Στα υψηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας τουλάχιστον εκτόξευσε τις αποδόσεις το παγκόσμιο sell off των ομολόγων, κλονίζοντας  ένα από τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια της χρονιάς.

Οι αγορές αφουγκράζονται τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών που δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δεν είναι κοντά, καθώς και τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία που δείχνουν ακόμη αντοχές. Αντιδρώντας σε αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές απαιτούν ολοένα υψηλότερες αποδόσεις για να κρατήσουν στο χαρτοφυλάκιό τους μακροπρόθεσμα χρέη.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στη σκιά των ομολόγων και σήμερα οι αγορές

Στο 5% για τα αμερικανικά 30ετίας

Η απόδοση των 30ετών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασε στο 5% για πρώτη φορά από το 2007 σήμερα Τετάρτη, ενώ το γερμανικό 10ετές επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 3%.

Στην Ιαπωνία, τα 10ετή swaps με δείκτη ανταλλαγής εκτινάχθηκε στο 1% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις αυξημένες εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση των διογκούμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων έχουν επίσης επιβαρύνει τους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, η εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έχουν παγκόσμια επίπτωση, αποτρέποντας της επενδύσεις σε τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Ήδη παρατηρείται αστάθεια σε μετοχές και εξαπλώνεται σε εταιρικά ομόλογα, με τουλάχιστον δύο δανειολήπτες να αποχωρούν από την έκδοση την Τρίτη, καθώς οι αποδόσεις του blue-chip έφθασαν στο υψηλό του 2023 στο 6,15%.

«Αυτές οι κινήσεις αρχίζουν να προκαλούν ανησυχίες σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο James Wilson, διαχειριστής κεφαλαίων στο Jamieson Coote Bonds στη Μελβούρνη, καταγράφοντας την ακινησία των αγοραστών.

Τα παγκόσμια ομόλογα υποχωρούν κατά 3,5% το 2023, ενώ η μεταβλητότητα του BofA Move Index για ομόλογα του ICE εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο την Τρίτη.

Η μέση τιμή των ομολόγων στο Bloomberg US Treasury Index έχει πέσει στα 85,5 σεντς ανά δολάριο, μισό σεντ πάνω από το ιστορικό χαμηλό του 1981.

Οι ευρωπαϊκές αποδόσεις ακολούθησαν την πορεία των αμερικανικών.

Οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η άνοδος των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων θα συμπαρασύρουν τα ευρωπαϊκά, παρόλο που η Ευρώπη δείχνει ήδη σημάδια ύφεσης.

Υψηλό 12ετίας στη Γερμανία – Ξεπούλημα ιταλικών τίτλων

Ήδη σε υψηλά 12ετίας εκτοξεύτηκε το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων εντείνοντας τις ανησυχίες για την οικονομία της ευρωζώνης.

Η απόδοση των 10ετών τίτλων της χώρας αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,01% σήμερα Τετάρτη, έχοντας προηγουμένως εκτιναχτεί κατά σχεδόν κατά 40 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα μέσα στο 2023.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προφανώς θα επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο παύει να αγοράζει ομόλογα ως μέρος του ισολογισμού της, ενώ οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών, όσο η οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται.

Δύσκολα τα πράγματα για την Ιταλία, με πρώτες και καλύτερες οι ιταλικές τράπεζες να ξεφορτώνονται τις συμμετοχές τους σε κρατικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων είκοσι ετών, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη της προσπάθεια της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος των 2,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Το επιτόκιο των ιταλικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύτηκε σε υψηλό δεκαετίας.

Τα επίπεδα στα οποία έφτασαν τα γερμανικά ομόλογα ενδεχομένως να ενισχύουν την εκτίμηση της Unicredit, η οποία πρόσφατα απέδωσε το selloff ιταλικών ομολόγων από τους επενδυτές στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους τώρα που οι αποδόσεις άλλων κρατικών ομολόγων είναι πολύ υψηλότερες και δη των γερμανικών.

Άνοδος και στην Ασία

Οι αποδόσεις ορισμένων από τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών της Ασίας κινήθηκαν επίσης υψηλότερα. Ο δείκτης αναφοράς της Ινδονησίας σκαρφάλωσε σε επίπεδα που καταγράφτηκαν τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2022.

«Σύρμα» στα χρηματιστήρια από Wall Street

Το sell off των αμερικανικών ομολόγων διαχέεται σταδιακά σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τριγμούς ακόμη και σε αγορές που είναι «προστατευμένες», όπως εκείνη των ιαπωνικών ομολόγων.

Διαψεύδονται, έτσι, οι πρώτες εκτιμήσεις που ήθελαν απλώς μια προσαρμογή λόγω της παρατεταμένης περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, αλλά πλέον είναι φανεροί οι φόβοι ότι η συνεχής πίεση στην αγορά ομολόγων θέτει σε κίνδυνο όλο το σύστημα, με κύματα risk off να κατακλύζουν τις μετοχικές αγορές.

Έτσι, στα όρια του sell off κινήθηκε χθες Τρίτη η Wall Street, στη σκιά της νέα ανόδου των αποδόσεων των 10ετών τίτλων, οι οποίες επανέφεραν τις ανησυχίες ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα παγώσουν την αγορά κατοικίας και θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,29% στις 33.003 μονάδες, οS&P 500 σημείωσε πτώση 1,37% στις 4.229 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,87% στις 13.059 μονάδες.

Τη σκυτάλη πήραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου η πίεση που υφίστανται έγινε σαφής από το άνοιγμα σήμερα, πρωί Τετάρτης. Οι δείκτες όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων έκαναν εκκίνηση με βουτιά, διαμορφώνοντας σε αρνητική τροχιά και στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα φώτα θα συνεχίσουν να εστιάζουν στις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων και στο πώς αυτή συνεχίζει να μεταδίδεται και σε άλλους τομείς.

Όλο αυτό το περιβάλλον συνιστά κακή συγκυρία για το ελληνικό χρηματιστήριο, την ώρα που προσπαθεί να αναχαιτίσει την πτώση και να δείξει ότι μπορεί να ανακτήσει έστω και λίγο από το χαμένο έδαφος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές