
Μερικές φορές ξεχνάμε ή αρνούμαστε να δούμε τα μικρά ή μεγάλα επιτεύγματα που πετυχαίνουμε ως χώρα. «Πουλάνε» περισσότερο η καταστροφολογία και η τοξικότητα. Ποιος να το έλεγε, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε από το 2024 στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα. Παρά τις μικρές ή μεγάλες «καταστροφές» που μας χτυπάνε συχνά τελευταία. Χωρίς νέους φόρους, χωρίς μειώσεις δαπανών. Φτάνει που έχουμε ανάπτυξη. Αντίθετα, με πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ πετυχαίνουμε και δημοσιονομική επέκταση άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Θα καταφέρουμε το 2024 να δοθούν για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, αυξήσεις στις συντάξεις (δεύτερη συνεχή χρονιά), αυξήσεις στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στα αναπηρικά επιδόματα.
Θα το χρηματοδοτήσουμε όλο αυτό με την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, με τον πιο φυσιολογικό τρόπο σε μια οικονομία, μέσω της ανάπτυξης. Αν είχαμε ξεμπερδέψει και με τον πληθωρισμό σε ορισμένα ευαίσθητα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού προϊόντα, τότε το αποτέλεσμα θα μπορούσαν να το απολαύσουν περισσότεροι. Θα μπορούσε μεγαλύτερο μέρος των πολιτών να αποτελέσει μέρος της επιστροφής στη λελογισμένη δημοσιονομική κανονικότητα.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού συνοψίζει ωστόσο και έναν δρόμο. Που τον πετύχαμε όλοι μαζί οι Ελληνες. Με το ΑΕΠ στα τέλη του 2024 στα 235 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα πέτυχε σε μια πενταετία να «ψηλώσει» κατά 30%. Τόσο αυξήθηκε ο εθνικός μας πλούτος. Αφησε πίσω της μια υπερδεκαετή περίοδο οικονομικής ανέχειας και γύρισε εκεί που τη βρήκε η κρίση στα τέλη του 2009. Προφανώς οι υπόλοιποι προχώρησαν. Εμείς θα πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο για να τους φτάσουμε. Αλλά το κάνουμε και αυτό είναι το πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση.
Δεν σημαίνει βέβαια ότι λύσαμε τα διαχρονικά μας προβλήματα. Ούτε έχουμε το παραμικρό περιθώριο επανάπαυσης. Απλά, όταν αυξάνει το ΑΕΠ, κάποια από αυτά τα προβλήματα φαίνονται μικρότερα. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η χώρα συνεχίζει να γεννάει πολύ λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν είναι ένα θέμα μεγάλο. Δεν μπορεί να κρυφτεί. Γεννιούνται κάθε χρόνο τα μισά παιδιά από όσα γεννιόνταν το 1980. Το συνακόλουθο πρόβλημα ωστόσο του Ασφαλιστικού γίνεται μικρότερο εάν αυξάνει ταυτόχρονα και το ΑΕΠ της χώρας.
Είναι σημαντικό να το πετυχαίνεις αυτό όταν οι άλλοι μπαίνουν σε ύφεση. Ακόμα και τώρα που τα πράγματα ζορίζουν για όλες τις μεγάλες οικονομίες, πρόδρομοι δείκτες, όπως αυτός της μεταποίησης (PMI), δείχνουν μια οικονομία με οριακές, αλλά σημαντικές για το χρονικό σημείο που βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, τάσεις επιπλέον ανάπτυξης.
Επαναλαμβάνω, τα περισσότερα από τα προβλήματα που είχαμε παραμένουν. Απλά πλέον μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση να συζητήσουμε τις λύσεις τους. Να δούμε για παράδειγμα πώς θα περιορίσουμε την ακόρεστη εταιρική κερδοσκοπία. Αυτήν που προσπαθεί να υπερεκμεταλλευτεί με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο κάθε αξία ή υπεραξία που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Το αυξανόμενο ΑΕΠ της χώρας μάς επιτρέπει να λύσουμε και τέτοιου είδους προβλήματα, φτάνει να έχουμε μια κυβέρνηση που να θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Να έχει, δηλαδή, τη διάθεση να σπάσει αβγά..


Latest News

Ο μεγάλος αστερίσκος
Το θέμα του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, η κυβέρνηση το άφησε στα χέρια των επιχειρήσεων

Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας
Το γεγονός ότι τόσα στελέχη της ΝΔ μισθοδοτούνταν από την Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, χωρίς να το λένε δημοσίως, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ανεξαρτήτως τυπικής νομιμότητας

Το μίσος για τα Πανεπιστήμια
Γιατί η ακροδεξιά – σε όλες τις παραλλαγές της… – μισεί τα πανεπιστήμια όταν κάνουν τη δουλειά τους

Αναζητείται θετική έκπληξη
Ένα υπερατλαντικό ταξίδι για διακοπές στην Ελλάδα ενός Αμερικανού, που έκλεισε το πακέτο των διακοπών του τον χειμώνα, έχει ακριβύνει κατά 10% μόνο από την ισοτιμία

Εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τραμπ
Ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα είναι κάτι πέρα από την «τέχνη της συμφωνίας» (art of the deal) του Τραμπ

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν