![Τουρκία: Νέα άνοδος στον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/turkey1.png)
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το 60% για πρώτη φορά φέτος, καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και το ράλι στα τρόφιμα περιπλέκει τις προσπάθειες συγκράτησης της εγχώριας ζήτησης με τεράστιες αυξήσεις των επιτοκίων.
Όπως ανακοίνωσε η στατιστική αρχή στη χώρα ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 61,5% τον Σεπτέμβριο από 58,9% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει στραφεί τους τελευταίους μήνες σε επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό, μετά από δύο χρόνια χωρίς αυξήσεις, αλλά αυτή η αυστηρότερη πολιτική μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει καρπούς.
Τον Σεπτέμβριο, η τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 30%, την τέταρτη συνεχή αύξηση υπό τη νέα ηγεσία της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.
Το μεγάλο στοίχημα της Τουρκίας με τη λίρα [γράφημα]
Οι τιμές των τροφίμων
Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να οδηγούν τον τουρκικό πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 75,1% σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εκτινάχθηκε επίσης στα ύψη, με τις τιμές για ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια να εκτοξεύονται περισσότερο από 92%, υποδηλώνοντας ότι η δημοτικότητα της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού προσθέτει στον πληθωριστικό πονοκέφαλό της.
Οι τιμές των κατοικιών αντίθετα αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ οι τιμές των ειδών ένδυσης και υπόδησης αυξήθηκαν επίσης κάτω από τον μέσο όρο.
Ο ετήσιος πληθωρισμός λιανικής της πόλης της Κωνσταντινούπολης έφτασε στο 73% τον Σεπτέμβριο, από 74% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή.
«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο ανώτατο όριο του 70% το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, πριν επιβραδυνθεί στο τέλος περίπου στο 40% το 2024. Βλέπουμε ακόμη υψηλότερα κέρδη τιμών ως πιθανό σενάριο κινδύνου, εάν το νόμισμα αποδυναμωθεί περαιτέρω ή υπάρχει μια διαρκής ανοδική πορεία στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε η οικονομολόγος Selva Bahar Baziki.
Οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας
Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει έναν κύκλο μεγάλων διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εγχώρια ζήτηση που ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολούθησε επίμονα μια πολιτική υπέρ της ανάπτυξης που στηριζόταν στο χαμηλό κόστος δανεισμού ενόψει των φετινών εκλογών. Η κεντρική τράπεζα έχει υπερτριπλασιάσει το βασικό της επιτόκιο στο 30% από τότε που συγκροτήθηκε η νέα οικονομική ομάδα τον Ιούνιο.
Ωστόσο, την ίδια περίοδο εμφανίστηκε ένας ανοδικός κίνδυνος που οι νομισματικές αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν. Ο διεθνής δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent έχει εκτιναχθεί σχεδόν 30% στα 100 δολάρια το βαρέλι από τις αρχές Ιουνίου. Η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας και η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για την ετήσια μέση τιμή του πετρελαίου είναι επί του παρόντος στα 79,4 δολάρια.
«Λαμβάνοντας υπόψη την ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου, η εκστρατεία νομισματικής σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας μπορεί να χρειαστεί να φέρει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί», δήλωσε στο Bloomberg, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Yatirim Finansman, Erol Gurcan.
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους ασκεί επίσης πίεση στη λίρα, την οποία η Τουρκία επιδιώκει να σταθεροποιήσει ως μέρος της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Οι αναλυτές στρατηγικής της Bank of America Corp. βλέπουν το τουρκικό νόμισμα να αποδυναμώνεται στα 30 ανά δολάριο το τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει στις 26 Οκτωβρίου. Ο νέα επικεφαλής θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της τράπεζας για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους μια εβδομάδα αργότερα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου