Το περιοδικό TIME τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της τεχνητής νοημοσύνης για το 2023. Ο ίδιος, όταν ήταν νέος, βοήθησε στο σχεδιασμό ενός δημοφιλούς ηλεκτρονικού παιχνιδιού, ονόματι Theme Park.

Τζέιμι Ντίμον: Ετοιμαστείτε για εβδομάδα 3,5 ημερών

Ο λόγος για τον Demis Hassabis, έναν 46χρονο «μάγο» της τεχνητής νοημοσύνης που γεννήθηκε στο Λονδίνο από πατέρα με ελληνοκυπριακές ρίζες και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Είναι ιδρυτής και CEO της εταιρείας DeepMind.

Με τον Hassabis συνομίλησε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικες πηγές, μεταξύ  άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα προστατεύει τους χρήστες, θα μειώνει τον αντίκτυπο των πιθανών κινδύνων και δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον Hassabis μπορεί να επωφεληθεί σε πολλούς τομείς από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της στην οικονομία, την παιδεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ποιος είναι ο Demis Hassabis

Ο Demis Hassabis δεν μιλά την ελληνική γλώσσα – αν και όπως δηλώνει ο ίδιος κατανοεί λίγα ελληνικά λόγω του παππού του. Εμφανίζεται ωστόσο περήφανος για τις ελληνικές του ρίζες:

«Φέρω μέσα μου τον ελληνικό τρόπο σκέψης και θεωρώ τη συνεισφορά της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό, από τους αρχαίους χρόνους, ως ένα βαθύτατο κομμάτι της προσωπικότητάς μου», έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Ο ίδιος από μικρός είχε κλίση προς τα μαθηματικά και την επιστήμη, ενώ από παιδί διακρινόταν στο σκάκι. Από τις επιτυχίες του στο εν λόγω «άθλημα», μάλιστα, ο Hassabis αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή και άρχισε να γράφει τα δικά του computer games.

Στα 16 του έγινε δεκτός στο Κέιμπριτζ, όμως για να εγγραφεί έπρεπε να περιμένει να ενηλικιωθεί. Ώσπου να γίνει αυτό, ο ίδιος έπιασε δουλειά στην εταιρεία Bullfrog, όπου υπήρξε ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού «Theme Park».

«Βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι ενδιαφέρων»

Όταν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Computer Science Tripos του Κέιμπριτζ, ο Hassabis έκανε PhD στη νευροεπιστήμη στο University College London (UCL). «Βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι τόσο ενδιαφέρων, επομένως υπάρχουν πολλά cool πράγματα να κάνω», είχε πει κάποτε μιλώντας στον Observer.

Όταν αποφοίτησε, δημιούργησε την Deepmind, μια εταιρεία που αρχικά ασχολήθηκε με τη δημιουργία προγραμμάτων λογισμικού που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και εξαγοράστηκε από την Google το 2014 έναντι 500 εκατ. δολαρίων.

Τον Απρίλιο του 2023, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Google Sundar Pichai ξεκίνησε την αναδιοργάνωση της ομάδας AI της εταιρείας, η θέση του Hassabis ισχυροποιήθηκε καθώς βρέθηκε επικεφαλής στο σύνολο του τμήματος AI της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο;
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπάρχει κίνδυνος να πάρει η AI τα ηνία από τον άνθρωπο;

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στη συλλογική μας φαντασία, είναι συνηθισμένο να ακούμε τέτοιου είδους ανησυχίες. Έχουν, ωστόσο, βάση;

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit