Έντονη νευρικότητα εμφάνισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, στη σκιά της ανόδου της απόδοσης των γερμανικών ομολόγων στο 3%, αλλά και του sell off στους τίτλους σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως, με τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας να έχουν “χτυπήσει κόκκινο”.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 2,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,77% στις 7.412 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,10% στις 15.099 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,01% στις 6.996 μονάδες.

Ομόλογα: Το ανελέητο sell off στην αγορά – «Βλέπει» το 4,5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Η Novartis ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε το spinoff της επιχείρησης γενόσημων και βιοομοειδών Sandoz, χάνοντας περισσότερο από 17% στα πρώτα λεπτά του ντεμπούτου της στο SIX Swiss Exchange. Ωστόσο, λίγο αργότερα πέρασε σε θετικά εδάφη, κερδίζοντας πάνω από 1,8%. Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε αρχικά τις προθέσεις της να κάνει spin off Sandoz τον Αύγουστο, προσφέροντας στους μετόχους μία μετοχή της Sandoz για κάθε πέντε μετοχές της Novartis μέσω διανομής μερίσματος σε είδος.

Οι αγορές όμως έχουν στραμμένο το βλέμμα της στην απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων, καθώς για πρώτη φορά από το 2011 ξεπέρασαν το 3%. Πρόκειται για μια διάχυση από το σημαντικό sell off στην αγορά ομολόγων. Καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις συνεχίζουν να “χτυπούν” τα ομόλογα, κύματα risk off κατακλύζουν τις μετοχικές αγορές.

Τα μάκρο

Υποστηρικτικά πάντως λειτούργησαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία. Ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης, ο οποίος μετρά τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,5 μονάδες δείκτη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την τελική έκθεση της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB).

Ο Δείκτης Δραστηριότητας Υπηρεσιών ήταν επίσης ελαφρώς υψηλότερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού διαμορφώθηκε στο 48,7, κερδίζοντας 0,8 μονάδες δείκτη από τον Αύγουστο. Και οι δύο δείκτες παραμένουν κάτω από την γραμμή του 50,0.

Επίσης, ο γερμανικός PMI διαμορφώθηκε στις 50,3 τον Σεπτέμβριο, τρεις μονάδες δείκτη υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 0,5 μονάδες δείκτης υψηλότερος από την προκαταρκτική ανάγνωση, σύμφωνα με την τελική έκθεση της S&P Global. Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI της Γερμανίας, που καλύπτει τόσο τις υπηρεσίες όσο και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα, αυξήθηκε κατά 1,8 μονάδες δείκτη από τον Αύγουστο και έφτασε τις 46,4 τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, το λιανικό εμπόριο στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 1,2% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ μειώθηκε κατά 0,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2,1% στην Ευρωζώνη και 2,0% στο μπλοκ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σήκωσαν τείχη στους πωλητές οι τράπεζες

Συνεδρίαση για γερά νεύρα και προσεκτικές κινήσεις ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με λίγες μετοχές να δίνουν το σύνθημα της αντίδρασης μετά τη μεγάλη πίεση του τελευταίου διαστήματος, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό να μην τις… ακούν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 1.170,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.157,24 μονάδων (-0,96%) και 1.174,41 μονάδων (+0,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 114,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,9 εκατ. τεμάχια αξίας 5,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 2.840,16 μονάδες, ενώ στο -0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.931,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,44% στις 912,04 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές