Αν και η ελληνική βιομηχανία την τελευταία δεκαετία έχει βελτιώσει σημαντικά την εξαγωγική της επίδοση, με αρκετές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν επιτυχώς την εξωστρέφειά τους σε αγορές του εξωτερικού, μεγάλη πρόκληση αποτελεί η διαφοροποίηση του υφιστάμενου μίγματος εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, καθώς παρατηρείται περιορισμένη συμμετοχή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (ποσοστό μικρότερο του 5% των συνολικών εξαγωγών προϊόντων), σύμφωνα με το Special Report του ΣΕΒ.
Το διακύβευμα πλέον για τη βιομηχανία είναι η ανάπτυξη εξωστρεφούς δραστηριότητας σε τομείς τεχνολογιών αιχμής και υψηλής ζήτησης που θα μεταφράζεται σε σημαντική προστιθέμενη αξία για το σύνολο της οικονομίας.
ΣΕΒ: Η βιομηχανία σήμερα και στο μέλλον
Πιο αναλυτικά, ο υπερδιπλασιασμός της αξίας των εξαγωγών μέσα σε 10 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνεισφοράς του εξαγωγικού εμπορίου του κλάδου στο ευρύτερο εξωτερικό εμπόριο και στο εγχώριο προϊόν. Ωστόσο, παρά την εμφανή πρόοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ σε όρους συμμετοχής της βιομηχανίας σε εξαγωγές (90%) και ΑΕΠ (23,6%).
Αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στη βιομηχανία, αλλά με σαφή βελτίωση του εξαγωγικού εμπορίου
Ο κλάδος της βιομηχανίας εμφανίζει διαχρονικά εμπορικό έλλειμμα στη χώρα μας, το οποίο βελτιώνεται έως το 2015, για να αυξηθεί ακολούθως έως τα 37 δισ. ευρώ το 2022.
Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων υπερδιπλασιάζονται από 18 δισ. ευρώ το 2010 σε 49 δισ. ευρώ το τελευταίο έτος (ΜΕΡΜ: 8,7%), όμως οι υψηλές εισαγωγές (+88% vs 2010, στα 86 δισ. ευρώ) επιδεινώνουν το έλλειμμα.
Μάλιστα, το 2022 κατέγραψαν σημαντική επιτάχυνση στον ετήσιο ρυθμό ανόδου τους (+43,5%), κάτι που παρατηρείται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.
Σε επίπεδο ΕΕ, μόνο 4 χώρες έχουν θετικό εμπορικό ισοζύγιο, με την Ελλάδα, παρά την αξιοσημείωτη άνοδο των εξαγωγών, να παραμένει διαχρονικά 24η.
Η Πορτογαλία εμφανίζει επίσης υψηλό έλλειμμα (26,1 δισ. ευρώ το 2022, 23η θέση). Δανία και Τσεχία είχαν οριακό έλλειμμα (5η και 6η αντίστοιχα).
Το 90% των ελληνικών εξαγωγών απαρτίζεται από βιομηχανικά προϊόντα
Στην Ελλάδα η βιομηχανία καταλαμβάνει σχεδόν το 90% των συνολικών εξαγωγών προϊόντων, ποσοστό με διαχρονική ενίσχυση (+5 π.μ. σε σχέση με το 2010).
Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο (90,5%), στη 15η θέση, πλησιάζοντάς τον σημαντικά και βελτιώνοντας την κατάταξή της κατά 7 θέσεις από το 2021.
Η Δανία καταγράφει απότομη βελτίωση του ποσοστού της στο 90% (17η θέση). Αντιθέτως, ο κλάδος σε Πορτογαλία και Τσεχία συμμετέχει σε μεγαλύτερο βαθμό στο εξαγωγικό εμπόριο (4η και 9η θέση αντίστοιχα).
Περιορισμένη η συμμετοχή των εξαγωγών της βιομηχανίας στο ΑΕΠ
Η διαχρονική αύξηση των εξαγωγών της εγχώριας βιομηχανίας, έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ στο 23,6% από μόλις 8% το 2010. Μάλιστα, το εν λόγω ποσοστό βελτιώθηκε σημαντικά κατά 4 π.μ. σε σχέση με το 2021.
Ωστόσο, η Ελλάδα απέχει ακόμα αρκετά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (45,7%), καθώς κατατάσσεται –παρά τη βελτίωση- στην 23η θέση.
Η Πορτογαλία και η Δανία εμφανίζουν επιδόσεις άνω του 28%, υστερώντας και αυτές συγκριτικά με τη μέση ευρωπαϊκή επίδοση (15η και 20η θέση αντίστοιχα). Μεγάλη διαφορά έχει η Τσεχία, η βιομηχανία της οποίας διαδραματίζει πολύ πιο σημαίνοντα ρόλο στο εγχώριο προϊόν της χώρας (78,4%, 5η θέση).
Χαμηλή συμμετοχή των βιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας
Τα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα που εξάγονται και χαρακτηρίζονται ως υψηλής τεχνολογίας, αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών εξαγωγών αγαθών.
Αυτή η χαμηλή επίδοση έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην 25η θέση της ΕΕ, απέχοντας ακόμα σημαντικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 12,1%, αφού βρίσκεται μόλις στο 40% αυτού.
Συγκριτικά με άλλες χώρες, η Πορτογαλία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα, κατατασσόμενη 27η. Σε πολύ καλύτερη θέση βρίσκεται τόσο η Δανία (11η, ακριβώς στο μέσο όρο της ΕΕ), όσο και η Τσεχία (4η), οι οποίες μάλιστα έχουν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους διαχρονικά.
Latest News
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας - Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Πού επένδυσαν οι Έλληνες το 2024 τα χρήματα τους [γράφημα]
Ο ΟΤ παρουσιάζει τις επενδύσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον – Ποιο προϊόν έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση και πώς αξιοποιήθηκε η περιουσία των Ελλήνων
Θεοδωρικάκος: Να επισπεύσει η Επ. Ανταγωνισμού την έρευνα για την ιδιωτική υγεία
«Παρεμβαίνουμε για να προασπίσουμε τους καταναλωτές, αλλά και να προστατεύσουμε την ασφαλιστική πίστη» είπε ο Θεοδωρικάκος
Μισό εκατ. ευρώ για μία θέση στάθμευσης – Χρυσά συμβόλαια για μία σπιθαμή γης
Στην ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών το 2024 έκλεισαν σε ακραίες αξίες
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία
Πυλώνας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η πρωτοβουλία STEP, λέει ο Παπαθανάσης
Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία STEP θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών
Πτώση 27,7% σε αξία και 14,3% σε ποσότητα στις κρητικές εξαγωγές το εννιάμηνο 2024 [γραφήματα]
οι συνολικές εξαγωγές του 2024 προβλέπεται να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ Αλκιβιάδη Καλαμπόκη
Τι έδειξε το ταμείο των εμπόρων τα Χριστούγεννα - Η έρευνα της ΕΣΕΕ [γραφήματα]
Τι έδειξε πανελλαδική έρευνα της ΕΣΕΕ στους εμπόρους για το ταμείο της χριστουγεννιάτικης και πρωτοχρονιάτικης αγοράς
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008