Σε υψηλά 12ετίας εκτοξεύτηκε το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων εντείνοντας τις ανησυχίες για την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές απαιτούν ολοένα υψηλότερες αποδόσεις για να αγοράσουν μακροπρόθεσμα κρατικά χρέη.

Η απόδοση των 10ετών τίτλων της χώρας αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,01% σήμερα Τετάρτη, έχοντας προηγουμένως εκτιναχτεί κατά σχεδόν κατά 40 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα μέσα στο 2023.

Ιταλία: Πυκνώνουν τα σύννεφα στη σχέση της Μελόνι με τις αγορές – Γιατί οι επενδυτές ξεφορτώνονται ομόλογα

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των αποδόσεων στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων που δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης, κλονίζει ένα από τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια της χρονιάς.

Μετά τη συσσώρευση μακροχρόνιων τίτλων για να αντισταθμίσουν την προοπτική μιας απότομης οικονομικής επιβράδυνσης, οι επενδυτές προετοιμάζονται τώρα για μια εκτεταμένη περίοδο αυστηρής νομισματικής πολιτικής και μια σειρά από πιθανούς αντίθετους ανέμους που θα αυξήσουν την προσφορά ομολόγων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προφανώς θα επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο παύει να αγοράζει ομόλογα ως μέρος του ισολογισμού της, ενώ οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών, όσο η οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται.

Sell off ιταλικών ομολόγων

Η άνοδος των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα για την ιταλική υπερχρεωμένη οικονομία, καθώς η Μελόνι αντιμετωπίζει ήδη τη δυσπιστία των αγορών απέναντι στην οικονομική της πολιτική.

Πρώτες και καλύτερες οι ιταλικές τράπεζες οι οποίες πωλούν τις συμμετοχές τους σε κρατικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων είκοσι ετών, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη της προσπάθεια της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος των 2,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες των αξιωματούχων. Το επιτόκιο των ιταλικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύτηκε σε υψηλό δεκαετίας.

Τα επίπεδα στα οποία έφτασαν τα γερμανικά ομόλογα ενδεχομένως να ενισχύουν την εκτίμηση της Unicredit, η οποία πρόσφατα απέδωσε το selloff ιταλικών ομολόγων από τους επενδυτές στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους τώρα που οι αποδόσεις άλλων κρατικών ομολόγων είναι πολύ υψηλότερες και δη των γερμανικών.

Προς το 5% το αμερικανικό 10ετές

Τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια αγορά ομολόγων πυκνώνουν και από τα εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 5%, υψηλό 16 ετών, έχοντας φτάσει ήδη στο 4,85% αυτή την εβδομάδα.

Ένα ανελέητο sell off αμερικανικών κρατικών ομολόγων πυροδοτεί αναταραχή στις μεγάλες αγορές ομολόγων, καθώς οι traders έρχονται αντιμέτωποι με τη συνειδητοποίηση ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα παγκόσμια ομόλογα υποχωρούν τώρα κατά 3,5% το 2023, ενώ η μεταβλητότητα του δείκτη BofA Move Index της ICE για ομόλογα εκτινάχθηκε χθες Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Μάιο. Η μέση τιμή των ομολόγων στο Bloomberg US Treasury Index βρίσκεται στα 85,5 σεντς για το δολάριο, μισό σεντ πάνω από το ιστορικό χαμηλό του 1981.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές