![Πετρέλαιο: Ο Ινδός υπουργός Ενέργειας προειδοποιεί για «οργανωμένο χάος» αν ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/petrelaio.jpeg)
Ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «οργανωμένο χάος» εάν οι τιμές του πετρελαίου ξεπεράσουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η χώρα της Νότιας Ασίας είναι σε θέση να αντέξει το υψηλότερο κόστος.
«Εάν η τιμή ξεπεράσει τα 100 δολάρια, δεν θα είναι προς το συμφέρον ούτε της χώρας παραγωγής ούτε κανενός. Θα βρεθούμε όλοι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση – ένα μεγάλο, οργανωμένο χάος», δήλωσε ο Χάρντιπ Σινγκ Πούρι στο CNBC κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο συνέδριο πετρελαίου και φυσικού αερίου ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι.
Πετρέλαιο: Κάτω από τα 90 δολάρια υποχωρούν οι τιμές
Η κατάσταση όπως και να εξελιχθεί, δεν εμπνέει ανησυχία για την Ινδία. «Είμαστε μια μεγάλη οικονομία που έχει μεγάλη εγχώρια παραγωγή. Θα κάνουμε περικοπές ή οτιδήποτε χρειαστεί, αλλά θα το ξεπεράσουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Οι ανησυχίες ή οι προβλέψεις δεν φαίνονται αβάσιμες. Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate να φτάνουν τα 95,03 δολάρια ανά βαρέλι. Έκτοτε οι τιμές υποχώρησαν και διαμορφώθηκαν στα 89,44 δολάρια το βαρέλι στις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης στην Ασία.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/opec_petrelaio-600x337.jpg)
Ποιος θα πρέπει να ανησυχεί;
Ενώ ο Πούρι εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ινδία θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υψηλότερες τιμές, προειδοποίησε ότι άλλα έθνη μπορεί να μην είναι σε θέση να το πράξουν.
«Θα ανησυχούσα για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου», επισήμανε ο Πούρι, τονίζοντας ότι «η άνοδος των τιμών τους τελευταίους 18 μήνες έχει οδηγήσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια. Έπρεπε να πάνε από το λογικά κοστολογημένο φυσικό αέριο και τα καύσιμα μαγειρέματος σε υγρό ξύλο, κάρβουνο ή ό,τι άλλο μπορούσαν να βρουν. Αυτό είναι το πρόβλημα».
Την ίδια στιγμή ο υπουργός δήλωσε στο X, ότι οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να λάβουν υπόψη τους τι αντιμετωπίζουν οι καταναλώτριες χώρες. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν, ο κόσμος ενώθηκε για να σταθεροποιήσει τις τιμές ώστε να είναι βιώσιμες για τους παραγωγούς. Τώρα, καθώς ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής ύφεσης και επιβράδυνσης, οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να δείξουν την ίδια ευαισθησία προς τις καταναλώτριες χώρες».
Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, ο ΟΠΕΚ+ κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να αφήσει αμετάβλητη την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου.
«Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν την εβδομάδα ανοδικά εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά χωρίς να αναμένεται αλλαγή πολιτικής από τον ΟΠΕΚ+, ενώ η αποτροπή του κλεισίματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο έδωσε κάποια ανακούφιση», σχολίασε ο Χιρογιούκι Κικουκάβα, πρόεδρος της NS Trading.
«Παρόλα αυτά, αν η αγορά θα ανέβει περαιτέρω ή όχι θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές τάσεις της ζήτησης», διευκρίνισε.
Το Brent προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στα 89,85 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο και στα 86,45 δολάρια το 2024, σύμφωνα με έρευνα 42 οικονομολόγων που συνέταξε το Reuters την Παρασκευή.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρυσός: Έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ και «βλέπει» τα 3.000 δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/gold-513062_1280-600x450.jpg)
Χωρίς φρένα το ράλι του χρυσού- Έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ και «βλέπει» τα 3.000 δολ.
Ο χρυσός συνεχίζει να σημειώνει ιστορικά υψηλά εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πολιτική των δασμών Τραμπ
![Codelco: Συνεργασία με την Anglo American, σε νέα ορυχεία χαλκού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MINE-DUMPER_SOVER-600x337.webp)
Συνεργασία Codelco και Anglo American σε νέα ορυχεία χαλκού
Codelco και Anglo American υπέγραψαν MOU για την απο κοινού εκμετάλλευση ορυχείων στη Χιλή
![Πετρέλαιο: Άνοδος σε υψηλό μιας εβδομάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Σε υψηλό μιας εβδομάδας «αναρριχήθηκαν» οι τιμές του πετρελαίου
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις διαταραχές της προσφοράς πετρελαίου στη Ρωσία και τις ΗΠΑ
![Χρυσός: Κατέκτησε νέο ιστορικό υψηλό – Το ένατο μέσα στο 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό - Το ένατο από την αρχή του 2025
Ο χρυσός συνεχίζει να σημειώνει ιστορικά υψηλά εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πολιτική των δασμών Τραμπ
![UBS: Το 2025 μας διέψευσε ήδη… ο χρυσός θα συνεχίσει να ανεβαίνει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/gold-513062_1280-600x450.jpg)
UBS: Το 2025 μας διέψευσε ήδη… ο χρυσός θα συνεχίσει να ανεβαίνει
Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση των συνθηκών της αγοράς ωθεί τη UBS να ενημερώσει τις εκτιμήσεις της για τον χρυσό και να αναθεωρήσει υψηλότερα τις προβλέψεις της για τις τιμές
![Στρατηγικά ορυκτά: Ποια διαθέτει η γη της Ουκρανίας – και γιατί τα θέλει ο Τραμπ;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-zelenski-600x338.jpg)
Ποια είναι τα στρατηγικά ορυκτά της Ουκρανίας και γιατί τα θέλει ο Τραμπ;
Καθώς η παγκόσμια οικονομία και η τεχνολογία μεταμορφώνονται, η αξία που αποκτούν τα στρατηγικά ορυκτά έχει οδηγηθεί στα ύψη
![Χρυσός: Ο Τραμπ οδηγεί τον χρυσό στην κορυφή των εμπορευμάτων – Ασταμάτητο το ράλι της τιμή του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/gold-vaults-at-the-boe-600x400.jpg)
Γιατί ο χρυσός «λάμπει» περισσότερο από άλλες επενδύσεις - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Ενώ το ράλι του χρυσού συνεχίζεται, άλλες συναλλαγές σημειώνουν απώλειες
![Ουράνιο: Κρίση προσφοράς πλήττει ενεργειακούς ομίλους σε ΗΠΑ και Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/ot_uranium-600x352.png)
Ξεμένει η Δύση από ουράνιο; - Τι συμβαίνει με την προσφορά
Το ουράνιο αντιμετωπίζει ελλείψεις καθώς αυξάνεται η ζήτηση για πυρηνική ενέργεια
![Καφές: Βρίσκεται σε μια «τέλεια καταιγίδα τιμών»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/coffee-600x398.jpg)
Ο καφές βρίσκεται σε μια «τέλεια καταιγίδα τιμών»
Οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή καφέ
![Ασήμι: Σε υψηλό τριών και πλέον μηνών το μέταλλο της Σταχτοπούτας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_silver-600x352.png)
Ασήμι: Σε υψηλό τριών και πλέον μηνών το μέταλλο της Σταχτοπούτας
Ορισμένοι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για τις μελλοντικές που θα καταγράψει το ασήμι λόγω της μεταβλητότητας της αγοράς