Το περιοδικό TIME τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της τεχνητής νοημοσύνης για το 2023. Ο ίδιος, όταν ήταν νέος, βοήθησε στο σχεδιασμό ενός δημοφιλούς ηλεκτρονικού παιχνιδιού, ονόματι Theme Park.
Τζέιμι Ντίμον: Ετοιμαστείτε για εβδομάδα 3,5 ημερών
Ο λόγος για τον Demis Hassabis, έναν 46χρονο «μάγο» της τεχνητής νοημοσύνης που γεννήθηκε στο Λονδίνο από πατέρα με ελληνοκυπριακές ρίζες και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Είναι ιδρυτής και CEO της εταιρείας DeepMind.
Με τον Hassabis συνομίλησε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικες πηγές, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα προστατεύει τους χρήστες, θα μειώνει τον αντίκτυπο των πιθανών κινδύνων και δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Η Ελλάδα σύμφωνα με τον Hassabis μπορεί να επωφεληθεί σε πολλούς τομείς από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της στην οικονομία, την παιδεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Ποιος είναι ο Demis Hassabis
Ο Demis Hassabis δεν μιλά την ελληνική γλώσσα – αν και όπως δηλώνει ο ίδιος κατανοεί λίγα ελληνικά λόγω του παππού του. Εμφανίζεται ωστόσο περήφανος για τις ελληνικές του ρίζες:
«Φέρω μέσα μου τον ελληνικό τρόπο σκέψης και θεωρώ τη συνεισφορά της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό, από τους αρχαίους χρόνους, ως ένα βαθύτατο κομμάτι της προσωπικότητάς μου», έχει δηλώσει στο παρελθόν.
Honoured to be on the #TIME100AI list and congratulations to my wonderful colleagues James Manyika, @ShaneLegg, @lilaibrahim, @shakir_za, @pushmeet and all the amazing leaders featured https://t.co/4ShLQfzGIJ
— Demis Hassabis (@demishassabis) September 8, 2023
Ο ίδιος από μικρός είχε κλίση προς τα μαθηματικά και την επιστήμη, ενώ από παιδί διακρινόταν στο σκάκι. Από τις επιτυχίες του στο εν λόγω «άθλημα», μάλιστα, ο Hassabis αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή και άρχισε να γράφει τα δικά του computer games.
Στα 16 του έγινε δεκτός στο Κέιμπριτζ, όμως για να εγγραφεί έπρεπε να περιμένει να ενηλικιωθεί. Ώσπου να γίνει αυτό, ο ίδιος έπιασε δουλειά στην εταιρεία Bullfrog, όπου υπήρξε ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού «Theme Park».
«Βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι ενδιαφέρων»
Όταν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Computer Science Tripos του Κέιμπριτζ, ο Hassabis έκανε PhD στη νευροεπιστήμη στο University College London (UCL). «Βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι τόσο ενδιαφέρων, επομένως υπάρχουν πολλά cool πράγματα να κάνω», είχε πει κάποτε μιλώντας στον Observer.
Όταν αποφοίτησε, δημιούργησε την Deepmind, μια εταιρεία που αρχικά ασχολήθηκε με τη δημιουργία προγραμμάτων λογισμικού που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και εξαγοράστηκε από την Google το 2014 έναντι 500 εκατ. δολαρίων.
Τον Απρίλιο του 2023, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Google Sundar Pichai ξεκίνησε την αναδιοργάνωση της ομάδας AI της εταιρείας, η θέση του Hassabis ισχυροποιήθηκε καθώς βρέθηκε επικεφαλής στο σύνολο του τμήματος AI της εταιρείας.
Latest News
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες - Πώς ένα σπάνιο είδος ματαιώνει data center της Meta
Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς
Γιατί ο Ζάκερμπεργκ δεν θα πάψει να ξοδεύει ασύστολα για τεχνητή νοημοσύνη
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θεωρεί ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης ωθεί τα κέρδη της Meta Platforms
AI factory: Η ελληνική πρόταση για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η νέα μεγάλη πρόκληση της εποχής και διεισδύει σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας
Νέα μέθοδος από το MIT στην εκπαίδευση ρομπότ - Πώς αξιοποιεί μοντέλα όπως το GTP-4
Απώτερες στόςο ένας παγκόσμιος εγκέφαλος ρομπότ που θα μπορεί κανείς να τον "κατεβάζει" και να τον χρησιμοποιεί στο ρομπότ του
Η Disney επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη - Τα σχέδια του ομίλου
Διάφορα τμήματα εντός της Disney εξερευνούν εφαρμογές για την επαυξημένη πραγματικότητα, η οποία τοποθετεί ψηφιακά στοιχεία στον πραγματικό κόσμο
Πώς εκμεταλλεύθηκαν την Meta οι Κινέζοι για στρατιωτικούς σκοπούς
Η Κίνα χρησιμοποιεί τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα προς στρατιωτικές και χρήσεις ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Οι νέοι θέλουν να γίνουν influencers αλλά η τεχνητή νοημοσύνη καραδοκεί [γράφημα]
Οι υποσχέσεις για εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσω αυτοαπασχόλησης κάνει τις νεότερες ηλικίες κυρίως να θέλουν να γίνουν influencers - Τι γίνεται όμως με την τεχνητή νοημοσύνη;
Νέος γύρος χρηματοδότησης 1 εκατ. ευρώ για τη startup Indeex
Η Indeex έχει αναπτύξει μια καινοτόμα λύση λογισμικού που ενσωματώνεται σε υπάρχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γίνονται ψηφιακές
Τι θα γινόταν αν η Microsoft άφηνε την OpenAI... ελεύθερη;
Η Microsoft έχει ήδη αρχίσει να μειώνει την εξάρτησή της από την OpenAI - Η Amazon, από την πλευρά της, θα ήταν ευτυχής να αποκτήσει πρόσβαση στα μοντέλα της OpenAI
Πώς η AI αλλάζει και τις τράπεζες
Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει και τον χρηματοπιστωτικό τομέα – 83% των ευρωπαϊκών τραπεζών ήδη τη χρησιμοποιούν