Ο κ. Ν. Παπαθανάσης

Ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέχει μία επίζηλη θέση στο σύστημα της κυβερνητικής εξουσίας, που έχει συγκροτήσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από την δεύτερη εκλογική του νίκη, στις 25 Ιουνίου.

Αφεντικό!

Κατέχει όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, το νόμο περί επενδύσεων και κυρίως – το πιο σπουδαίο – τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό και μαζί με την ομάδα – τη νέα ομάδα – που έχει συγκροτήσει πέριξ του επιβλέπει και χρηματοδοτεί όλα τα έργα και την χρηματοδότηση τους από το Ταμείο.

Οι καταστροφές

Είναι προφανές ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλάζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Αυτό σημαίνει ότι για να ενταχθούν νέα έργα, που κρίνονται πλέον αναγκαία, απεντάσσονται άλλα, τα οποία δεν θεωρούνται της απολύτου αναγκαιότητας.

Αναθεώρηση

Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Λογικό! Και αναγκαίο! Όπως επίσης είναι λογικό να επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της … σπατάλης του χρόνου.

Απόσταση

Η απόσταση όμως από την αναθεώρηση για την συμπερίληψη των έργων υποδομής, που θα ανασυγκροτούν τις κατεστραμμένες περιοχές, μέχρι τις μαζικές απεντάξεις σημαντικών έργων που έχουν ενταχθεί στον κεντρικό σχεδιασμό, δεν είναι μεγάλη!

Αναπτυξιακά

Είναι προφανώς εξαιρετικά κρίσιμο η αναθεώρηση να υποστηρίζει τις αναπτυξιακές ανάγκες της οικονομίας και τις στρατηγικές επιλογές των αρμοδίων υπουργείων. Σε μία ενιαία λογική αναπτυξιακής αναβάθμισης της χώρας.

Γκρίνια

Και τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι θετικά. Δεν είναι καθόλου θετικά! Και τούτο διότι ήδη έχουν προκληθεί γκρίνιες σε πολλά υπουργεία από την απένταξη σημαντικών προγραμμάτων. Υπάρχει κίνδυνος αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση  ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της χώρας να μην οδηγεί στην αναβάθμιση, αλλά στην «κοπτοραπτική» και στα «μπαλώματα». Σαφές;

——

Το κλίμα

Το κλίμα έχει χαλάσει στο χρηματιστήριο. Και τα πακέτα των τραπεζών, δηλαδή της διάθεσης των ποσοστών του ΤΧΣ στον κλάδο, προβληματίζουν. Έτσι, η πρώτη “αναταραχή” ήρθε, με την Noval Properties, η θυγατρική της Βιοχάλκο, να δίνει νέα παράταση της προθεσμίας για την εισαγωγή στο ΧΑ κατά… ένα χρόνο.

Νέα παράταση

Προβλημάτισε λίγο αυτή η νέα παράταση, αν και είχε το “ok” της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Άλλωστε το επιτρέπει ο νόμος, με τα περιθώρια να μπορούν να παραταθούν έως και 36 μήνες, σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή αν κρίνει ότι οι συνθήκες της  αγοράς θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της εισαγωγής των μετοχών της εταιρίας.
Προβλημάτισε ακόμη περισσότερο για την πορεία της αγοράς, καθώς το ποσό που θέλει να “σηκώσει” η Noval είναι σχετικά μικρό. Στα 90 εκατ. ευρώ.

Φορολογικά κίνητρα

Τώρα τι θα γίνει με τα φορολογικά κίνητρα που δίνει ο νόμος για την εισαγωγή; Μέχρι τώρα είναι εντός των προβλεπόμενων. Άλλωστε βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης ενώ έχει χαρτοφυλάκιο μισού δισ.

—–

Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής

Χθες ήταν Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής. Και να σας πω την αλήθεια, δεν το γνώριζα.

Το έμαθα, αναζητώντας στοιχεία για τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ τα οποία την εποχή που κατασκευάστηκαν, το 2004 είχαν ως ένα μεγάλο βαθμό αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πόσο τα πληρώσαμε, το αν τα συντηρήσαμε και το πώς κατάντησαν… είναι μία πονεμένη ιστορία, την οποία έχει αναδείξει ο ΟΤ αλλά και το in.

To Ελληνικό

Και μένω στη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, και σας μεταφέρω λίγο στο εργοτάξιο του Ελληνικού.

Όπου η Lamda Development τρέχει το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, αυτή τη χρονική στιγμή. Και από τα κύρια χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν το Ελληνικό είναι τα κτίρια – τοπόσημα που έχει σχεδιάσει και αναπτύσσει η εταιρεία. Μεγάλοι διεθνείς αρχιτέκτονες έχουν αναλάβει και βάζουν τις πινελιές και η διοίκηση της Lamda με κάθε ευκαιρία σημειώνει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Γιορτή

Η Lamda με ανάρτηση της στα social media κάνει γνωστό πως γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα αρχιτεκτονικής ανεβάζοντας μακέτες από κτίρια που ξεκινά να κατασκευάζει.

Όπως ο Riviera Tower υψους 200 μέτρων, χαρακτηρίζοντας τον ως τον πρώτο «πράσινο» οικιστικό ουρανοξύστη. Μιλά για τη Riviera Galleria το εμπορικό κέντρο της παραλικαλής με τον σχεδιασμό να είναι εμπνευσμένο από την κίνηση των κυμάτων. Αναφέρει το Vouliagmenis Mall, το The Ellinikon Park το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη και το Park Rise, το κτίριο με κατοικίες ύψους 50 μέτρων.

Η κριτική

Η Lamda Development με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να απαντήσει στην κριτική που δέχεται για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων.

Και η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής ήταν μία καλή αφορμή για να σημειώσει πως «τα εντυπωσιακά κτίρια παίρνουν μορφή μέρα με τη μέρα…»

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories