Η Apple άρχισε να απαιτεί από τις νέες εφαρμογές να παρουσιάζουν απόδειξη άδειας της κινεζικής κυβέρνησης πριν από την κυκλοφορία τους στο App Store της Κίνας. Με τον τρόπο αυτό η αμερικανική εταιρεία ουσιαστικά εναρμονίζεται με τον τοπικό ανταγωνισμό που έχουν ήδη υιοθετήσει την πολιτική αυτή χρόνια νωρίτερα για να ανταποκριθούν στους αυστηρότερους κανονισμούς της κινεζικής κυβέρνησης.

Ήδη από την Παρασκευή η Apple έχει αρχίσει να απαιτεί από τους προγραμματιστές να υποβάλλουν την «κατάθεση του παρόχου περιεχομένου διαδικτύου (ICP)» όταν δημοσιεύουν νέες εφαρμογές στο App Store της, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας για τους προγραμματιστές.

Τα «παράπονα» της Apple προς Κινέζους αξιωματούχους

Η κατάθεση ICP είναι ένα μακροχρόνιο σύστημα καταχώρισης, το οποίο απαιτείται για τη νόμιμη λειτουργία ιστότοπων στην Κίνα και τα περισσότερα τοπικά καταστήματα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαχειρίζονται η Tencent και η Huawei, το έχουν υιοθετήσει τουλάχιστον από το 2017.

Για να αποκτήσουν άδεια κατάθεσης ICP, οι προγραμματιστές πρέπει να έχουν εταιρεία στην Κίνα ή να συνεργάζονται με τοπικό εκδότη, γεγονός που αποτέλεσε εμπόδιο για μεγάλο αριθμό ξένων εφαρμογών.

Αλλαγή πολιτικής

Η χαλαρή πολιτική ICP της Apple της επέτρεψε να προσφέρει πολύ περισσότερες εφαρμογές για κινητά από τους τοπικούς αντιπάλους εφαρμογών και βοήθησε την αμερικανική εταιρεία να ενισχύσει τη δημοτικότητά της στην Κίνα

Η απόφαση της Apple έρχεται μετά την περαιτέρω αυστηροποίηση της εποπτείας των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας από την Κίνα τον Αύγουστο, με τη δημοσίευση ενός νέου κανόνα που απαιτεί από όλα τα καταστήματα εφαρμογών και τους προγραμματιστές εφαρμογών να υποβάλλουν στις ρυθμιστικές αρχές ένα «αρχείο εφαρμογών» που περιέχει επιχειρηματικές λεπτομέρειες.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα τα ονόματα της πρώτης παρτίδας καταστημάτων εφαρμογών για κινητά που ολοκλήρωσαν την κατάθεση εφαρμογών, αλλά το App Store της Apple δεν ήταν μεταξύ αυτών.

Το καθεστώς συμμόρφωσης της Apple θα μπορούσε να επηρεάσει την προσβασιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων εφαρμογών στο App Store της στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών ξένων εφαρμογών όπως το X (πρώην Twitter) και το Telegram, το οποίο έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των αποκλεισμών του COVID-19 πέρυσι.

Οι αντιδράσεις

Η απαίτηση των αρχείων ICP από τους προγραμματιστές φέρνει την Apple ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές της Κίνας, δήλωσε στο Reuters ο Ριτς Μπίσοπ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έκδοσης εφαρμογών AppInChina.

Ο διευρυμένος κανόνας που εκδόθηκε τον Αύγουστο απαιτεί ουσιαστικά το backend μιας εφαρμογής να φιλοξενείται στην Κίνα, κάτι που τον περασμένο μήνα έγινε προϋπόθεση για να εμφανίζονται οι εφαρμογές στα τοπικά καταστήματα εφαρμογών Android.

Πολλοί προγραμματιστές, αναφέρει το Reuters, έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την απόφαση της Apple, φοβούμενοι ότι μπορεί να αυστηροποιήσει περαιτέρω τους κανόνες για να συμμορφωθεί πλήρως με τους κανονισμούς της Κίνας.

Ορισμένοι χρήστες iPhone στην Κίνα έκαναν αναρτήσεις στο X λέγοντας ότι ίσως χρειαστεί να αρχίσουν να χρησιμοποιούν λογαριασμούς Apple από άλλες χώρες για να έχουν πρόσβαση στις αγαπημένες τους εφαρμογές.

Σύμφωνα με τον νέο κανόνα, οι εφαρμογές χωρίς την κατάλληλη κατάθεση θα τιμωρούνται μετά την περίοδο χάριτος που θα λήξει τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία