Οι τοπικοί άρχοντες και οι υπηρεσίες περιφερειών και δήμων είναι ό,τι πιο κοντινό στην καθημερινότητα των πολιτών – στα «μικρά» και στα «μεγάλα» της γειτονιάς τους. Κι όμως, το ενδιαφέρον για πρόσωπα, συνδυασμούς και προγράμματα που κρίνονται τις επόμενες δύο Κυριακές στην κάλπη – για πάνω από 150.000 υποψηφίους στις 13 περιφέρειες και σε 332 δήμους – είναι χαμηλό.
«Βουβές» εκλογές λένε δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές. Ισως… αδικήθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση με τη συμπιεσμένη προεκλογική περίοδο: λίγο η κόπωση από τις διπλές εθνικές εκλογές, λίγο τα μπάνια του λαού, λίγο η βαριά επικαιρότητα των τελευταίων αρκετών εβδομάδων, λίγο οι παρατεταμένες συζητήσεις για τους πολιτικούς συσχετισμούς (και οι εξελίξεις) στην κεντρική σκηνή και σχεδόν δεν καταλάβαμε πότε έφτασε ξανά η ώρα για δύο εκλογικούς γύρους.
Το κυριότερο όμως είναι άλλο: αν έχουμε καταλάβει τις πλατφόρμες με τις οποίες οι υποψήφιοι ζητούν στήριξη. Η αλήθεια είναι ότι συζήτηση για τα προγράμματα των υποψηφίων δεν έγινε στην ένταση και στο εύρος που απαιτούν οι περιστάσεις και παρότι δραματικά γεγονότα έφεραν στο προσκήνιο τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα ίδια γεγονότα προκάλεσαν επίσης «κεντρικές» παραδοχές για σοβαρά κενά στην «κάθετη» οργάνωση του κράτους. Εχει μείνει πια η τρέχουσα εβδομάδα για να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών – σημειωτέον ότι το 2019 η συμμετοχή στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν είχε αγγίξει ούτε το 59% –, κάτι που θα το αναλάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί και οι κομματικοί μηχανισμοί.
Μόνο που οι ερχόμενες δύο Κυριακές δεν είναι μόνο θέμα «χρωματισμού» του προς το παρόν γκρι – ουδέτερου, όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, εκλογικού χάρτη. Οι «αποχρώσεις» σε περιφέρειες και δήμους θα εκπέμψουν ασφαλώς μηνύματα και συμβολισμούς σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα όμως, οι επόμενες Κυριακές, καθορίζοντας μια ολόκληρη πενταετία, είναι (θα έπρεπε να είναι) για τις τοπικές κοινωνίες μια διπλή αφετηρία: σκληρής πια αξιολόγησης για το εάν η τοπική αυτοδιοίκηση θα υπηρετεί τον πραγματικό ρόλο της και πιέσεων για την ανταπόκρισή της στις ανάγκες τους, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.