
Υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά δημοσιογράφων «εκτός εάν μπορεί να δικαιολογηθεί ως έσχατο μέτρο» ψήφισαν σήμερα οι Ευρωβουλευτές, απαιτώντας παράλληλα από τα ΜΜΕ να είναι διαφανή ως προς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πρόστιμο σε ευρωβουλευτή από το Λουξεμβούργο για bullying στο προσωπικό της
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της θέσπισης κανόνων για τον τρόπο με τον οποίον οι μεγάλες πλατφόρμες διαχειρίζονται δημοσιεύσεις από ενημερωτικούς ιστοτόπους.
Το σχέδιο κανόνων απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να συνεχίσουν να παρουσιάζουν ειδησεογραφικό περιεχόμενο για 24 ώρες προτού το αφαιρέσουν, εάν αυτό παραβιάζει τους κανόνες τους για τη μετριοπάθεια του περιεχομένου τους.
Συναγερμός
Γνωστή ως άρθρο 17 της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης που πρότεινε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διασφάλιση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της σύνταξης, η ρήτρα αυτή έχει σημάνει συναγερμό στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει «να ενημερώνονται για την πρόθεση της πλατφόρμας να διαγράψει ή να περιορίσει το περιεχόμενό τους» και θα πρέπει να τους δίνεται 24ωρο περιθώριο για να απαντήσουν, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές σε δήλωσή τους. Η πλατφόρμα μπορεί να διαγράψει, να περιορίσει ή να παραπέμψει την υπόθεση στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές μετά το 24ωρο, εάν το περιεχόμενο εξακολουθεί να είναι αντίθετο με τους όρους και τις προϋποθέσεις της πλατφόρμας.

Η ομάδα πίεσης των εταιρειών τεχνολογίας CCIA Europe, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η Google, η Meta και η X, αντέδρασε λέγοντας ότι το άρθρο 17 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από ορισμένους για τη διάδοση παραπληροφόρησης.
«Η εξαίρεση για τα μέσα ενημέρωσης θα ενισχύσει τους αθέμιτους φορείς, δημιουργώντας νέα παραθυράκια για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων αντί να διορθώσει οτιδήποτε», ανέφερε σε δήλωσή της η ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής της CCIA Europe Mathilde Adjutor.
Ανησυχία
Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες των προτεινόμενων κανόνων με τις χώρες της ΕΕ τους επόμενους μήνες, προτού αυτοί εγκριθούν.
Οι ανησυχίες σχετικά με την πολιτική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης αυξάνονται ενόψει των κρίσιμων εκλογών στην Πολωνία αυτόν τον μήνα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο έτος.


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση