![LNG: Καταλύτης στην αγορά η Νοτιοανατολική Ασία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/lng-carrier-main.jpg)
Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να είναι οι βασικοί καταλύτες της ζήτησης στην αγορά LNG έως το 2030, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσπάθειες της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.
Το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως αυξήθηκε σε ύψη ρεκόρ το 2022 , τροφοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο της ζήτησης στην Ευρώπη. Ωστόσο, όσο προχωρεί η επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ευρωπαϊκή ζήτηση εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσει.
Ο Τόνι Ρίγκαν, επικεφαλής φυσικού αερίου Ασίας-Ειρηνικού στη NexantECA, μια συμβουλευτική εταιρεία ενέργειας και διύλισης, αναμένει ότι η ζήτηση LNG στην Ευρώπη θα κορυφωθεί το 2027, πριν πέσει το 2030.
Η γερμανική Uniper «φουλάρει» σε LNG ως το 2030 για να… πουλήσει στην Ευρώπη
«Εδώ πιστεύω ότι θα είναι όλη η δράση: Νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία», αναφέρει ο Ρίγκαν στο CNBC. Υπογράμμισε επίσης ότι, το Βιετνάμ είναι ένα φωτεινό σημείο για την αγορά LNG, προβλέποντας ισχυρή αύξηση της ζήτησης από τη χώρα τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω του κυβερνητικού σχεδίου ανάπτυξης ενέργειας. Το σχέδιο ορίζει ότι όλες οι μονάδες άνθρακα πρέπει να μετατραπούν σε εναλλακτικά καύσιμα ή να αποσυρθούν έως το 2050.
Ισχυρός παίκτης
«Θα υπάρξει πολύ ισχυρή αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια, επειδή 13 από τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που έχουν προταθεί στο σχέδιο θα είναι με καύση LNG και στη συνέχεια άλλοι 10 με καύση αερίου. Έτσι, αυτό θα δημιουργήσει μια ισχυρή έλξη ενέργειας από το Βιετνάμ», επεσήμανε.
Μέχρι το 2033, η ζήτηση LNG στη Νοτιοανατολική Ασία προβλέπεται να είναι 73 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 12% της παγκόσμιας αγοράς LNG. Πρόκειται για σχεδόν τετραπλασιασμό της ζήτησης σε σύγκριση με το 2022.
Το Βιετνάμ θεωρείται από καιρό μια σημαντική αγορά για το LNG λόγω της «ισχυρής οικονομικής και πληθυσμιακής του ανάπτυξης», αναφέρει το Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια . Αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να οδηγήσει στη ζήτηση ενέργειας.
Το ΑΕΠ του Βιετνάμ προβλέπεται να εκτιναχθεί από 327 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 760 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, εκτιμά η S&P Global.
Σημαντική αύξηση
Η παγκόσμια αγορά LNG προβλέπεται να αυξηθεί από 74,60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε 103,41 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, σύμφωνα με προβλέψεις της εταιρείας αναλύσεων και συμβούλων Mordor Intelligence .
Ο ενεργειακός κολοσσός Shell αναφέρει ότι έχει δει «τεράστια ανάπτυξη» στην αγορά LNG τους τελευταίους δύο μήνες και αναφέρθηκε σε τρεις χώρες που θα αποτελέσουν κομβικούς μοχλούς, δύο από τις οποίες προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία.
«Προμηθεύσαμε τρεις νέες χώρες, τη Γερμανία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, και όλες είναι πολύ σημαντικές πιθανές αγορές LNG», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Shell Energy, Στιβ Χιλ στο πρόσφατο συνέδριο Gastech που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη.
«Αυτές οι αγορές έχουν σπάσει την πρόκληση της εφαρμογής των εισαγωγών LNG και τώρα υπάρχει αυτό το μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης», τόνισε ο Χιλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι χώρες παρέλαβαν πρόσφατα τα πρώτα τους φορτία.
Ομοίως, η S&P Global συμμερίζεται την αισιοδοξία ότι η Νοτιοανατολική Ασία είναι έτοιμη να είναι η κύρια αγορά για το φυσικό αέριο LNG.
«Μέχρι το 2033, η ζήτηση LNG στη Νοτιοανατολική Ασία προβλέπεται να είναι 73 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 12% της παγκόσμιας αγοράς LNG», δήλωσε ο Ζι Σιν Τσονγκ, επικεφαλής της S&P Global για τις αγορές φυσικού αερίου και LNG της Αναδυόμενης Ασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει η εταιρεία ανάλυσης, αυτό θα σηματοδοτήσει σχεδόν τετραπλασιασμό της ζήτησης σε σύγκριση με το 2022.
Η συνεχιζόμενη μείωση της εγχώριας παροχής φυσικού αερίου, παράλληλα με τη στροφή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι οι κύριοι μοχλοί της ιστορίας ανάπτυξης, δήλωσε ο Chong στο CNBC.
«Οι μεγαλύτερες αγορές είναι πιθανό να είναι η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σιγκαπούρη, δεδομένου ότι αυτές οι αγορές εισάγουν ήδη LNG εδώ και πολλά χρόνια», είπε.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ζήτηση για αυτές τις αγορές εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και εξαρτάται από σταθερές τιμές.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι τιμές του LNG να παραμείνουν σταθερές και να υπάρχει παγκόσμια χρηματοδότηση για την απαραίτητη υποδομή», δήλωσε ο Τσονγκ.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο