000 και ο Dow Jones έχασε σήμερα τα κέρδη του 2023, περνώντας έστω και οριακά σε αρνητικά εδάφη. Ο S&P 500 ακόμη κερδίζει 10% από την αρχή της χρονιάς.

Τα ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου βρίσκεται πλέον στο 4,81%, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της από τις 15 Αυγούστου 2007. Η αγορά, ειδικά αυτή των ομολόγων, βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο υψηλότερου επιτοκίου της Federal Reserve για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φοβούμενοι ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Η εποχιακή αδυναμία είναι “αρκετά φυσιολογική” για την αγορά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η πτώση των μετοχών θα είναι μεγαλύτερη.

“Η απειλή για τις μετοχές είναι περισσότερο από την πλευρά των επιτοκίων. Πρέπει πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτό το ξεπούλημα των ομολόγων και να βρούμε κάποιου είδους ισορροπία στην αγορά, προτού εκτιμήσουμε ότι οι μετοχές θα μπορέσουν να βρουν πάτο”, δήλωσε ο Zaccarelli.Η άνοδος των αποδόσεων αποτελεί “σημαντικό αντίβαρο για τις μετοχές”, σύμφωνα με τον Alex McGrath, επικεφαλής επενδύσεων της NorthEnd Private Wealth. “Αν δεν παραμείνουν σταθερές ή δεν αρχίσουν να κινούνται προς τα πίσω, θα είναι απλά ένας σημαντικός αντίθετος άνεμος για τις μετοχές σε όλους τους τομείς μέχρι το τέλος του έτους”, δήλωσε ο McGrath.

Καταλύτης

Ο τελευταίος καταλύτης για την ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων ήταν η ανακοίνωση της έρευνας για τις κενές θέσεις εργασίας του Αυγούστου, η οποία σηματοδότησε μια ισχυρή ακόμη αγορά εργασίας. Η έρευνα έδειξε 9,6 εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις εργασίας τον μήνα. Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν 8,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η ισχυρή αγορά εργασίας επιτρέπει στη Fed να σφίγγει την πολιτική της χωρίς να φοβάται ότι θα ζημιώσει την οικονομία.«Ο πιο άμεσος κίνδυνος για τις μετοχές είναι εάν οι εταιρείες επηρεαστούν ουσιαστικά από την οικονομική επιβράδυνση που έρχεται με τα υψηλότερα επιτόκια, κάτι που είναι ένας σημαντικός κίνδυνος που η αγορά προσπαθεί να τιμολογήσει αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Richard Saperstein, επικεφαλής επενδύσεων της Treasury Partners.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street