Νομίζω πως μετά από όσα περάσαμε αυτό το καλοκαίρι, δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος –τουλάχιστον στην Ελλάδα- που να μην έχει πλέον εμπεδώσει αυτό φωνάζουν –χρόνια τώρα οι ειδικοί- πως από εδώ και πέρα, τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα…

Δεν έχω καμία πρόθεση να επαναφέρω το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή δεν θα έρθει. Ήρθε, και μάλιστα, «εγκαταστάθηκε » για τα καλά στη ζωή μας. Τελεία και παύλα. Δυστυχώς όμως κάποιους «βολεύει», να το πούμε και αυτό, και την επικαλούνται συνεχώς, προκειμένου να… δικαιολογήσουν την απραξία των τελευταίων χρόνων… Ξέρετε εσείς…

Σπίτι και δημόσια ασφάλεια…

Αλλά ας πάμε πάλι στο φετινό καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν. Ξέρετε ποιο είναι το δίδαγμα για όλους όσους μένουν (μένουμε) σε μεγάλες πυκνοδομημένες πόλεις. Ότι το να διατηρεί κανείς το σπίτι του δροσερό είναι σημαντικό στοιχείο για τη δημόσια ασφάλεια (!).

Ναι, καλά διαβάσατε, είναι σημαντικό στοιχείο για τη δημόσια ασφάλεια. Όπως μού λέει, η Μυρτώ Πισπίνη, συντονίστρια προγράμματος για την Ενεργειακή Δημοκρατία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, πρόσφατη μελέτη για τους καύσωνες του 2022 έδειξε πως σε όλη την Ευρώπη, 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στη 2η θέση η Ελλάδα

Και η Ελλάδα, είχε τη δεύτερη υψηλότερη αναλογία θανάτων με 280 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού- αμέσως μετά την Ιταλία. Οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι υπέστησαν τις χειρότερες συνέπειες.

«Το να διατηρεί κανείς το σπίτι του δροσερό είναι σημαντικό στοιχείο για τη δημόσια ασφάλεια. Η υπερθέρμανση του κτιρίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων μέσω θερμοπληξίας, αφυδάτωσης και επιδείνωσης χρόνιων και αναπνευστικών προβλημάτων. Την περασμένη χρονιά, το 34% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται άνετα στο σπίτι τους το καλοκαίρι» μού επισημαίνει η Μυρτώ Πισπίνη.

Και τώρα που ήρθαν τα δύσκολα, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία ανησυχούν για τις συνέπειες. Όπως μού αναφέρουν από την Greenpeace, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Cale Lawlor, senior policy manager στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (European Public Health Alliance), υποστήριξε ότι η υπερθέρμανση στα κτίρια δεν είναι απλώς ένα ζήτημα άνεσης. Θέτει ζωές σε κίνδυνο και πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει πολύ σοβαρά υπόψη τις ακραίες θερμοκρασίες.

Εισόδημα και θνησιμότητα

Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με ιστορικό ιατρικών παθήσεων διατρέχουν φυσικά τον υψηλότερο κίνδυνο. Πάμε τώρα στο δια ταύτα. «Στην πραγματικότητα, το εισόδημα είναι ο παράγοντας που σχετίζεται περισσότερο με την καθημερινή θνησιμότητα κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων όπως του καύσωνα, απλώς και μόνο επειδή οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να διατηρήσουν τα σπίτια τους δροσερά», υποστηρίζει η Μυρτώ Πισπίνη.

Όπου ο φτωχός κι η μοίρα του ;

Ερώτηση: ‘Όπου ο φτωχός και η μοίρα του, που λέει και η παροιμία;

«Ναι αν δεν αλλάξει κάτι», λένε από την περιβαλλοντική οργάνωση. Για να έχετε μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει τις παλαιότερες κτηριακές υποδομές σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ: πάνω από το 50% των κτιρίων και κατοικιών στερείται θερμομόνωσης. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του εσωτερικού αέρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα και ακόμη και σε περιπτώσεις που εγκαθίστανται συστήματα ψύξης, η χαμηλή ενεργειακή απόδοση στα σπίτια τα καθιστά εξαιρετικά αναποτελεσματικά (!).

Εάν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού της θερμoκρασίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος θα μπορούσε να δει 68.116 θανάτους κατά μέσο όρο έως το έτος 2030 και ακόμη και 120.610 θανάτους έως το 2050.

Μειοψηφία όσο ζουν σε καλής ποιότητας ενεργειακά κτήρια

«Οι καύσωνες δείχνουν ότι η αναβάθμιση των σπιτιών μας θα είναι σωτήρια για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους πληθυσμούς μας. Όσοι ζουν σε καλής ποιότητας, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια εξακολουθούν να είναι μόνο μια μειοψηφία του πληθυσμού», υποστηρίζει η Μυρτώ Πισπίνη.

Θέλουν αλλά δεν μπορούν…

Σύμφωνα με την Greenpeace, μεταξύ του πληθυσμού, υπάρχει η θέληση για αλλαγή, αλλά χρειάζεται υποστήριξη. «Ενώ η πλειονότητα των Ελλήνων θα ήθελε να ανακαινίσει τα σπίτια τους, το 65% των ιδιοκτητών σπιτιών αναβάλλει τα σχέδια λόγω έλλειψης ουσιαστικής οικονομικής υποστήριξης από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρόσφατα μείωσε τη στήριξη της οικονομικής ανακαίνισης κατά τρία τέταρτα σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο», υποστηρίζουν.

Τι καταλαβαίνω εγώ από όλα αυτά; Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για αναβολές. Και προσέξτε: το καλοκαίρι μπορεί να πέρασε, ο καύσωνας να ξεχαστεί αλλά έχουμε μπροστά έναν χειμώνα. Και ο νοών νοείτω.

ΥΓ1: Για όποιον δεν το κατάλαβε. Και το κρύο σκοτώνει…

ΥΓ2: Αφορμή για να γραφτεί αυτό το θέμα, είναι το γεγονός ότι στις 12 Οκτωβρίου 2023, θα λάβει χώρα η σημαντική συζήτηση για την αναθεώρηση της Eυρωπαϊκής Oδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων EPBD ανάμεσα στην Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των χωρών (Συμβούλιο).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη