
Αύριο Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα η Alpha Bank ως Σύμβουλος και Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος και η Εθνική Τράπεζα ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Δημόσιας Προσφοράς στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου σε ιδιώτες επενδυτές κατευθύνθηκε το 37% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς των νέων κοινών μετοχών της Optima bank και το 63% σε Ειδικούς Επενδυτές.
Optima bank: Πλησιάζει η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο ΧΑ
Αναλυτικότερα, οι συνολικά 20.499.973 Νέες Μετοχές που διατέθηκαν μέσω της Δημόσιας Προσφοράς, κατανεμήθηκαν βάσει της έγκυρης ζήτησης που εκδηλώθηκε στην Τιμή Διάθεσης, ως εξής:
• 7.584.990 Νέες Μετοχές (37% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς) σε Ιδιώτες Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 51.625.800 μετοχών για τις οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 14,69% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών, η οποία αφορούσε σε 6.786 αιτήσεις), και
• 12.914.983 Νέες Μετοχές (63% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς) σε Ειδικούς Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 24.150.728 μετοχών για τις οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 53,48% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών και στη συγκεκριμένη τιμή διάθεσης, η οποία αφορούσε σε 94 αιτήσεις). Στα εν λόγω ποσά συμπεριλαμβάνονται ο κύριος μέτοχος Ireon Investments Ltd και οι Cornerstone Επενδυτές, οι οποίοι εκδήλωσαν συνολική ζήτηση 7.083.612 μετοχών, η οποία ικανοποιήθηκε κατά 100%.
Εξαιρουμένων των 7.083.612 μετοχών που αντιστοιχούν στη ζήτηση του κυρίου μετόχου Ireon Investments Ltd και των Cornerstone Επενδυτών, κατανεμήθηκαν 5.831.371 Νέες Μετοχές σε Ειδικούς Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 17.067.116 μετοχών για της οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 34,17% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών).
Σύμφωνα με τη σύμβαση αναδοχής, οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι, ο Κύριος Ανάδοχος και οι Ανάδοχοι δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση ανάληψης κάλυψης μετοχών. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι, ο Κύριος Ανάδοχος και οι Ανάδοχοι δεν υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στη Δημόσια Προσφορά για δικό τους λογαριασμό.
Η ανακοίνωση
Η «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» ως Σύμβουλος και Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος και η «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Δημόσιας Προσφοράς των νέων κοινών μετοχών (οι «Νέες Μετοχές») της εταιρείας «Τράπεζα Optima bank Α.Ε.» (εφεξής η «Τράπεζα») που εκδίδονται στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, ανακοινώνουν τα ακόλουθα:
Την 28.09.2023 ολοκληρώθηκε η Παράλληλη Διάθεση Νέων Μετοχών σε περιορισμένο κύκλο προσώπων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4/379/18.4.2006 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν ως εξής: 60.243 Νέες Μετοχές κατανεμήθηκαν σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, 411.084 Νέες Μετοχές κατανεμήθηκαν στο Προσωπικό, και 28.700 Νέες Μετοχές κατανεμήθηκαν σε Συνεργάτες, ήτοι 500.027 Νέες Μετοχές, ενώ προέκυψαν 549.973 αδιάθετες Νέες Μετοχές, οι οποίες μεταφέρθηκαν προς διάθεση μέσω της Δημόσιας Προσφοράς. Ως εκ τούτου, οι προς διάθεση μέσω της Δημόσιας Προσφοράς Νέες Μετοχές ανήλθαν σε 20.499.973.
Την 29.09.2023 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Δημόσια Προσφορά και η διάθεση των 20.499.973 Νέων Μετοχών της Τράπεζας. Η τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών (εφεξής η «Τιμή Διάθεσης») καθορίστηκε σε €7,20 ανά μετοχή για το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς (Ειδικοί και Ιδιώτες Επενδυτές).
Σημειώνεται ότι η τιμή διάθεσης για την Παράλληλη Διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων διαμορφώθηκε σε €6,48 (ήτοι μειωμένη κατά 10% από την Τιμή Διάθεσης) για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και το Προσωπικό.
Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια για την Τράπεζα, πριν από την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, ανέρχονται σε €150.860.644,56, εκ των οποίων ποσό €147.599.805,60 συγκεντρώθηκε από τη Δημόσια Προσφορά (ήτοι €7,20*20.499.973 νέες κοινές μετοχές) και ποσό €3.260.838,96 συγκεντρώθηκε από την Παράλληλη Διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων (ήτοι €6,48*471.327 μετοχές = €3.054.198,96 πλέον €7,20*28.700 μετοχές = €206.640,00).
Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές που συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά, σε όλο το εύρος τιμών, ανήλθε σε 75.979.179 μετοχές. Αντίστοιχα, η συνολική έγκυρη ζήτηση στην Τιμή Διάθεσης ανήλθε σε 75.776.528 μετοχές (ήτοι ποσό €545,6 εκατ.), υπερκαλύπτοντας τις προς διάθεση μέσω Δημόσιας Προσφοράς 20.499.973 Νέες Μετοχές, κατά 3,7 φορές περίπου.
Εξαιρουμένων 7.083.612 Νέων Μετοχών που αντιστοιχούν συνολικά στη ζήτηση του κυρίου μετόχου Ireon Investments Ltd και των Cornerstone Επενδυτών, οι υπόλοιπες προς διάθεση μέσω της Δημόσιας Προσφοράς 13.416.361 Νέες Μετοχές υπερκαλύφθηκαν κατά 5,1 φορές.


Latest News

Γιατί «γκρεμίζονται» οι φούρνοι – 800 λουκέτα μέσα τρία χρόνια
«Λουκέτο» έχουν βάλει την τελευταία τριετία 800 φούρνοι – Οι λόγοι – Η επιδότηση του κόστους ενέργειας, ο καφές και η κόντρα με την Ελληνική Ένωση Αρτοποιίας- Ζαχαροπλαστικής

Ξεκινούν οι έλεγχοι για προσφορές και εκπτώσεις - Από Δευτέρα οι «καταδρομικές» στα σούπερ μάρκετ
Τι πρέπει να ξέρετε για τις προσφορές των σούπερ μάρκετ 1+1 δώρο, πολυσυσκευασίες και stickers - Οι παγίδες

Το στοίχημα εξωστρέφειας της Sarantis - Πώς στέλνει τα προϊόντα της στις αγορές του κόσμου
Όχημα στην εξαγωγική δραστηριότητα της Sarantis αποτελεί το Carroten - Ο ρόλος της σειράς Clinea

Νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ ο Γιάννης Βουτσινάς
Στη ψηφοφορία o Γιάννης Βουτσινάς επικράτησε του Γιάννη Μπρατάκου, με 69 έναντι 49 ψήφων

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Vodafone: Ολοκλήρωση δύο έργων για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου Τομέα
Τα έργα που ολοκλήρωσε η Vodafone είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών στα ελληνικά Προξενεία

Οι αυξήσεις στις τιμές ρίχνουν το τζίρο στις επιχειρήσεις εστίασης
«Όσο μπορούμε κρατάμε τις τιμές, αλλά ο κόσμος κάνει πλέον μικρό λογαριασμό» λένε οι επαγγελματίες της εστίασης παραδεχόμενοι ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα

Πενήντα χρόνια χωρίς τον Αριστοτέλη Ωνάση - Ο βίος και η πολιτεία του Έλληνα κροίσου
Ο επιχειρηματίας που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Ελλάδας - Τα μυστικά της επιτυχίας του

Ανατροπή στις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ – Τι αλλάζει
Το βαθύ discount στις μετοχές των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και οι προσδοκίες – Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Με ταχείς ρυθμούς ο «γάμος» Entersoft-Softone
Η ενιαία Entersoft-Softone βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής εμπορικής ονομασίας, ενοποίησης διοικητικών δομών αλλά και διαμόρφωσης του protfolio λύσεων που θα προσφέρει προς τους πελάτες της