Συνεδρίαση για γερά νεύρα και προσεκτικές κινήσεις ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με λίγες μετοχές να δίνουν το σύνθημα της αντίδρασης μετά τη μεγάλη πίεση του τελευταίου διαστήματος, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό να μην τις… ακούν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 1.170,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.157,24 μονάδων (-0,96%) και 1.174,41 μονάδων (+0,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 114,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,9 εκατ. τεμάχια αξίας 5,8 εκατ. ευρώ.

Επίσημη πρώτη της Optima bank στο ΧΑ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 2.840,16 μονάδες, ενώ στο -0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.931,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,44% στις 912,04 μονάδες.

Αντίδραση ολίγων

Το ισοζύγιο των πτωτικών/ανοδικών τίτλων σήμερα ήταν υπέρ των πρώτων, αλλά η αγορά βρήκε κάποια στηρίγματα ώστε να μπορέσει να κρατήσει τα επίπεδα. Δεν μπόρεσε όμως να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση, παραμένοντας σε μια ζώνη που το αρνητικό σενάριο συντηρείται σε ισχύ, ειδικά μάλιστα αν συνεχιστεί η εικόνα που εμφανίζουν οι διεθνείς αγορές, ειδικά εκείνη των ομολόγων.

Βέβαια, μια ισχυρή άνοδος και αναπήδηση κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «παγίδα αγοραστών» όσο το κλίμα παραμένει εύθραυστο και η επιφυλακτικότητα συντηρείται. Παρόλα αυτά ο τραπεζικός δείκτης επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι είναι αυτός που έχει τις δυνάμεις να βγάλει την αγορά από το καθοδικό σπιράλ στο οποίο έχει εισέλθει, όπως έδειξε σήμερα. Αρκεί να τον ακολουθήσουν κι άλλοι τίτλοι, ώστε να μην περιοριστεί η αγορά σε ανοδικά βραχύβια ξεσπάσματα που μπορεί να εγκλωβίσουν κι άλλα κεφάλαια.

Άλλωστε, πέραν των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και των διαθέσεων των βραχυπρόθεσμων, η αγορά έχει να αντιμετωπίσει και τους τριγμούς από τα stop loss που χτύπησαν όταν απογοήτευσε τους αισιόδοξους για την επόμενη ημέρα της επενδυτικής βαθμίδας. Έχει επίσης να αντιμετωπίσει και την διεθνή αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το διεθνές sell off των ομολόγων, αναζητώντας τα στηρίγματα που παραδοσιακά μπορεί να δώσει ο τραπεζικός κλάδος.

Σαφώς στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης ήταν το ντεμπούτο της διαπραγμάτευσης της Optima Bank, η οποία βρέθηκε στα πρώτα λεπτά έως το -4,44% και στα 6,88 ευρώ, αλλά τελικά έκλεισε στα 7,20 ευρώ, όπου και άρχισε τη διαπραγμάτευση. Διακίνησε, δε, 2,5 εκατ. μετοχές, ανεβάζοντας τον τζίρο της αγοράς κατά 18 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τις τρεις πρώτες ημέρες το όριο διαπραγμάτευσης είναι ελεύθερο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 5,12%, με την Eurobank να την ακολουθεί με το δικό της +4,04%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Aegean, Εθνική, Alpha bank και ΔΕΗ, με την Autohellas και την Coca Cola να κλείνουν με μικρά κέρδη. Ο Σαράντης έκλεισε αμετάβλητος.

Από την άλλη, οι άνω του 2% απώλειες σε Μυτιληναίο, Cenergy και Quest ήταν αυτές που συγκράτησαν την αγορά, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών