Χωρίς να υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, όπως συμβαίνει και με το εμβληματικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, η θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην Ελλάδα παραμένει ο «φτωχός συγγενής», με την ελληνική οικονομία να χάνει σημαντική υπεραξία, όταν στις γειτονικές μας χώρες, όπως η Τουρκία, έχουν γίνει θαύματα.

Ελαιόλαδο: Ζαλίζουν οι τιμές – Κοντά στα 15 ευρώ στο ράφι – Πόσο θα φτάσει η νέα σοδειά

«Η Ελλάδα έχει μείνει 20 χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά στην θερμοκηπιακή γεωργία όταν η γειτονική Τουρκία – ενώ ξεκίνησε τη δραστηριοποίηση σε αυτό το κλάδο την ίδια περίοδο με τη χώρα μας – εμφανίζει σήμερα τεράστια δυναμική επενδύοντας στρατηγικά σε αυτό το πεδίο με την στήριξη του κράτους».

Τάδε έφη ο κος Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, διευθύνων σύμβουλος της Intelligent Green Corps (IGC), που αποτελεί την στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της IGC, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία εισήλθαν πιο δυναμικά στην καλυμμένη καλλιέργεια το 2000.

Μια 20ετία μετά στην Τουρκία έχουν αναπτυχθεί περί τις 800 χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τα οποία μάλιστα στην πλειονότητά τους είναι υψηλής τεχνολογίας, δηλαδή η διαχείριση του κλίματος και της λίπανσης των φυτών γίνεται κεντρικά μέσω προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων.

Αντίθετα η Ελλάδα έμεινε «κολλημένη» στα 60 χιλιάδες στρέμματα της αρχικής ανάπτυξης παρότι οι καλλιέργειες υπό κάλυψη μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες παραγωγής ασφαλών προϊόντων ποιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας το αγροτικό ισοζύγιο και μειώνοντας τις εισαγωγές.

Είναι αξιοσημείωτο δε ότι από αυτά τα 60 χιλιάδες στρέμματα της γεωργίας υπό κάλυψη, νούμερο που κατατάσσει τη χώρα μας στην 7η θέση σε καλλιέργειες θερμοκηπίων σε όλη την Ευρώπη, μόλις 1.500 – 2.000 στρέμματα αφορούν εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με τον κο Φιλιππίδη.

Σημειώνεται πως η γειτονική χώρα συνεχίζει να επενδύει κεντρικά στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια, προχωρώντας και στην προώθηση χωροταξικού σχεδίου γεωθερμίας προκειμένου να παρέχει φθηνή θέρμανση ως επιπλέον κίνητρο στους επιχειρηματίες, μιας και το βασικό λειτουργικό κόστος αφορά στην ενέργεια, θερμική και ηλεκτρική.

Το ανεκμετάλλευτο πλεονέκτημα

Θυμίζοντας πολύ την περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών, που ενώ η Τουρκία ξεκίνησε πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα έχει φτάσει να την ξεπεράσει, η χώρα μας φαίνεται ότι έχει περιορισμένη δυνατότητα εκμετάλλευση του βασικού της πλεονεκτήματος, που είναι το κλίμα.

«Στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το κλίμα και να καταστούμε κυρίαρχοι των Βαλκανίων σε αγροτικά προϊόντα θερμοκηπιακής γεωργίας υψηλής τεχνολογίας» επισήμανε ο κ. Φιλιππίδης προσθέτοντας ότι «δυστυχώς αυτή τη στιγμή τα υφιστάμενα θερμοκήπια είναι πολύ λίγα σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν καν το πλεονέκτημα του θερμού κλίματος της Ελλάδας ενώ ο αριθμός των μονάδων υψηλής τεχνολογίας είναι μηδαμινός».

Να σημειωθεί ότι το 3% των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας καλύπτεται με λαχανοκομικές καλλιέργειες, οι οποίες συνεισφέρουν στο 18% της συνολικής αξίας των παραγόμενων προϊόντων.

Πιλοτικά θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας

Μέσω της δημιουργίας πιλοτικών μονάδων έως 20 στρέμματα σε όλη την επικράτεια, ο κος Φιλιππίδης υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός ενίσχυσης της θερμοκηπιακής γεωργίας υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Αυτές οι μονάδες με το σύστημα του 1/3, δηλαδή να μοιραστεί το κόστος και το ρίσκο μεταξύ επιχειρηματιών, τραπεζών και κράτους, μπορούν να δημιουργήσουν αξία, αποτελώντας ουσιαστική διέξοδο στο πεδίο της επισιτιστικής εξασφάλισης.

Παράλληλα, όπως είπε, χρειάζεται κρατική επιδότηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε απόφοιτους γεωπονικών σχολών ώστε να λάβουν την απαιτούμενη κατάρτιση από άλλες ευρωπαϊκές αγορές γιατί δυστυχώς η εξειδίκευση στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια υψηλής τεχνολογίας είναι πολύ περιορισμένη στην Ελλάδα.

Μαγικός Κήπος

Η IGC, με το εμπορικό σήμα «Μαγικός Κήπος», διατηρεί μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας φυλλωδών λαχανικών στο Κάστρο Βοιωτίας, μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια.

Στα 21 στρέμματα της μονάδας παράγονται αυτή τη στιγμή 7,5 εκατ. μαρούλια, που θα απαιτούσαν στην συμβατική γεωργία 320 – 400 στρέμματα.

Το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας,  προϋπολογισμού περί τα 15 εκατ. ευρώ, κινείται σε δύο επίπεδα: στην αύξηση κατά 50% της υφιστάμενης μονάδας αλλά και την επέκταση στις πειραματικές καλλιέργειες.

Αναφορικά με την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας προβλέπεται η ένταξη επιπλέον 10 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης έκτασης. Με αυτή την κίνηση θα αυξηθούν κατά 50% οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και κατά 65% η παραγωγικότητα σε περίπου 15 εκατ. μαρούλια ετησίως.

Σε επίπεδο μεγεθών κατά την περσινή χρήση τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατ. ευρώ. Το 2023 θα είναι το πρώτο έτος που η εταιρεία  θα μπει σε λειτουργική κερδοφορία και από το 2024 αναμένονται σημαντικές «αποδόσεις» και στην καθαρή κερδοφορία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο